• ΑΓΟΡΕΣ

    Με οριακά κέρδη και χαμηλούς τζίρους έκλεισε το ΧΑ

    Wall Street


    Ακούμπησε, αλλά δεν πάτησε τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μία μάλλον αδιάφορη ημέρα, όπου το εύρος υψηλού με χαμηλό δεν ξεπέρασε τις 6 μονάδες. Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 648,49 μονάδες (+0,36%) χωρίς κάποια είδηση να τον καθοδηγεί, και με τους επενδυτές να αναζητούν ώθηση από τις τράπεζες και τις διεθνείς εξελίξεις.

    Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Bloomberg , η χώρα χωλαίνει αναφορικά με το τραπεζικό της σύστημα. Οι πληγές είναι πολλές, από την ποιότητα των κεφαλαίων τους και τις κερδοφορίες τους, μέχρι την έλλειψη συντονισμού, τα τεράστια χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις απίθανες καθυστερήσεις στις εκτελέσεις στρατηγικών αποφάσεων.

    Χρηματιστηριακά πάντως, ενδιαφέρον απέκτησε η εικόνα των τραπεζών, μετά τη λήξη της βασικής διαπραγμάτευσης. Ενώ μέχρι τότε ο δείκτης διέγραφε μία νευρική πορεία που κατέληξε κοντά στα χαμηλά ημέρας, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών κατάφερε να ανακτήσει κάποια επιπλέον κέρδη , κλείνοντας τελικά στις 469,28 μονάδες (+0,70%). Η Alpha Bank  τερμάτισε στο +1,30%, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ +1,21%) και την Eurobank (ΕΥΡΩΒ +0,10%). Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν πακέτα συναλλαγών για την ΑΛΦΑ και την ΕΤΕ αξίας 9,6 και 5,25 εκατομμυρίων στο 1,25€ και στο 1,18€ αντίστοιχα. Με αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας παρέμεινε η τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ -2,13%).

    Στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με άνοδο άνω του 1% ξεχώρισαν οι  ΔΕΗ (+2,78%), η Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ +1,83%), η Μοτορ Όιλ (ΜΟΗ +0,95%), η Coca Cola (ΕΕΕ +1,21%) και ο Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ +1,14%). Στον αντίποδα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές της η LAMDA (ΛΑΜΔΑ -2,48%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ Συμμετοχών (ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,22%) , ο Φουρλής ΑΕ (ΦΡΛΚ -1,52%) και η Grivalia Properties (ΓΡΙΒ -1,28%).

    Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα  56,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 24,74 ήταν πακέτα συναλλαγών.



    ΣΧΟΛΙΑ