• ΑΓΟΡΕΣ

    Κρίσιμο διήμερο για τις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των κινήσεων του Ντράγκι

    • Bloomberg
    Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι


    Οι ευρωπαϊκές αγορές προετοιμάζονται για άλλη μια περίοδο αστάθειας εάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τηρήσει τη δέσμευσή του να παραιτηθεί την Τετάρτη, μόλις μια ημέρα πριν από την πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού στην περιοχή του ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

    Η αποχώρησή του πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα προκαλέσει αναταραχή στο κράτος, μία προοπτική που έπληξε τα ομόλογα και τις μετοχές του την περασμένη εβδομάδα. Η αποχώρηση του Ντράγκι θα περιπλέξει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, σε μια εποχή που οι αγορές είναι επίσης αναστατωμένες εν αναμονή της επανεκκίνησης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg.

    Για την Jefferies και την Pictet Wealth Management, είναι ώρα να ποντάρει κάποιος ενάντια στα ιταλικά ομόλογα. Η Jefferies βλέπει πιθανότητα 50% για πρόωρες εκλογές, εκφράζοντας ερωτηματικά αναφορικά με την προθυμία του Ντράγκι να συνεχίσει δεδομένης της εσωτερικής διαμάχης στον συνασπισμό του, ακόμη και αν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και παραμείνει προς το παρόν.

    “Εάν ο Ντράγκι αποχωρήσει, θα δούμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές, ιδιαίτερα στα spreads”, επισήμανε ο Cesar Perez Ruiz, στέλεχος της Pictet Wealth Management. “Είμαστε ακόμη αρνητικοί για τα ομόλογα στην περιφέρεια”.

    ECB's pledge to create backstop has underpinned recovery in Italian yields

    Ενώ το πολιτικό δράμα δεν αναμένεται να σταματήσει την ΕΚΤ από το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα –κάτι που οδήγησε σε νέο selloff στα ευρωπαϊκά ομόλογα- αναλυτές δηλώνουν ότι κινδυνεύει να καθυστερήσει τα σχέδια των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για το νέο εργαλείο που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό του κόστους δανεισμού της περιοχής.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, εντείνει τις προσπάθειες επίτευξης μίας συμφωνίας για το ακόμη ατελές εργαλείο για την κρίση, πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, τονίζουν πηγές.

    Μια μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου μπορεί να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το εργαλείο.

    “Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών και πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις αγορές”, επισήμανε ο Francesco Maria Di Bella, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit SpA.

    “Πιστεύω ότι η αντίδραση σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, θα ήταν πολύ αρνητική –χρειάζεται κάποια σταδιακή προσέγγιση”, συμπλήρωσε.

    Ενώ αυτό θα έπληττε τα ομόλογα, μια τέτοια αύξηση θα οδηγούσε το ευρώ υψηλότερα, στα 1,04-1,05 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την Jefferies.

    Το νόμισμα έχει ήδη σημειώσει ράλι από το χαμηλό 20 ετών που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, με την προοπτική ταχύτερων αυξήσεων των επιτοκίων. Ανέκαμψαν επίσης οι μετοχές και τα ομόλογα των μεγαλύτερων τραπεζών της Ιταλίας.

    Key 48 Hours |
    Οι 48 κρίσιμες ώρες

    Η πιθανή αποχώρηση του Ντράγκι έχει περιπλέξει το έργο της ΕΚΤ, επειδή έχει σκοπό να περιορίσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αντί να αμβλύνει τον αντίκτυπο των εγχώριων μηχανορραφιών στην αγορά. Μπορεί ακόμη και να σκληρύνει τη στάση που τηρούν τα λεγόμενα “γεράκια” της ΕΚΤ.

    «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία πιθανότατα θα μειώσουν τη χρήση του εργαλείου βραχυπρόθεσμα, καθώς η ΕΚΤ δεν θα θέλει να εμπλακεί σε εγχώριες πολιτικές ατζέντες», δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος στη Franklin Templeton.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το πολιτικό δράμα της Ιταλίας θα ενεργοποιήσει το εργαλείο στήριξης της ΕΚΤ;



    ΣΧΟΛΙΑ