• ΑΓΟΡΕΣ

    «Λουτρό αίματος» και στα Αμοιβαία, με εκροές 777,7 εκατ. ευρώ και μείωση ενεργητικού κατά 2,3 δισ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Λουτρό αίματος» και στην ελληνική αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχει προκαλέσει η καθίζηση των αποτιμήσεων όλων των επενδυτικών επιλογών, κάτω από τη βαριά σκιά του φονικού κορονοϊού.

    Κυριευμένοι από τον πανικό που είναι διάχυτος σε όλες τις αγορές, οι Έλληνες μεριδιούχοι προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις με συνέπεια οι εκροές από τα Αμοιβαία να έχουν φτάσει στα 777,7 εκατ. ευρώ, σε χρονικό διάστημα ενός μήνα. Δηλαδή από τις 21 Φεβρουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή 23 Μαρτίου. Στο ίδιο αυτό διάστημα το ενεργητικό για τα συνολικά 338 Αμοιβαία των ελληνικών ΑΕΔΑΚ, έχει μειωθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ. Και τούτο γιατί από τα 8,478 δισ. ευρώ που ήταν πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες, έχει καταπέσει τώρα στα 6,179 δισ. ευρώ.

    Εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει στις αγορές μετοχών και ομολόγων όπου οι επιπτώσεις είναι άμεσες, στα Αμοιβαία το «κύμα» των απωλειών φτάνει μεταγενέστερα. Άλλωστε κατά κανόνα απαιτούνται από 3 έως 5 εργάσιμες μέρες για να υλοποιηθεί μια εντολή εκποίησης από κάποιον μεριδιούχο. Αυτός είναι ο λόγος που οι πρώτες σημαντικές εκροές από τα Αμοιβαία ξεκίνησαν ουσιαστικά από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν ήδη τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, στα οποία φυσικά συγκαταλέγεται και το Ελληνικό, είχαν κάνει την πρώτη τους μεγάλη βουτιά.

    Αν μη τι άλλο, ο συνδυασμός των εκροών και της ισχυρής κάμψης του ενεργητικού έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Εταιρείες οι οποίες μόλις τους τελευταίους μήνες είχαν αρχίσει να «σηκώνουν κεφάλι» προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια.

    Στους περίπου επτά μήνες που μεσολάβησαν μετά από τις εθνικές εκλογές του περσινού Ιουλίου, τα Αμοιβαία είχαν εισροές συνολικού ύψους 952 εκατ. ευρώ. Αντικατοπτρίζοντας τη βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας, καθώς επίσης και την αναζήτηση πιο ευέλικτων επενδυτικών επιλογών, που θα αντιστάθμιζαν τις εκμηδενισμένες αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων. Όλα αυτά όμως έχουν τώρα ανατραπεί εκ βάθρων, καθώς οι εκροές από τα Αμοιβαία έχουν «σβήσει» σχεδόν το… 82% των κεφαλαιακών εισροών, που είχαν υπάρξει στο επτάμηνο που προηγήθηκε.

    «Καυτές» εξελίξεις σε δύο μέτωπα

    Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ένα διττό και συνάμα «καυτό» ζήτημα: Από τη μια πλευρά, και όπως όλα δείχνουν, η συντριπτική πλειονότητα των μεριδιούχων ρευστοποίησε θέσεις με ζημιές. Με συνεπαγόμενη την οικονομική τους αιμορραγία. Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές των Αμοιβαίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πιεστικές απαιτήσεις των μεριδιούχων προχωρούν σε πωλήσεις, έτσι ώστε να ανακτήσουν τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποπληρωθούν τα μερίδια των πελατών τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα Αμοιβαία λειτουργούν ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης των αγορών, δίνοντας μεγαλύτερη ένταση στην πτώση των τιμών.

    Πριν από την μεγάλη πτώση, οι διαχειριστές των θεσμικού χαρακτήρα χαρτοφυλακίων διακρατούσαν εξαιρετικά χαμηλή ρευστότητα της τάξεως του 10% με 15%. Τώρα και λόγω των πωλήσεων που έχουν γίνει η ρευστότητα έχει ανέβει στα επίπεδα του 30% περίπου…

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι μεγαλύτερες εκροές, οι οποίες και ανέρχονται σε 304,6 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει από τα ομολογιακά Αμοιβαία Ελλάδας. Ακολουθούν με εκροές 142,7 εκατ. ευρώ τα Μικτά Funds of Funds, που επενδύουν σε μερίδια κεφαλαίων διεθνών διαχειριστών και έπονται τα Μικτά Αμοιβαία με εκροές 87,1 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και Μετοχικά Ελλάδος, των οποίων οι εκροές ανέρχονται σε 64,8 εκατ. ευρώ.

    Ειδικά για τα ομολογιακά, η εικόνα τιμολόγησή τους αναμένεται να βελτιωθεί μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε χωρίς όριο επαναγορά κρατικών τίτλων.

    Σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη, ποσοστιαία μείωση ενεργητικού, αυτή καταγράφεται στα Μετοχικά Ελλάδος και είναι στο 45,47%. Μείωση που έχει γίνει στην περίοδο του τελευταίου μήνα και στην οποία περιλαμβάνονται και οι εκροές. Σε ποσοστιαία πάντα βάση, η μικρότερη μείωση ενεργητικού καταγράφεται στα Αμοιβαία ανεπτυγμένων χωρών (-5,47%) και στα Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ) κυμαινόμενης καθαρής αξίας ενεργητικού (-9,7%).

    Παράγοντες της αγοράς, αξιολογώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναφέρουν:

    «Το πλήγμα για τον Ελληνικό Θεσμό των Α/Κ είναι πολύ μεγάλο και δεν αφορά μόνον τις αρνητικές αποδόσεις ή την μείωση του Ενεργητικού και των μεριδίων. Αφορά, πρωτίστως, την εμπιστοσύνη των μεριδιούχων, που με κόπο οι ΑΕΔΑΚ προσπάθησαν να χτίσουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Κατάφεραν να την ανακτήσουν στο τελευταίο 7μηνο, αλλά όλα “διαλύθηκαν” μέσω του κορονοϊού.

    Εύκολα, μπορεί να μειωθεί το Ενεργητικό σε μία κακή συγκυρία, αλλά όταν ο μεριδιούχος αποφασίσει να πουλήσει – και μάλιστα με υψηλές ζημιές – δύσκολα τον ξανακερδίζεις. Ειδοποιός διαφορά έναντι άλλων κρίσεων που έχουμε ζήσει, είναι ότι γνωρίζει μία από τις βασικές αιτίες, η οποία τον έχει υποχρεώσει να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην καθημερινότητά του και στον εν γένει τρόπο ζωής του. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ειδοποιός διαφορά θα είναι «το φως στο τούνελ» που θα του επιτρέψει να επανέλθει και να επανεπενδύσει στο Θεσμό των Α/Κ.»



    ΣΧΟΛΙΑ