• Business

    Pantelakis Securities για Mytilineos: Στα €41 με «υπεραπόδοση» η τιμή στόχος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    H χρηματιστηριακή παραμένει με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) για τη μετοχή της Mytilineos, καθώς το ράλι της έχει κι άλλο δρόμο να διανύσει, κατά την άποψή της και για αυτό αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και το στόχο τιμής στα €41 ανά μετοχή με 32% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

    «Η μετοχή έχει απολαύσει μια ισχυρή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο πιστεύουμε ότι το ράλι έχει ακόμη περισσότερο δρόμο μπροστά του. Το πρώτο σκέλος στηρίχθηκε στην παγκόσμια ανάκαμψη των κυκλικών μετοχών και προϊόντων και στην ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της Mytilineos απέδειξε την αντοχή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, κυρίως, στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Το δεύτερο σκέλος θα υποστηριχθεί από την αυξανόμενη πεποίθηση των επενδυτών για την ουσιαστική ανάκαμψη στα λειτουργικά κέρδη από φέτος», τονίζει η χρηματιστηριακή.

    «Λόγω κυρίως της ισχυρής ώθηση στις ΑΠΕ, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη, διαμορφωμένες ελαφρώς υψηλότερα πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα κέρδη EBITDA και εκτιμούμε τα καθαρά κέρδη άνω των 0,6 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο στην τριετία έως το 2025, δηλαδή περίπου 20% υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις μας. Οι αυξημένες προβλέψεις, σε συνδυασμό με το ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο προεξόφλησης (WACC) χάρη στην ταχεία μείωση των spreads του ελληνικού χρέους το 2023, οδηγούν στην αύξηση της τιμής-στόχου στα €41 από €28,5 που ήταν πριν», εξηγεί η Pantelakis Securities.

    Παράλληλα, η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι οι επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την όποια δυσκολία παρακολούθησης έχουν οι πολλοί διαφορετικοί τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου της Mytilineos, θα επωφεληθούν από τη διαφοροποίηση που προσφέρει. Οι διακριτές επιχειρηματικές μονάδες της Mytilineos επέτρεψαν στην αντιμετώπιση, σχετικά εύκολα, πρώτα του ξεσπάσματος της Covid-19 και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης.

    «Ήμασταν σωστοί στο ότι πιστεύαμε ότι η Mytilineos έφτασε σε σημείο καμπής πριν από περίπου ένα χρόνο, καθώς μετά τη δημοσίευση των EBITDA και των καθαρών κερδών περίπου 300 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2017-2021, η κερδοφορία ήταν βέβαιο ότι θα αυξανόταν σημαντικά από το 2022 μετά», συνεχίζει η χρηματιστηριακή.

    Η Mytilineos είναι καλά τοποθετημένη για να επωφεληθεί από το κυρίαρχο θέμα της εποχής, την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση

    Η ανοδική πορεία μας των οικονομικών μεγεθών της Mytilineos εξέπληξε, καθώς τα EBITDA του ομίλου εμφανίζονται τώρα στο όριο του 1 δισ. ευρώ ήδη από φέτος, από 0,8 δισ. ευρώ περίπου πέρυσι. Τα κέρδη του 2022 βοηθήθηκαν από την κυκλική άνοδο των τιμών του αλουμινίου και την ‘αναστάτωση’ στις αγορές ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι διαρθρωτικές δυνάμεις πίσω από την αύξηση των κερδών στο μέλλον είναι από τις ισχυρές τάσεις εξηλεκτρισμού.

    Η Mytilineos επεκτείνεται έντονα και γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με δυναμικότητα άνω των 500MW ετησίως (κυρίως ηλιακή) που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ετησίως την περίοδο 2024-2027.

    Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα επωφεληθεί από τη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT) 826MW, ενώ ο τομέας μετάλλων, ο δεύτερος μεγαλύτερος επιχειρηματικός πυρήνας της Mytilineos, παραμένει ένα μακροπρόθεσμο στήριγμα. Οι κατασκευές και οι παραχωρήσεις είναι έτοιμες να αναπτυχθούν έντονα μεσοπρόθεσμα με βάση τη μελλοντική έκρηξη των υποδομών στην Ελλάδα.

    «Τα περιουσιακά στοιχεία της Mytilineos από ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και μετά το 2025, αφήνοντας στην άκρη ένα μακροπρόθεσμο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των περίπου 5,4GW έργων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου πέντε ηλιακών έργων που ανέρχονται σε 1,4GW στην Αλμπέρτα του Καναδά, από την καναδική Westbridge Renewable, μια επένδυση συνολικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι η Αλμπέρτα απολαμβάνει μερικές από τις υψηλότερες ακτινοβολίες στον Καναδά και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ΑΠΕ αγορές στη Βόρεια Αμερική, με στόχο να παράγει το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030», καταλήγει η Pantelakis Securities.

    Διαβάστε επίσης:

    Lamda: Η LAMDA Marinas Investment Προτιμητέος Επενδυτής για την μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα

    Sevi Vassileva: Η Visa επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα – Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

    AVIS: Χρονιά ρεκόρ με αύξηση εσόδων 40% – Πάνω από 300 εκ. ο τζίρος το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ