• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Ήρθε η ώρα να σορτάρετε τις ευρωπαϊκές τράπεζες

    • NewsRoom
    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan

    Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan


    Το ράλι των προηγούμενων μηνών στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευκαιρία για θέση short συμβουλεύει τους επενδυτές της η JP Morgan.

    Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται μέσα στο 2024 σε συνδυασμό με την απειλή της συρρίκνωσης των οικονομιών της ευρωζώνης, θα ασκήσουν πιέσεις στην αξία των μετοχών τους.

    Προς μείωση επιτοκίων

    Η προτροπή γίνεται σε μία περίοδο που οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν επωφεληθεί από το ευρύτερο ράλι των πρώτων μηνών του έτους στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 Banks Index έχει σημειώσει ανάκαμψη κατά 8% φέτος, ξεπερνώντας την μέση απόδοση 1,7% του δείκτη Stoxx 600.

    Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στην ευρωζώνη βρίσκονται σε μια σταθερά ανοδική τροχιά καθώς από το 2020 έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 60%, ένα ράλι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τη JP Morgan στην απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια.

    Η δυναμική αυτή φαίνεται όμως να υποχωρεί καθώς το επόμενο έτος η πτώση των αποδόσεων και οι μειώσεις στα επιτόκια θα χτυπήσουν την κερδοφορία των τραπεζών, σύμφωνα με την ομάδα αναλυτών της JP Morgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka. Η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν επέλεξε να βάλει φρένο για πρώτη φορά ύστερα από 15 μήνες στην αύξηση των επιτοκίων και για το 2024 οι αγορές έχουν ήδη «κλειδώσει» στα στοιχήματά τους, δύο μειώσεις.

    Στο σημείωμα αναφέρεται ότι οι τράπεζες είναι ευάλωτες και στην πιθανή ύφεση που αναμένεται στην περιοχή, γι’ αυτό και προτείνεται η θέση short στον κλάδο και προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών σε underweight από ουδέτερες.

    Ο κίνδυνος αυξάνεται στις περιπτώσεις των τραπεζών που έχουν μεγάλη έκθεση σε εταιρείες υψηλής απόδοσης, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα, καθώς όπως σημειώνει ο Matejka, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αυξηθούν σε αυτές της περιπτώσεις από το επόμενο έτος.

    Πρόσθετοι κίνδυνοι

    Για τον Matejka, ο κίνδυνος για τις τράπεζες το επόμενο έτος θα αφορά κυρίως το συνολικό ύψος καταθέσεων, το οποίο αναμένεται να μειωθεί αλλά και τα καθαρά έσοδα τα οποία ενισχύθηκαν την περίοδο των υψηλών επιτοκίων, αλλά σταδιακά θα περιοριστούν με την έλευση της νομισματικής χαλάρωσης.

    Στο σημείωμα προς τους επενδυτές γίνεται αναφορά και στην φορολογία των τραπεζών από τις κυβερνήσεις. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη συζητούν το ενδεχόμενο, ενώ για τον Matejka το επιτυχημένο κάλεσμα των τραπεζών προς επενδυτές μέσω buybacks και μερισμάτων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο που θα μπορούσε να φτάσει.

    Για την ομάδα της JPMorgan τα αποτελέσματα του γ’  τριμήνου για τις τράπεζες φαίνονται μικτά μέχρι στιγμής. «Μετά από μια μακρά σειρά εύρωστων αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι η αύξηση στα κέρδη αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη», έγραψαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Ξεκινά διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών για το 9% – Στο 1,33 ευρώ η πρόταση της UniCredit

    HSBC: Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3 δισ. δολ. – Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα τριμηνιαία κέρδη

    Τράπεζες: Σε ποιες επιχειρήσεις έδωσαν €2,2 δισ. δάνεια τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ