• ΑΓΟΡΕΣ

    Καταρρέει ξανά η Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τεχνολογικές μετοχές, βουτιά 2,5% για τον Nasdaq

    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρές απώλειες άνοιξε η Wall Street την Παρασκευή, στον απόηχο του νέου, αρνητικού, ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί Σαββατοκύριακο, το τελευταίο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια δύσκολη εβδομάδα στο ζήτημα της πανδημίας, ενώ υπάρχουν φόβοι πως η εκλογική διαδικασία θα επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη αυξημένα νούμερα. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας έχουν καταρρεύσει, με τον επικεφαλής της Γερουσίας  Μίτσελ ΜακΚόνελ να ανακοινώνει πως αναστέλλει τη λειτουργία του σώματος μέχρις τις 9 Νοεμβρίου, βάζοντας οριστικό τέλος στις ελπίδες για συμφωνία πριν τις εκλογές. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσυ Πελόσι για την αποτυχία συμφωνίας.

    Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων για τις επτά τελευταίες ημέρες αυξήθηκε σε νέο υψηλό  σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ τα κρούσματα την Πέμπτη ξεπέρασαν τα 88.000. Ήδη ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε lockdown, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη, κάνοντας τους επενδυτές και στις ΗΠΑ να ανησυχούν.

    Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», έφτασε στο υψηλό των 41,2 μονάδων την Πέμπτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου, πριν υποχωρήσει την Παρασκευή. Αυτή την ώρα κινείται στις 39.08 μονάδες.

    Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον βρίσκεται στα εταιρικά αποτελέσματα. Οι 4 μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, Facebook, Apple, Amazon και Alphabet χθες το βράδυ, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα έσοδα και τα κέρδη, ωστόσο οι επιφυλακτικές τους προβλέψεις για το μέλλον προβλημάτισαν τους επενδυτές. Στις πετρελαϊκές η Chevron ανακοίνωσε ζημιές για το γ’ τρίμηνο, εμφανίζοντας κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ  ζημιές ανακοίνωσε και η Exxon Mobil, με τα έσοδα να υποχωρούν σχεδόν 30%.

    Αυτή την ώρα,  Dow Jones υποχωρεί κατά 26.215,33 μονάδες με απώλειες 443 μονάδων, στο -1,66%. Ο  S&P 500 υποχωρεί στις 3.248,73 μονάδες με βουτιά -1,85% ενώ ο  Nasdaq στις  10.900,14 μονάδες με πτώση  285,45 μονάδων στο -2,55%.

    Σχεδόν όλες οι μετοχές της Wall Street βρίσκονται στο κόκκινο με εξαίρεση τη Walgreens (0,36%) και την Intel (0,08%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της Apple (-5,78%).

    Οι βασικοί δείκτες κινούνται προς την ολοκλήρωση της χειρότερης εβδομάδας τους από τον Μάρτιο, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 7,2% (σε επίπεδο εβδομάδας), τον S&P 500 κατά 6% και τον Nasdaq  κατά  5%.



    ΣΧΟΛΙΑ