• Μετοχές

    ΔΕΗ: Πώς και γιατί η επιδραστικότητα της μετοχής στον Γενικό Δείκτη αυξήθηκε κατά… 63,2%

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΗ: Πώς και γιατί η επιδραστικότητα της μετοχής στον Γενικό Δείκτη αυξήθηκε κατά…63,2%

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ


    Το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, που προήλθαν από την άκρως επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ, δεν ενίσχυσαν μόνο τη χρηματιστηριακή της αξία της ΔΕΗ. Την κατέστησαν ταυτόχρονα και μεγάλο ρυθμιστή της καθημερινής συμπεριφοράς του Γενικού Δείκτη.

    Εξέλιξη η οποία εγγράφεται κι αυτή στο ενεργητικό της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, που επί ημερών  διοικήσεως του Γιώργου Στάσση έχει πετύχει την ολική της επαναφορά.

    Η… επιδραστικότητα της ΔΕΗ στον βασικό και πιο αναγνωρίσιμο δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυξήθηκε κατά 63,2%. Αφού ο βαθμός επιρροής της από το (προχθεσινό) 5,43% ανέβηκε χθες στο 8,86%.

    Το γεγονός αυτό είναι απόρροια της ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης, που από τα 2,417 δισ.  βρέθηκε χθες , με την προσθήκη και των νέων μετοχών της ΑΜΚ, στα 3,942 δισ. ευρώ. Με τη τιμή της μετοχής να δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και να κλείνει στα 10,32 ευρώ. Δηλαδή 14,7% πιο πάνω από αυτήν της κεφαλαιακής αύξησης ( 9 ευρώ) και 38,9% ψηλότερα από την αρχή της εφετινής χρονιάς.

    Πλέον και από πλευράς του συντελεστή βαρύτητας στον Γενικό Δείκτη, στο «καλάθι» του οποίου περιλαμβάνονται συνολικά 60 μετοχές, ισάριθμων εισηγμένων εταιρειών, η ΔΕΗ αναδεικνύεται ως τρίτη δύναμη. Μετά από την Coca Cola επηρεάζει τον συγκεκριμένο δείκτη κατά 9,52% και τον ΟΤΕ που έχει επίδραση κατά 9,32%.

    Αν και στην κλίμακα των κεφαλαιοποιήσεων η ΔΕΗ είναι στην 4η θέση ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, εν τούτοις έχει μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στον Γενικό Δείκτη από τον ΟΠΑΠ. Τούτο γιατί, πέραν του συντελεστή ελεύθερης διασποράς, η ΔΕΗ πλεονεκτεί στο ανώτατο όριο κάλυψης (Capping Factor) που λαμβάνεται υπόψη. Το οποίο είναι στο 0,932 για εκείνη και στο 0,372 για τον ΟΠΑΠ. Με τα δεδομένα αυτά και με βάση την «αρχιτεκτονική» σύνθεσης του κεντρικού χρηματιστηριακού δείκτη, η κεφαλαιοποίηση που μέτρησε χθες για τη ΔΕΗ ήταν χθες 1,8 δισ. και για τον ΟΠΑΠ 959,97 εκατ. ευρώ.

    Σε δύο «ταμπλό» ο… απόηχος του νέου ρόλου της μετοχής

    Τι  όμως μπορεί να σημαίνει η αυξημένη επιδραστικότητα της ΔΕΗ; Κατ’ αρχήν μια σειρά θεσμικά χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης, που είναι επενδυτικά προσανατολισμένα στον Γενικό Δείκτη ( Αμοιβαία κεφάλαια κατά κανόνα) είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να αυξήσουν τις θέσεις τους. Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα νέα δεδομένα του αυξημένου «ειδικού βάρους» που αποκτά η ΔΕΗ. Σε περίπτωση βεβαίως που τα χαρτοφυλάκια αυτά δεν μετείχαν στην ΑΜΚ ή δεν άσκησαν πλήρως το προτιμησιακό τους «δικαίωμα».

    Για τη ΔΕΗ βεβαιότατα, είναι καταφανώς σπουδαιότερη από πλευράς εισροών κεφαλαίων και γενικότερα διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, η εισαγωγή της στον Δείκτη της Morgan Stanley ( MSCI Standard Greece ).

    Η δεύτερη παράμετρος είναι αυτή που αφορά τις ενισχυμένες προοπτικές για περαιτέρω άνοδο της τιμής που ενσωματώνει η μετοχή της ΔΕΗ. Γεγονός που ήδη καταγράφεται στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Με χαρακτηριστικό το χθεσινό report της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, που δίνει τιμή στόχο τα 15 ευρώ, Ήτοι 45,3% πάνω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

    Aπό την άλλη η AXIA Ventures έχει δώσει από τον περασμένο Ιανουάριο τιμή- στόχο 15,1 ευρώ για τη ΔΕΗ. Ενώ στις αρχές Νοεμβρίου η Eurobank  χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή στα 14,5 ευρώ.

    Η εκτιμώμενη από τους αναλυτές άνοδος της ΔΕΗ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής και για τον Γενικό Δείκτη, λόγω της αυξημένης βαρύτητας που έχει πλέον σε αυτόν.

    Πώς μεταφράζεται πρακτικά η βαρύτητα; Αν μια μέρα η ΔΕΗ ανέβει 10% και οι υπόλοιπες 59 μετοχές του δείκτη μείνουν σταθερές, τότε η αγορά θα εμφανίσει άνοδο 0,886%.

    Εξυπακούεται, ότι ανάλογα την καθημερινή πορεία των μετοχών και συνακόλουθα των κεφαλαιοποιήσεων διαφοροποιούνται και τα «ειδικά βάρη» τους στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Με τα χθεσινά δεδομένα ο βαθμός επίδρασης των 4 τραπεζικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 20,9%. Με την Alpha Bank να έχει συντελεστή 6,69%, τη Eurobank 5,31% , την Εθνική 4,72% και την Πειραιώς 4,18%.

    Αν στις τράπεζες, προστεθούν η Coca Cola, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Μυτιληναίος ( με συντελεστή 4,75%) τότε τα 9 βαρύτερα «χαρτιά» του Γενικού Δείκτη έχουν επίδραση στην καθημερινή του εικόνα κατά 58,03%. Με το «ειδικό βάρος» των υπολοίπων 51 μετοχών να είναι 49,7%…

    Διαβάστε επίσης

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχτηκε τις νέες μετοχές από την ΑΜΚ της ΔΕΗ

    ΔΕΗ: Στα 15 ευρώ η τιμή στόχος από Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

    Χρηματιστήριο: Τρίτη δύναμη στις κεφαλαιοποιήσεις η ΔΕΗ και γιατί φωτίζει το δρόμο για τις 950 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ