• Μετοχές

    Κρίσιμη ημέρα για τις μετοχές: Τι θα κάνουν Ελλάκτωρ και τράπεζες – Ποια blue chips γράφουν ιστορικά χαμηλά

    O Κρίστιαν Μπέιλ υποδύεται τον Μάικλ Μπέρι στην ταινία The Big Short


    Η σημερινή ημέρα για τους χρηματιστές είναι μια απο τις κρισιμότερες του 2020.

    Κι αυτό γιατί μετά την χθεσινή μεγάλη πτώση του  Dow Jones κατα 969,17 μονάδες (-3,58%) στις 26.121,69 μονάδες, όλοι αγωνιούν πώς θα ανοίξει η αγορά στο Ελληνικό χρηματιστήριο που χθες έκλεισε με μεγάλες απώλειες εν μέσω αρνητικών φημών.

    Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένα σήμερα στη μετοχή της Ελλάκτωρ, τις τράπεζες και τα υπόλοιπα blue chips. Για την ακρίβεια: 

    α) Η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 έκλεισε σε ιστορικά χαμηλά, στα 0,825 ευρώ, κλειδωμένη στο limit down (με την πτώση να αγγίζει το 30%) με περισσότερα από 5 εκατ. τεμάχια όγκο.

    Το ανησυχητικό είναι ότι πέρα από την αδικαιολόγητη καταβαράθρωση της μετοχής η οποία οφείλεται, κατά τη διοίκηση του ομίλου, σε μεθοδευμένη υπονόμευση του τίτλου, χθες έγιναν συμβόλαια στα ιστορικά χαμηλά των 0,79 ευρώ και ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα, στα… 0,77 ευρώ, και μάλιστα με όγκο 8 χιλιάδων συμβολαίων.

    Ο όμιλος του Ελλάκτωρα μόλις προσφάτως πραγματοποίησε διπλή έξοδο στις αγορές (Eurobond) για 600+70 εκατ. ευρώ, μαζεύοντας διπλάσιες προσφορές και πετυχαίνοντας επιτόκιο χαμηλότερο από τον μέσο όρο των δανείων της, τα οποία αποπλήρωσε.

    Και όχι μόνο, αλλά οι πιστοληπτικοί οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P διατηρούν σταθερό το outlook.

    Eπιπρόσθετα, η διοίκηση Καλλιτσάντση έχει καταφέρει να εμφανίσει σταθερά λειτουργικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα σχεδόν να εκμηδενίσει τις ζημιές.

    β) Η παράκρουση στις τράπεζες συνεχίζεται, με την Εθνική ΕΤΕ -1,31% 7,56 και την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 να εμφανίζουν πλέον κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη από 2 δισ. ευρώ, από περίπου 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μία, την Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 στα 2,2 δισ. και την Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 μόλις στα 840 εκατ. ευρώ!

    Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες συνεχίζουν να ξεσκαρτάρουν προβληματικά δάνεια μέσω του «Ηρακλή», καθαρίζοντας τον ισολογισμό τους, κάτι που θα φανεί στις επόμενες εταιρικές περιόδους (3μηνα).

    H δε JP Morgan τονίζει μάλιστα πως οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν χάσει κατά μέσον όρο 32% από την ανακοίνωση της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς και μετά, με την Πειραιώς να είναι εκείνη που έχει επηρεαστεί περισσότερο από τη στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες.

    Επισημαίνει επίσης πως, με βάση συζητήσεις που έγιναν με τις ρυθμιστικές Αρχές, υπάρχει σημαντική πιθανότητα τελικά ο συντελεστής στάθμισης κινδύνου για τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior notes) των τιτλοποιήσεων τραπεζών που θα λάβουν κρατική εγγυοδοσία στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» να μην είναι μηδενικός. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, η αγορά αναμένει συντελεστή 25% για τη Eurobank και χαμηλότερους για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

    Παρ’ όλ’ αυτά, λόγω εμπορευσιμότητας και καλών… δημοσίων σχέσεων με τους ξένους επενδυτές, στο πρώτο στραβοπάτημα των αγορών, οι μετοχές των τραπεζών είναι αυτές που πληρώνουν πρώτες τη νύφη.

    γ) Για δε τα υπόλοιπα blue chips, η εικόνα είναι τραγική. Η διόρθωση φαίνεται να ξεπερνάει τις προσδοκίες ακόμα και του πιο κακοπροαίρετου «σορτάκια»! Η μετοχή της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,33% 12,26 έχει επιστρέψει στο μακρινό 2016, μετά την ανακοίνωση της ΙΑΤΑ ότι οι αερομεταφορές φέτος θα πληγούν εξαιτίας του κορωναϊού κατά 113 δισ. δολάρια!

    Για τον Ελλάκτωρα, τα γράψαμε πιο πάνω…

    Ο Φουρλής ΦΡΛΚ -0,96% 4,14 έχει επιστρέψει στον Ιανουάριο του 2019, που σημαίνει ότι “φαγώθηκαν” όλα τα κέρδη του 2019…

    Η μετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,12% 8,27 έχει γυρίσει στον Μάιο του 2017, που σημαίνει ότι  αν η κυβέρνηση έχει πλάνο να πουλήσει το 35% που κατέχει το Δημόσιο, θα πρέπει να το καταχωνιάσει σε ένα συρτάρι και να πάρει το κλειδί…

    Έτοιμα προς… εξαϋλωση είναι και τα κέρδη του ΟΛΠ, με την μετοχή να έχει επιστρέψει στον Μάρτιο του 2019. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έρθουν λιγότερα κοντέινερ από την Κίνα.

    Η νέα μετοχή του Τιτάνα , που διαπραγματεύεται ταυτόχρονα και στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, διαπραγματεύεται πια σε ιστορικά χαμηλά!

    Σε ιστορικά χαμηλά επίσης και η Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ -0,88% 1,13. Η μετοχή της Άβαξ βρίσκεται πολύ πίσω από την αύξηση κεφαλαίου, επιστρέφοντας στον Απρίλιο 2019.

    Ο Μυτιληναίος, τέλος, έχει υποχωρήσει σε αποτιμήσεις Οκτωβρίου 2018 ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72.



    ΣΧΟΛΙΑ