• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Μείνετε στα ομόλογα – «Κλειδί» και πάλι οι κεντρικές τράπεζες

    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    H ήπια προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία καθορίζει τις προοπτικές των αγορών, αλλά η αυξημένη αβεβαιότητα μειώνει την εμπιστοσύνη, εκτιμά η Morgan Stanley στην παγκόσμια μακροοικονομική στρατηγική για το υπόλοιπο τους έτους.

    «Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται και αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια σκληρή προσγείωση, η οποία αντανακλάται σε χαμηλότερα επιτόκια και σε ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ», εξηγούν ο Matthew Hornbach, στρατηγικός αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

    Οι βασικοί καταλύτες για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η πορεία του πληθωρισμού, η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς κίνδυνο και ο ρυθμός και οι συνθήκες σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

    «Στις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα κλείσουν το 2023 στο 3,50% και στη συνέχεια θα μειωθούν στο 3,30% έως τα μέσα του 2024. Οι αποδόσεις των 2 ετών θα ολοκληρώσουν το 2023 στο 3,80%, κινούμενες προς το 3,50% έως τα μέσα του 2024. Προτείνουμε να είστε με θέσεις αγοράς στις μακρινές λήξεις στα αμερικανικά ομόλογα (long 10y UST), μεσοπρόθεσμα. Για την Ευρώπη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προβλέπουμε απόδοση για το γερμανικό 10ετές (Bund) στο 1,80% το τέταρτο τρίμηνο φέτος και 1,60% το β’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το bull case, προβλέπουμε αντίστοιχα 1,60% και 1,40%. Σύμφωνα με το bear case, προβλέπουμε ένα επίπεδο 2,35% στο τέλος του έτους, δηλαδή μια συνέχιση του τρέχοντος εύρους συναλλαγών», εξηγεί η τράπεζα.

    Η συγκρατημένη ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η χλιαρή ανάπτυξη και οι ασύμμετροι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα ενισχύουν τη ζήτηση των επενδυτών για αμυντικά περιουσιακά στοιχεία. Η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου θα είναι πιο αισθητή έναντι των ευαίσθητων στον κίνδυνο νομίσματα, ιδίως σε εκείνες τις οικονομίες που δεν είναι σε θέση να αντέξουν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες και τις κεντρικές κυβερνήσεις

    Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley βλέπουν τις ΗΠΑ να συνεχίζουν προς μια ήπια προσγείωση, ενώ στη ζώνη του ευρώ, η οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους που προέρχονται από τον περιορισμό της πολιτικής. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει με μικτές τάσεις στο βασικό σενάριο, ενώ η Ιαπωνία προσφέρει ένα έτος ονομαστικής ανάπτυξης.

    «Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν και πάλι σημαντικό ρόλο στις μακροοικονομικές προοπτικές της αγοράς. Οι οικονομολόγοι μας βλέπουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν στο μέγιστο σημείο τους στα μέσα του έτους, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος. Οι κίνδυνοι στη βασική τους υπόθεση για τα επιτόκια πολιτικής στρέφονται σε χαμηλότερα επίπεδα», προβλέπει ο Hornbach.

    Τα δύο σενάρια παγκόσμιου κινδύνου που εξετάζουν είναι μια σκληρή προσγείωση στις ΗΠΑ ή ταχύτερος αποπληθωρισμός, σενάρια που και τα δύο θα πρέπει να κρατήσουν τις μακροοικονομικές αγορές σε θέσης άμυνας.

    «Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα καταλήξουν το έτος χαμηλότερα από ό,τι στο πρώτο εξάμηνο, ενώ το δολάριο ΗΠΑ θα κλείσει το έτος ισχυρότερο. Τόσο οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Γερμανίας, όσο και των χωρών της Ευρώπης έχουν περιορίσει επιθετικά την πολιτική τους κατά το προηγούμενο έτος. Οι οικονομολόγοι μας βλέπουν κάποια αντιστροφή αυτής της σύσφιξης στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με τη μεγαλύτερη χαλάρωση να έρχεται το 2024. Ταυτόχρονα, οι οικονομολόγοι μας βλέπουν ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών συρρικνώνονται περαιτέρω, παρά τη χαλάρωση της πολιτικής επιτοκίων. Ακόμη και έτσι, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών επιστρέφουν στην τάση που ισχύει από τότε που η Fed ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση (QE) το 2008», καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ποιες εισηγμένες είδαν οι Ελβετοί τραπεζίτες

    Piraeus Securities: Σύσταση outperform για Cenergy Holdings με τιμή στόχο στα 7,5 ευρώ

    Morgan Stanley: Γιατί παραμένει η Ελλάδα η προτιμώμενη αγορά στην Ανατολική Ευρώπη

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ