• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Πώς είδαν Goldman Sachs, Deutsche Bank και JPMorgan τα αποτελέσματα της τράπεζας

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    H Alpha Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για φέτος και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα καθαρά κέρδη, ενώ η επιβεβαίωση για την πληρωμή του 20% των κερδών σε μερίσματα το 2023, φαίνεται να είναι το σημείο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

    Ραντεβού δίνουν οι αναλυτές στην επικείμενη Ημέρα Επενδυτών στις 7 Ιουνίου, που η τράπεζα θα ανανεώσει το guidance της για την περίοδο 2023-2025.

    H Goldman Sachs, που δίνει σύσταση αγορά και τιμή στόχο 1,7 ευρώ, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη ύψους 111 εκατ. ευρώ ήταν υψηλότερα από τα 83 εκατ. ευρώ/78 εκατ. ευρώ που ανέμενε η ίδια και το consensus. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στην υπέρβαση ήταν τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), το χαμηλότερο του αναμενόμενου κόστος (το οποίο ήταν μειωμένο κατά περίπου 10% σε τριμηνιαία βάση) και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (το οποίο μειώθηκε σε 0,75% το πρώτο τρίμηνο από 0,9% το τέταρτο τρίμηνο. Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε κατά 30 μ.β. σε 12,8% (ο οποίος περιλαμβάνει τη δημιουργία μερίσματος για την πληρωμή μερίσματος 20% και το οποίο είναι σύμφωνο με τις προηγούμενες προοπτικές της διοίκησης). Η διοίκηση της Alpha θα διοργανώσει ημέρα επενδυτών στις 7 Ιουνίου 2023, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να ενημερώσει σχετικά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους. «Υπό το πρίσμα της σημαντικής υπεροχής στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου και της επιβεβαίωσης των σχεδίων για την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, θα βλέπαμε το πρώτο τρίμηνο ως θετικό για το κλίμα», εξηγεί ο Mikhail Butkov.

    Η Deutsche Bank, που δίνει σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα 1,60 ευρώ, εξηγεί ότι η Alpha Bank σημείωσε σημαντική υπεροχή το πρώτο τρίμηνο, με καθαρά κέρδη +34% έναντι του consensus, κυρίως λόγω των πολύ υψηλότερων από το αναμενόμενο NII, αλλά και των ισχυρών αποτελεσμάτων σχεδόν σε όλους τους τομείς (εν μέρει βοηθούμενη από ελαφρώς λιγότερα από τα αναμενόμενα αρνητικά έκτακτα γεγονότα στο τρίμηνο). Τα βασικά έσοδα ήταν σταθερά λόγω της υπεραπόδοσης του NII (παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές ήταν λίγο πιο αδύναμες), ενώ τα γενικά έξοδα ήταν εκπληκτικά καλά. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις παρέμειναν ήπιες. Τα καθαρά κέρδη ήταν ισχυρά, με ελαφρώς λιγότερα αρνητικά έκτακτα γεγονότα. Ωστόσο, παρά τις ανοδικές τάσεις, οι προοπτικές για το 2023 δεν έχουν ακόμη αλλάξει, καθώς νέες λεπτομέρειες θα δοθούν στην Ημέρα Επενδυτών (προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου), επισημαίνει ο Alfredo Alonso.

    Tέλος, η άποψη του Mehmet Sevim της JP Morgan, που δίνει σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ, είναι ότι τα ισχυρά αποτελέσματα με κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου 35%/26% πάνω από τις εκτιμήσεις της και του consensus που καταρτίζει η εταιρεία/JPM, λόγω 5% υψηλότερου NII, 4% χαμηλότερα υποκείμενα κόστη και 17% χαμηλότερες προβλέψεις, με συνολικό αποτέλεσμα 11% τριμηνιαίο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE. Η αύξηση των δανείων επιβραδύνθηκε αυτό το τρίμηνο με τα υπόλοιπα των εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνονται κατά 1%, κυρίως λόγω των αποπληρωμών δανείων από εταιρείες με πλούσια ρευστότητα και της προεκλογικής επιβράδυνσης, αν και αυτό είναι σύμφωνο με την προηγούμενη καθοδήγηση και η διοίκηση σημείωσε κάποια ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 βελτιώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης περίπου τριμηνιαίως σε 12,8%, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης πληρωμής 20% για μερίσματα το 2023. Η δυναμική των κερδών ακολουθεί σαφώς την τρέχουσα καθοδήγηση της εταιρείας (με στόχο για ROTE υψηλότερα του 9%), κυρίως λόγω του καλύτερου NII, και η διοίκηση θα παρουσιάσει μια νέα σειρά από εκτιμήσεις για την περίοδο 2023-2025 στην επικείμενη Ημέρα Επενδυτών στις 7 Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Η JP Morgan μειώνει τις μετοχές της Ευρωζώνης σε underweight

    JP Morgan: Ποια θα είναι η πορεία προς μια νέα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ