• Μετοχές

    Goldman Sachs, J.P. Morgan και AXIA για ΔΕΗ: Ισχυρά αποτελέσματα που φέρνουν ανοδικές αναθεωρήσεις στα EBITDA

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs και οι Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή και την ανθεκτικότητα του περιθωρίου κέρδους (παρά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας), καθώς και από την προσθήκη δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

    Οι αναλυτές προτείνουν ουδέτερη σύσταση με τιμή στόχο τα 14,5 ευρώ ανά μετοχή.

    «Η ΔΕΗ αύξησε την πρόβλεψή της για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του οικονομικού έτους κατά 100 εκατ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ανοδικό κίνδυνο σε σχέση με το consensus που επί του παρόντος βρίσκεται στα €1,7 δισ.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης (προ μειοψηφιών) θα πρέπει τώρα να είναι προς το ανώτερο άκρο του εύρους των €300-€400 εκατ. που δόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

    Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή της να ανανεώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο θα ανέλθει στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου», εξηγούν οι αναλυτές.

    «Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το τρίμηνο ανήλθαν σε €459 εκατ. Η διανομή ήταν €210 εκατ. (σημειώνεται ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει κάποιες ανακτήσεις τιμολογίων προηγούμενων ετών), ενώ το ενσωματωμένο περιθώριο κέρδους ήταν €250 εκατ.

    Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη (μετά τις μειοψηφίες) διαμορφώθηκαν στα €40 εκατ., προσαρμόζοντας τα αρνητικά εφάπαξ. Το καθαρό αποτέλεσμα του α’ τριμήνου θα ήταν €88 εκατ. Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα €3,4 δισ., λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

    Βάσει της μεθοδολογίας αποτίμησης του οίκου, η τιμή στόχος για το επόμενο δωδεκάμηνο στα €14,5 βασίζεται σε ένα μείγμα από: (i) την αποτίμηση των μερών (SOTP) (στάθμιση 1/3) με στόχο τα €16,4 ανά μετοχή, κυρίως λόγω του χαμηλότερου καθαρού χρέους, και (ii) τον δείκτη P/E (στάθμιση 2/3) με στόχο τα €13,9/μετοχή, με βάση την εκτίμηση του οίκου για τα κέρδη ανά μετοχή του 2026 στα οποία εφαρμόζει δείκτη P/E-στόχο στις 10,8 φορές. Ο δείκτης στόχος-P/E βασίζεται σε ένα κλαδικό δείκτη 13,5 φορές, στον οποίο εφαρμόζει έκπτωση 20% για να αντικατοπτρίσει τον κίνδυνο εκτέλεσης.

    Οι βασικοί ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για τον στόχο τιμής περιλαμβάνουν: (1) υψηλότερες/χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας, (2) κίνδυνο εκτέλεσης, (3) βραδύτερη από την αναμενόμενη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, (4) υψηλότερες/χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις των νέων προσθηκών, (5) αύξηση/πτώση των επιτοκίων, (6) υψηλότερες από τις αναμενόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, (7) καλύτερες/χειρότερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές συνθήκες, καταλήγουν οι Gandolfi και Pombeiro.

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Δυνατό το ξεκίνημα της χρονιάς

    Η J.P. Morgan και η Anna Antonova χαρακτηρίζουν δυνατά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και διατηρούν τη σύσταση overweight (υπεραπόδοση) με στόχο τα 15 ευρώ.

    Η άποψη της J.P. Morgan είναι ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε το έτος σε σχετικά ισχυρή βάση, καταγράφοντας 459 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενων EBITDA το α’ τρίμηνο (ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις της) και αναβάθμισε τις φετινές προβλέψεις της κατά +6% σε €1,8 δισ. (έναντι €1,7 δισ. προηγουμένως), λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγής των επενδύσεων, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο και τα οφέλη που συνδέονται με τη χαμηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Συνυπολογίζοντας όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, η ΔΕΗ ήταν αναμενόμενα αρνητική σε όρους ταμειακών ροών (FCF) το α’ τρίμηνο, ωστόσο η μόχλευση παρέμεινε υπό έλεγχο με 2,3 φορές δείκτη ND/EBITDA έναντι 3,5 φορές που είναι ο στόχος. Η διοίκηση σχολίασε επίσης ότι το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (έως 10% των μετοχών) μπορεί ουσιαστικά να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει όλες τις εταιρικές εγκρίσεις.

    «Αυτό που μας άφησε με λίγο ανάμεικτα συναισθήματα όμως ήταν ότι: 1) η Enel Romania προφανώς έτρεχε με χαμηλότερα ποσοστά EBITDA το α’ τρίμηνο σε σχέση με τις δικές μας προβλέψεις και την καθοδήγηση της 24ης Ιανουαρίου (ωστόσο μπορεί να καλύψει το κενό μέχρι τέλος του έτους) και 2) τα αποδιδόμενα καθαρά κέρδη για φέτος ενδέχεται να μην είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις του consensus κατά περίπου 16% (συμπεριλαμβανομένων διαφόρων έκτακτων περιστατικών).

    Ακόμη, αναμένουμε ότι η αναβαθμισμένη πρόβλεψη για τα EBITDA θα αποτυπωθεί θετικά στις προσδοκίες της αγοράς μετά τα αποτελέσματα, ωστόσο, με βάση τα σχόλια της διοίκησης και τις αναφερόμενες τάσεις θα περιμέναμε επίσης κάποιες πτωτικές προσαρμογές στις καθαρές προσδοκίες για το καθαρά κέρδη.

    Η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,32% 10,46 αποτιμάται με δείκτη P/E στις 13 φορές περίπου με +21% ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών για την περίοδο 2023-2026, έναντι 11 φορές για τις εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ με +2% ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών, ενώ ο εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 24 φορές με +5% ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών. Παραμένουμε overweight», υπογραμμίζει η Anna Antonova.

    ΑΧΙΑ για ΔΕΗ: Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 22,60 ευρώ

    Από την πλευρά της, η AXIA και οι αναλυτές Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά θέτον σύσταση buy και τιμή στόχο τα 22,60 ευρώ.

    Εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν ισχυρά, με τα EBITDA να διαμορφώνονται υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της, λόγω της αυξημένης κερδοφορίας από τη διανομή.

    Η διοίκηση αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το έτος σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως, ενώ η εταιρεία αναμένει τώρα ότι τα καθαρά κέρδη προ μειοψηφιών για φέτος θα διαμορφωθούν στο άνω άκρο του εύρους των προβλέψεων των 0,3-0,4 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες αναμένονται τώρα στα 0,3 δισ. ευρώ περίπου.

    Στο τέλος Μαρτίου φέτος, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 3,38 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, υποστηριζόμενος από τη λειτουργική κερδοφορία και παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις, καθώς στο α’ τρίμηνο οι επενδύσεις capex ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ (περίπου +100% σε ετήσια βάση) και το εποχικά ασθενέστερο κεφάλαιο κίνησης.

    «Εμείς για τα EBITDA εκτιμούμε 1,748 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες στα 359,5 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 22,60 ευρώ.

    Η διοίκηση γνωστοποίησε με σαφήνεια τους στρατηγικούς λόγους της απόφασής της να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης ΑΠΕ πέραν των σημερινών αγορών (Ελλάδα και Ρουμανία) και σε άλλες περιφερειακές χώρες, ιδίως την Ιταλία. Τονίζουμε ότι η επέκταση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα είναι σύμφωνη με τους στόχους του ομίλου για τις επενδύσεις αυτές», καταλήγει η επενδυτική τράπεζα AXIA.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities, NBG Securities και Optima Bank: Οι νεότερες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Eurobank Equities για Premia Properties: Βλέπουμε περιθώρια ανάκαμψης – Σύσταση αγοράς και στόχος στα 1,48 ευρώ

    AXIA για Mytilineos: Ενισχυμένη και πιο ορατή κερδοφορία μπροστά μας – Αύξηση τιμής στόχου στα €48,60



    ΣΧΟΛΙΑ