• Μετοχές

    Το «φλερτ» Πόλσον-Σαχίνη απογειώνει την ΕΥΔΑΠ

    • Του Γιώργου Μανέττα
    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Ως blue chip τείνουν να αντιμετωπίζουν, μετά την αλλαγή κυβέρνησης αλλά και κυρίως την τοποθέτηση του Χάρη Σαχίνη στο πηδάλιό της, την ΕΥΔΑΠ οι ξένοι θεσμικοί. Με άνοδο της τιμής της μετοχής ΕΥΔΑΠ -0,35% 5,73 και μάλιστα με όγκους ακόμα και κατά τις συνεδριάσεις που αυτό υποχωρούσε, δείχνει πως η αγορά επενδύει με εμπιστοσύνη το νέο managment.

    Δεν αποτελεί έτσι έκπληξη το γεγονός πως η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της πρωτεύουσας έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 800 εκατομμύρια ευρώ και σημειώνει άνοδο της τάξης του 60% από την αρχή του έτους. 

    Η αναδιάρθρωσή της υπό τον Σαχίνη και η επικείμενη πώληση του 11% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργούν ως καταλύτες για την ανάδυση της μερισματοφόρου ΕΥΔΑΠ στις κεντρικές επιλογές των ξένων στον ελληνικό χρηματιστήριο.

    Δεν είναι όμως όλα ρόδινα: η ΕΥΔΑΠ πρέπει να ρυθμίσει το ζήτημα της σύμβασης μεταξύ αυτής και της ελληνικής πολιτείας για το νερό που διαχειρίζεται. 

    Για την χρήση του «ακατέργαστου» νερού που παίρνει από τους υδάτινους πόρους της χώρας η ΕΥΔΑΠ πληρώνει ένα συγκεκριμένο τίμημα ανά κυβικό μέτρο, το ύψος του οποίου καθορίζεται σε σύμβαση του 1999 με την Πολιτεία. 

    Το 2013, ως μνημονιακή υποχρέωση, εκδόθηκε ΚΥΑ που προέβλεπε τον συμψηφισμό των απαιτήσεων της ΕΥΔΑΠ από φορείς του Δημοσίου, ύψους περί τα 294 εκατ. ευρώ με το αντάλλαγμα αυτής της σύμβασης.

    Αυτό όμως παρέμεινε εν πολλοίς «στον αέρα» και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές στις 6 Ιουνίου ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης κινητοποίησε την δημόσια εταιρεία ΕΥΔΑΠ Παγίων (η οποία δεν σχετίζεται με τον εισηγμένη ΕΥΔΑΠ παρά μόνον ως αντισυμβαλλόμενος στην προμήθεια του ακατέργαστου νερού) να αξιώσει την καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων. 

    Αν και η ΕΥΔΑΠ διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 383,5 εκατ. ευρώ το αίτημα ήταν αδιανόητο αλλά και νομικά ανεδαφικό. 

    Αντιθέτως πολύ πραγματικό είναι πλέον το ζήτημα της υπογραφής μιας νέας σύμβασης που με ορθολογικό τρόπο θα ρυθμίζει τα ζητήματα αυτά. 

    Η προθεσμία για αυτό είναι τον ερχόμενο Οκτώβριο και ήδη το επιτελείο και οι συνεργάτες σύμβουλοι του Χάρη Σαχίνη δουλεύουν διεξοδικά επ’ αυτού.

    Οι πρώτες αυτές κινήσεις Σαχίνη και κυρίως η αντίδραση της τιμής της μετοχής μαρτυρά πως ο βασικός ιδιώτης μέτοχος της ΕΥΔΑΠ, o αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, αλλά και το νορβηγικό κρατικό ταμείο Norges Bank στηρίζουν το νέο manager.

    Ποιος είναι 

    Ο Χάρης Σαχίνης διατέλεσε μεταξύ άλλων επί τέσσερα χρόνια και επικεφαλής της ΔΕΠΑ. 

    Όταν αποχώρησε από εκεί το 2014, ύστερα και από τον άγονο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εν μέσω ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την συμμετοχή της Gazprom στη διεκδίκηση, ο Χ. Σαχίνης ανέλαβε επιτελική θέση στην επενδυτική εταιρεία Global Finance. 

    Στο βιογραφικό του ξεχωρίζει επίσης η θητεία του ως προέδρου του McGraw- Hill Business Information Group (2004 – 2009) με έδρα τη Νέα Υόρκη. 

    Πρόκειται για εταιρεία παροχής πληροφοριών στην ενέργεια, τις κατασκευές, την άμυνα και την αεροπορική βιομηχανία. Η επιχείρηση αποτελείται από τις Platts, McGraw- Hill Construction, McGraw- Hill Aerospace & Defense. 

    Μεταξύ του 1999 και 2004 ο κ. Σαχίνης διετέλεσε πρόεδρος της Platts, η οποία παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες και τιμές στην αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας, άνθρακα, πετροχημικών και μετάλλων. 

    Το 2009 εργάστηκε στην Advent International, διεθνή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μεγέθους 14 δισ. δολαρίων.

    Αν και τοποθετήθηκε στην ΕΥΔΑΠ πριν τις εκλογές, ο Σαχίνης είχε ζητήσει και λάβει το απαραίτητο «νεύμα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, όπως γνωρίζει και πως διατηρούν καλή, κοινωνική, γνωριμία και σχέση.



    ΣΧΟΛΙΑ