• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Πώς είδαν Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Jefferies και Mediobanca τα αποτελέσματα της τράπεζας

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Πειραιώς


    Οι αναλυτές των Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Jefferies και Mediobanca θεωρούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τους, ενώ στέκονται στο νέο guidance για το 2023 το οποίο περιλαμβάνει νέους αυξημένους στόχους και πληρωμή μερισμάτων.

    Η JPΜorgan χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς ισχυρά με την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων να είναι 5% πάνω από τις προβλέψεις τους. Ένα στοιχείο το οποίο για την αμερικανική τράπεζα είναι πολύ σημαντικό είναι η αποδοτικότητα ενσώματων κεφαλαίων 13% στο οποίο δίνει καθοδήγηση η τράπεζα Πειραιώς.

    Σύμφωνα με την JPΜorgan τα σημεία τα οποία έχουν σημασία είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 4% από τρίμηνο σε τρίμηνο στα 447 εκατομμύρια ευρώ με την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου κατά 30 μονάδες βάσης στο 2,9%.

    Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά για το 2023 μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ότι τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή θα είναι της τάξεως των 0,55 ευρώ ανά μετοχή από 0,45 ευρώ ανά μετοχή με ένα δείκτη αποδοτικότητας της τάξεως του 12%. Αναφορικά με την αποτίμηση της Τράπεζας η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με 5,5 φορές το δείκτη τιμής προς κέρδη και τέσσερις φορές το δείκτη τιμής προς λογιστική αξία και για αυτό το λόγο η JP Morgan παραμένει σε θέση υπεραπόδοσης overweight και τιμή στόχο τα 2,31 ευρώ ανά μετοχή.

    Η Μorgan Stanley εκτιμά, επίσης, ότι ήταν άλλο ένα τρίμηνο στο οποίο η τράπεζα Πειραιώς κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, ενώ επισημαίνει και αυτή ότι το guidance για το 2023 αναθεωρήθηκε ανοδικά. Η σύσταση για τη μετοχή παραμένει υπεραπόδοση (overweight) και η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 2,60 ευρώ. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα 7% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της, εμφανίζοντας κέρδη τα οποία καθοδηγήθηκαν από τα καλύτερα έσοδα αλλά και τα χαμηλότερα κόστη.

    Τα εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν χαμηλότερα κατά 1% από τρίμηνο σε τρίμηνο και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε επίσης στο 6,6% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης έναντι του 6,8% που ήταν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου. Αναφορικά με το guidance του 2023, η Μorgan Stanley επισημαίνει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξάνεται σε 2,2% από 2% που ήταν η προηγούμενη καθοδήγηση της διοίκησης της τράπεζας.

    Ο δείκτης του κόστους σε σχέση με τα βασικά έσοδα δηλώθηκε σε κάτω από 40% έναντι 42% που ήταν με την προγενέστερη καθοδήγηση της Τράπεζας Πειραιώς και τέλος ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων προς έσοδα από τόκους αυξήθηκε 12% και σε πάνω από 0,55 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο το 2,75 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση αγοράς για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Για την αμερικανική τράπεζα, τα βασικά κέρδη προ φόρων έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τις εκτιμήσεις της και σημειώνει ότι οι επιδόσεις της τράπεζας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Τα καλύτερα αποτελέσματα προήλθαν από τον έλεγχο του κόστους, το οποίο ήταν 4% χαμηλότερο σε τριμηνιαία βάση. Ώς απόρροια του χαμηλότερου κόστος, η πρόβλεψη για τα επισφαλή δάνεια μειώθηκε στο 0,8%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης παρείχε guidance αναφορικά με τα μερίσματα τα οποία θα μπορούσε να πληρώσει στους μετόχους της από τα αποτελέσματα του 2023. Συνολικά, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ως ισχυρά και υποστηρικτικά για την τιμή της μετοχής βάσει του νέου guidance που δόθηκε από τη διοίκηση και των νέων προσδοκιών που δημιουργούνται, αλλά και την ενσωμάτωση της πληρωμής μερισμάτων από την τρέχουσα χρήση.

    Η επενδυτική τράπεζα Jefferies επίσης εκτιμά ότι Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, παρόλα αυτά διατηρεί τη σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 2,50 ευρώ ανά μετοχή. Για την αμερικανική Jefferies το σημαντικότερο είναι η αναβάθμιση που έδωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που οδήγησε σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε σχέση με την προηγούμενη της εκτίμηση.

    Σαν συνέπεια της βελτίωσης των καθαρών εσόδων αλλά και της βελτίωσης του καθαρού περιθωρίου των εργασιών της, οι νέες εκτιμήσεις φαίνεται να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 3,25%. Αναφορικά με τις βασικές τάσεις του πρώτου τριμήνου, τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 6% στα 370 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το consensus το οποίο προέβλεπε 349 εκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 4% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ το κόστος των καταθέσεων παρουσιάζεται συγκρατημένα αυξημένο. Στο τρέχον τρίμηνο, τα λειτουργικά κόστη αντίθετα ανέρχονται στα 206 εκατομμύρια ευρώ και ήταν 4% χαμηλότερα από το consensus.

    Την ίδια στιγμή η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε τη βελτίωση. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από το 6,8% στο 6,6%. Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από το 11% κινήθηκε στο 12,2% έναντι 12% που προέβλεπε το consensus. H τράπεζα είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση σε σχέση με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αλλά η Jefferies θεωρεί ότι εξακολουθεί να διατηρεί αυξημένους κινδύνους, δικαιολογώντας έτσι το discount στην αποτίμηση της εταιρείας.

    Τέλος, η ιταλική επενδυτική τράπεζα Mediobanca, εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε ανώτερα επίπεδα από 12% και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο η ιταλική τράπεζα εκτιμά ότι θα ικανοποιήσει την αγορά. Επίσης, η ποιότητα του ενεργητικού είναι σε σταθερή θετική τροχιά. Η Mediobanca, εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι διαπραγμάτευση με 0,45 φορές τον δείκτη τιμής προς ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/TBV) με δείκτη απόδοσης RoTE 10%, το οποίο εκτιμά ότι δεν αποτελεί ‘απαιτητική’ αποτίμηση για την τράπεζα, αλλά παρόλα αυτά διατηρεί την ουδέτερη σύσταση της για τη μετοχή της Τράπεζας, προς ώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Ισχυρή αναβάθμιση για τις ελληνικές τράπεζες – Νέες τιμές στόχοι για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha

    Axia Research: Τι εκτιμά για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο τρίμηνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ