• Μετοχές

    Euroxx: Πάνω από τις 1.000 μονάδες το Χ.Α. μέχρι το τέλος της χρονιάς – Τα top picks για το 2022

    • NewsRoom


    Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx από το χρηματιστηριακό ταμπλό για το 2022

    Τράπεζες, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών της Euroxx για το 2022.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τις δύο εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, τη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,98% 36,98 και την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,78% 17,71, οι αναλυτές επισημαίνουν πως, κατά την άποψή τους, είναι οι δύο εταιρείες που εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κλάδο, καλύπτοντας σημαντικά θέματα, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,93% 16,30, οι αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη μετοχή, με μεγάλη ρευστότητα και καλά θεμελιώδη, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα.

    Στα «top picks» της χρηματιστηριακής προστίθεται και μια ποιοτική μετοχή, όπως αναφέρεται, με σημαντικό περιθώριο αύξησης της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV), η Lamda Development.

    Τραπεζικές μετοχές

    Ως προς τις τράπεζες, οι αναλυτές της Euroxx παραμένουν, όπως αναφέρουν, αισιόδοξοι για τον κλάδο συνολικά και πιστεύουν ότι μπορεί να αναμένεται περαιτέρω re-rating, ακόμη και σε ένα περιβάλλον αύξησης των αποδόσεων για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και επικείμενων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για τον λόγο αυτό περιλαμβάνουν στις κορυφαίες επιλογές τους και τις τέσσερις μετοχές, για διαφορετικούς λόγους την κάθε μία.

    Πάνω από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο μέχρι το τέλος της χρονιάς

    Οι αναλυτές της Euroxx βλέπουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να περνά πάνω από τις 1.000 μονάδες πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς θεωρούν πως, παρά τους αυξημένους βραχυπρόθεσμα γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχουν ισχυροί, θεμελιώδεις λόγοι για να συνεχιστεί η υπεραπόδοση που παρουσιάζει φέτος η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (με κέρδη 6% μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου).

    Σε ό,τι αφορά τους μετοχικούς τίτλους, οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι, κατά την άποψή τους, το σημερινό περιβάλλον της ισχυρής ανάπτυξης, του υψηλότερου πληθωρισμού και της συγκρατημένης ανόδου των αποδόσεων θα ευνοήσει λογικά τις μετοχές αξίας έναντι εκείνων που χαρακτηρίζονται κυρίως από αναπτυξιακές προοπτικές και συνιστούν στους επενδυτές να επικεντρωθούν στις μετοχές που διακρίνονται από υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

    Συνολικά, με βάση το βασικό σενάριο της Euroxx, αν δεν υπάρξουν δηλαδή ένα νέο κύμα της πανδημίας, ενδεχόμενη μεγάλη (πάνω από τις εκτιμήσεις) άνοδος του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας, καθώς και ακραίες γεωπολιτικές εντάσεις, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές απόδοσης μεσοπρόθεσμα.

    Σε επίπεδο κλάδων, οι αναλυτές βλέπουν σημαντικό περιθώριο ανόδου για επιλεγμένες μετοχές υψηλότερης ποιότητας, από τους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και των πρώτων υλών, αλλά και από τον κλάδο των υπηρεσιών που θα επωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα της οικονομίας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ