• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκική λίρα: Aυξάνονται οι πιέσεις καθώς οι τράπεζες αποσύρουν την στήριξη

    • Bloomberg


    Οι απώλειες της τουρκικής λίρας διευρύνονται έναντι των άλλων σκληρών νομισμάτων, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι traders, οι κρατικές τράπεζες απέσυραν την στήριξη τους ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη.

    Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε έως και 2,2% και διαπραγματευόταν στα 26,88 ανά δολάριο νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη.

    Αυτό αύξησε την υποτίμηση της λίρας από τις αρχές του έτους σε περισσότερο από 30%. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μετά το πέσο Αργεντινής, μεταξύ των αντίστοιχων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την Πέμπτη, στο 18,25% από 15%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η πολιτική της χώρας παραμένει πολύ χαλαρή, δεδομένων των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, που αναμένεται να ξεπεράσει το 40%.

    Οι κρατικές τράπεζες, οι οποίες συχνά πουλούσαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα σε περιόδους αδυναμίας, δεν το έκαναν πρόσφατα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Οι κρατικές τράπεζες δεν ανακοινώνουν ούτε σχολιάζουν τις παρεμβάσεις τους στις αγορές συναλλάγματος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αρχίζει την απλοποίηση των κανόνων της

    DBRS στο mononews: Ποια είναι τα τρία κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα

    JP Morgan: Επιμένει στη σύσταση underweight για τις ευρωαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ