• Οικονομία

    Global X: Ισχυρό 2024 στο Χρηματιστήριο – Τα 6 θετικά νέα για τις μετοχές

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Η Global X, η εταιρεία διαχείρισης του αποκλειστικού ΕΤF GREK (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο) για τις ελληνικές μετοχές, εκτιμά ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές μετοχές θα είναι το «στοίχημα» και για το 2024, ενώ συναντήθηκε και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

    «Η ατζέντα μεταρρυθμίσεων είναι ανοικτή. Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας παράλληλα ένα φιλο-επιχειρηματικό περιβάλλον. Η εστίαση βρίσκεται στο να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο δυναμική και παραγωγική μέσω μιας ισορροπίας δημοσιονομικής σύνεσης και μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις προσέγγισης», αναφέρουν οι Malcolm Dorson και Trevor Yates, της Global X.

    «Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ 2,9% για το 2024, ξεπερνώντας το προβλεπόμενο 1,3% της Ευρωζώνης. Οι βασικές μετρήσεις δείχνουν βελτιώσεις στους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ, μειωμένη ανεργία (περίπου 10%) και άνοδο των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στο 15% του ΑΕΠ, αν και ακόμη κάτω από τα αντίστοιχα μεγέθη της ΕΕ (~22%).

    Παρά τις ελλιπείς επενδύσεις στο παρελθόν, η Ελλάδα διαθέτει χαμηλούς πολιτικούς κινδύνους μετά τις εκλογές και εισροή κεφαλαίων της ΕΕ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μια δεκαετία δυνητικής ανάπτυξης και ευκαιριών.

    Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να έχουν μεγάλο περιθώριο ανόδου, ακόμη και μετά που ο δείκτης MSCI Greece επέστρεψε 49% στους επενδυτές το 2023», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

    Οι εκτιμήσεις για το Χ.Α.

    Οι φιλικές προς την αγορά πολιτικές και οι αποτιμήσεις δημιουργούν δυνητικά ένα ελκυστικό περιβάλλον είναι η εκτίμηση της Global X στην τελευταία της έκθεση.

    «Παραμένουμε θετικοί στην επενδυτική περίπτωση λόγω: 1) της συνέχειας του φιλο-επιχειρηματικού και σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, 2 ) των αποτιμήσεων που παραμένουν ελκυστικές από ιστορική και σχετική προοπτική σε 7 φορές τα κέρδη και 3) των πολλών πιθανών καταλυτών, όπως η επανέναρξη των τραπεζικών μερισμάτων και μια ενδεχόμενη αναβάθμιση σε κατάσταση αναπτυγμένης αγοράς από την MSCI, που μπορεί ακόμη να υλοποιηθούν. Για αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα παραμένει η καλύτερη ευκαιρία αξίας στις αναδυόμενες αγορές», συνεχίζει το δίδυμο της Global X.

    «Με φόντο την ισχυρή δυναμική, τις μειωμένες αποτιμήσεις, τις ελκυστικές αποδόσεις και τη φιλική διακυβέρνηση προς την αγορά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υπόσχεται ένα ισχυρό 2024, καθώς διατηρεί περιορισμένη έκθεση 0-1% στον δείκτη αναφοράς MSCI Emerging Markets Index, ενώ παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια έχουν παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αγορά, υποδηλώνοντας αναξιοποίητες δυνατότητες για νέους επενδυτές», αναφέρουν οι Malcolm Dorson και Trevor Yates, της Global X.

    Τα βασικά θετικά είναι:

    1) Αποτιμήσεις: Παρά τον πρόσφατο κίνδυνο ανάπτυξης και τον κίνδυνο κρατικών επενδύσεων, η αγορά μετοχών της Ελλάδας (όπως μετράται με τον δείκτη MSCI Greece) παραμένει υποτιμημένη, διαπραγματεύσιμη κάτω από τη λογιστική αξία.

    2) Κερδοφορία: Τα χαμηλά στοιχεία αποτίμησης από μόνα τους δεν αρκούν για μια επενδυτική περίπτωση, κατά τη γνώμη των αναλυτών. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αγορά έχει πλέον προφίλ απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) πάνω από 14%, που είναι υπερδιπλάσιο από το επίπεδο κερδοφορίας που παρήγαγε η αγορά το 2019.

    3) Ανάπτυξη: Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα διαθέτει ανώτερη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα ανάπτυξης του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν), η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ευκαιρίες για αυξητικές επανεπενδύσεις. Το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9% το 2024 έναντι 1,3% στην ΕΕ.

    4) Απόδοση: Ο δείκτης Ρ/Ε στις 7,3 φορές του MSCI Greece Index μεταφράζεται σε απόδοση κερδών 13,6%.

    5) Από την άποψη του μερίσματος, η αγορά ανταμείβει τους επενδυτές με μερισματική απόδοση άνω του 5%.

    6) Μακροοικονομικές προοπτικές: Έχουμε δει ισχυρούς μακροοικονομικούς δείκτες, που τροφοδοτούνται από τις αυξημένες επενδύσεις, την επέκταση των εξαγωγών και τον ακμάζοντα τουριστικό τομέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης: Επιτυχία για το Αεροδρόμιο, το Χρηματιστήριο και την οικονομία

    Alpha Bank: Πώς να κινηθούν οι επενδυτές στο δύσκολο επενδυτικό τοπίο – Οι εκτιμήσεις για μετοχές και ομόλογα

    Deutsche Bank: Τι να αγοράσουν οι επενδυτές μόλις «ξυπνήσουν» οι αγορές στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ