• ΑΓΟΡΕΣ

    Μηδένισε τη συμμετοχή του στον ΟΛΠ το Lansdowne

    cosco

    Γιου Ζενγκ Γκανγκ, Επικεφαλής COSCO


    Παρασκήνιο κρύβει το πακέτο των 640 χιλιάδων τεμαχίων στα 16,28 ευρώ που έγινε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στον ΟΛΠ. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το Lansdowne, το fund με τις ανοιχτές θέσεις (short) σε μια σειρά από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ήταν ο πωλητής.

    Συγκεκριμένα πούλησε ποσοστό της τάξης του 2,5% που κατείχε στον ΟΛΠ και ήταν τα τελευταία κομμάτια της συμμετοχής του η οποία, θυμίζουμε είχε φτάσει μέχρι και 105 πριν από μερικά χρόνια.

    Μάλιστα, λέγεται ότι είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τους κινέζους ιδιοκτήτες του ΟΛΠ, την Cosco, όπως είχε ενημερώσει και για την πρόθεσή του να ενισχύσει τη θέση του στη μετοχή και το Helikon, το οποίο ελέγχει το 5,37% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Την Παρασκευή η μετοχή του ΟΛΠ, είναι η αλήθεια χωρίς μεγάλο όγκο, περί τις 10 χιλιάδες κομμάτια είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 5%. Δεν υπάρχει εξήγηση ως προς το αν το ράλι στη μετοχή μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση της θέσης του Helikon ή με το αν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει εισέλθει άλλος ισχυρός «παίκτης».

    Πάντως, η μετοχή τις προηγούμενες μέρες έγραψε χαμηλά (εβδομάδας) στα 16 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση περί τα 427 εκατ. ευρώ.

    Το Helikon το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού έγινε γνωστό ότι απέκτησε το 5,1% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ήδη ελέγχει το 4,9% της ΔΕΗ και μάλιστα είναι anchor investor, δεν μπορεί να πουλήσει για έξι μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου (περίοδος που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο μήνα), το 5,2% της Πειραιώς και το 5,96% του Phoenix Vega. Άλλωστε, το fund είναι γνωστό επίσης για τις θέσεις που είχε και πούλησε σε Lamda και Eurobank.

    Το Lansdowne έχει μειώσει τις ανοικτές θέσεις του στην Alpha στα επίπεδα του 0,39%. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση στη λίστα των short sellers της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund Lansdowne δείχνει να βρίσκεται στη διαδικασία του κλεισίματος των ανοιχτών θέσεων στη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά και παραδοσιακών του θέσεων, όπως στον ΟΛΠ.

    Με συνεχείς κινήσεις το πρώτο δίμηνο του 2022, και όχι μόνο, το Lansdowne έχει μηδενίσει την ανοιχτή του θέση σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Eurobank αλλά και στο Cairo Mezz PLC .

    Διαβάστε επίσης:

    O ΟΛΠ αναμένει εντός του 2022 να αφιχθούν στον λιμένα 750 κρουαζιερόπλοια



    ΣΧΟΛΙΑ