• ΑΓΟΡΕΣ

    Μετριάζει τις απώλειές της η Ευρώπη

    Wall Street


    Ήπιες πτώσεις σημειώνουν οι Ευρωαγορές, με καλύτερες πάντως αποδόσεις από τις ασιατικές και με βελτιωμένη εικόνα από το άνοιγμά τους. Η σκιά του εμπορικού πολέμου  με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη που θα καθοδηγήσει τις αγορές τουλάχιστον μέχρι την αυστηρή προθεσμία της 1ης Μαρτίου 2019,  την οποία έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους με την Κίνα.

    “(…Η 1η Μαρτίου…) είναι η «αυστηρή προθεσμία». Οι συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπερβεί το Μάρτιο” , δήλωσε σε εκπομπή του CBS ο αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lightizer, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, υπενθυμίζοντας ότι με την πάροδο της συγκεκριμένης ημερομηνίας, οι δασμοί θα αυξηθούν σε 25% από το υφιστάμενο 10%, όπως έχει προαναγγελθεί.

    Και ενώ η πρόσφατη σύλληψη υψηλότατου στελέχους μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινεζικής τεχνολογίας, ερμηνεύεται από τις παγκόσμιες αγορές ως τροχοπέδη στην τελική επίτευξη συμφωνίας, ο Lightizer, ο οικονομικός σύμβουλος Larry Kudlow, και ο εμπορικός σύμβουλος Peter Navarro, επέμειναν κατά τις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικές εκπομπές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι η έκβαση των συνομιλιών δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την κράτηση και την αίτηση έκδοσης της Meng Wanzhou.

    Στο άλλο σημαντικότατο μέτωπο του Brexit, η Πρωθυπουργός Theresa May, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 14:30 ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για την Τρίτη ψηφοφορία για το Brexit στη Βουλή. Η Βρετανική λίρα σημείωνε πτώση 0,90% έναντι του ευρώ φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Σεπτέμβριο και σε χαμηλά Ιουνίου σε σχέση με το αμερικάνικο δολάριο. Η Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις στο House of Commons στις 15:30, τοπική ώρα, για να εξηγήσει την απόφασή της να αναβάλλει την αυριανή ψηφοφορία, κατά την οποία ήταν ευρέως αναμενόμενο ότι θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα.

    Καλή φαίνεται να ήταν η αντίδραση των δεικτών στην είδηση της αναβολής, με τον FTSE 100 να γυρίζει θετικός και να βρίσκεται λίγο μετά τις 15:30 στις 6806,35 μονάδες (+0,42%). Ο DAX κινείται στις 10732,22 μονάδες (-0,52%), μετριάζοντας τις ημερήσιες ζημιές που έφτασαν μέχρι και το 1,06%. Στο Παρίσι, ο CAC40 βρίσκεται στις 4798,36 μονάδες (-0,31%) και ο blue-chip ESTX 50 χάνει 0,36% στις 3041,41 μονάδες.

    Στις ΗΠΑ, τα futures των δεικτών που κατά τη διάρκεια τα συνεδρίασης της Ασίας σημείωναν απώλειες της τάξης του 0,50% γύρισαν επίσης θετικά, με χαμηλούς προς το παρόν όγκους και με αρκετή απόσταση να διανύσουν μέχρι τα υψηλά ημέρας τους. Για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, ο Dow Jones βρίσκεται στις 24458 μονάδες (+0,10%), ο S&P500 στις 2639,75 (+0,14%) και ο NQ στις 6641,75 (+0,28%).



    ΣΧΟΛΙΑ