• ΑΓΟΡΕΣ

    Κάθι Γουντ: Το fund της εκτοξεύσε την απόδοσή του, αλλά οι επενδυτές την εγκαταλείπουν

    Cathie Wood

    Cathie Wood


    Από τα 30 δισ. δολάρια, το εμβληματικό ETF της Κάθι Γουντ έχει συρρικνωθεί μέσα σε τρία χρόνια σε μόλις 9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό οφείλεται κυρίως σε απώλειες επενδυτών.

    Το fund ΑRKK της Κάθι Γουντ έλαμψε λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας ακολουθώντας το ρεύμα για επενδύσεις σε risky assets. Η Κάθι Γουντ κατάφερε να ξεχωρίσει για το ανατρεπτικό της στυλ, καθώς δεν ακολουθούσε τις ασφαλείς επιλογές, αλλά τις πιο ρηξικέλευθες.

    Η ευκαιρία για τους επενδυτές που έχασαν

    Σε μία εποχή που οι μετοχές τεχνολογίας εκτοξεύονταν μαζικά, καμία επιλογή της Γουντ δεν θα μπορούσε να πάει λάθος. Το ταμείο τη συγκέντρωσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές που μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, είχε εισροές άνω των  6,5 δισ. δολαρίων.

    Η τιμή της μετοχής της κορυφώθηκε και οι επενδυτές ακολουθούσαν πιστά τις επιλογές της ριψοκίνδυνης επενδύτριας.

    Όλα ανατράπηκαν όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Το 2022 ήταν μια τραυματική χρονιά για τους αμερικανικούς δείκτες, με το fund της Γουντ να κάνει ακόμα μεγαλύτερη βουτιά κατά 67% το έτος.

    Οι αναλυτές είχαν εντυπωσιαστεί από το πόσο πιστοί είχαν αποδειχθεί οι επενδυτές της, οι οποίοι συνέχιζαν να στηρίζουν το ταμείο, παρά το αρνητικό σερί.

    Πλέον, με το fund να ανακάμπτει κατά 50%, παρατηρούν το φαινόμενο ότι αρκετοί από τους «πιστούς ακόλουθους» βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν οριστικά.

    Τι έχει αλλάξει σε σχέση με δύο χρόνια πριν

    Οι πέντε μεγαλύτερες συμμετοχές της ARKK είναι οι Tesla, Coinbase Global, Roku, Zoom Video Communications και Block. Το 2022, οι μοναδικές που κατάφεραν να ανακτήσουν τα κέρδη τους ήταν η Tesla και η Zoom. Στο χαρτοφυλάκιο της Γουντ, η Tesla κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του  11%. Έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί η απόδοση του ταμείου της, όμως απέχει πολύ από τα υψηλά του 2021.

    Παρόλο που οι μετοχές τεχνολογίας έχουν επανέλθει δυναμικά φέτος, οι καλύτερες επιδόσεις κατεγράφησαν στις μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Amazon.com.

    Σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, οι επενδυτές δεν έχουν πλέον υπομονή για εταιρείες που δεν θα φέρουν κέρδη άμεσα. Τα υψηλά επιτόκια ενίσχυσαν την ανασφάλεια και την ανυπομονησία των επενδυτών, οι οποίοι ζητούσαν άμεσα κέρδος.

    Για πολλούς αναλυτές, η Γουντ και το ταμείο της έχασαν τη λάμψη τους, μετά την ελεύθερη πτώση του 2022.

    Η αστοχία με την Nividia

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 2023, δεν έκανε το καλύτερο ποδαρικό, μιας και έχασε το εντυπωσιακό ράλι των μετοχών της Nvidia, της εταιρείας κατασκευής τσιπ γραφικών που εκτόξευσε την χρηματιστηριακή της αξία σε 1 τρις δολάρια. Η ARKK πούλησε τον Ιανουάριο την τελευταία της θέση στην Nvidia, αν και την είχε στο χαρτοφυλάκιό της πολλά χρόνια.

    Η Nvidia κατέγραψε την καλύτερη επίδοση του S&P 500 φέτος, υπερτριπλασιάζοντας την αξία της και οι «δικαιολογίες» της Γουντ ότι η μετοχή ήταν η πιο προφανής επιλογή για όσους ήθελαν να επενδύσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, γι’ αυτό και την εγκατέλειψε, δεν φαίνεται να έπεισαν.

    Η Γουντ επιμένει ότι η αρνητική δημοσιότητα τη βοήθησε να εδραιώσει τη φήμη του ταμείου της ως διαχειριστής assets με επίκεντρο την ανατρεπτική καινοτομία και όχι προφανείς επιλογές.

    «Μπορώ να σας πω ότι στο τέλος του ’20 και στις αρχές του ’21, όταν δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα λάθος και ο κόσμος απλά ερχόταν σε εμάς, ένιωθα πολύ άβολα», είπε. «Σήμερα, αισθάνομαι πολύ άνετα», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο, Aegean, Intrakat – Μαζική είσοδος ξένων στην Πειραιώς ενόψει ΜSCI

    Mevaco: Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ στους μετόχους

    Τουρκική λίρα: Aυξάνονται οι πιέσεις καθώς οι τράπεζες αποσύρουν την στήριξη



    ΣΧΟΛΙΑ