• ΑΓΟΡΕΣ

    Μάχη αγοραστών – πωλητών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Σε τεχνικά τεντωμένο σχοινί κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δυόμιση περίπου ώρες πριν από το κλείσιμο κι ενώ η Lansdowne, όπως πρώτο έχει γράψει το mononews, «κραδαίνει» το πιστόλι των ανοικτών πωλήσεων σε ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς και Eurobank, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (παρά το γεγονός ότι α) η ιστοσελίδα της δεν λειτουργούσε το πρωί, και β) ο πρόεδρός της θα βρίσκεται σε διακοπές ως τις 31 Αυγούστου…).

    Ο Γενικός Δείκτης κινείται με θετικό πρόσημο, με μόλις ελάχιστα δεκαδικά μετά το 0, στα επίπεδα των 838 μονάδων, όταν η αγορά δεν θέλει σε καμία περίπτωση κλείσιμο κάτω από τις 840 μονάδες. Το αντίθετο, χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τα προαναφερόμενα επίπεδα για να θεωρηθεί (και) η χθεσινή πέμπτη μέρα συνεχόμενων πωλήσεων παροδικό φαινόμενο, ως αποτέλεσμα της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας.

    Η οποία, όπως προκύπτει από τις οριακές διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, θα έχει μέλλον, με απρόβλεπτες διαστάσεις για την διεθνή οικονομία. Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, νομισματικός πόλεμος με υποτίμηση 11% του γιουάν, άτακτο Brexit, αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη (το φθινόπωρο), πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, αύξηση των θέσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, δασμοί, δείχνουν ότι οι αγορές από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να γυρίσουν από το συν στο πλην.

    Πράξεις στο 1,48 για την Alpha, απώλειες στο 2,88 ευρώ για την ΕΤΕ, στα 0,732 ευρώ και απώλειες 1,7% για την Eurobank, ανεπαίσθητα κέρδη για την Πειραιώς, δίνουν την εντύπωση μιας λαβωμένης αγοράς, αν υποθέσουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος διακρίνεται από μεγάλη εμπορευσιμότητα.

    Η ΔΕΗ δεν αφήνει την αγορά να πάρει ανάσα, υποχωρώντας 3,16%, στα 2,45 ευρώ και με όγκο 771 χιλιάδων τεμαχίων, με τη νέα διοίκηση υπό τον κ. Γ. Στάσση να πιάνει δουλειά στις 22/8.

    Οι εντολές στον ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση της οριακής αύξησης του EBITDA στο δεύτερο 3μηνο, τα κέρδη στη Βιοχάλκο, το +1,20% της Ελλάκτωρ και τα οριακά κέρδη του Μυτιληναίου δεν αρκούν, φαίνεται, για να αλλάξει σθεναρά η τάση στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

    Πάντως, η προσφορά που βγαίνει σκουπίζεται στα τρέχοντα επίπεδα, με τον τζίρο περί τα 35 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ