• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, το πετρέλαιο ανακάμπτει

    Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan

    Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής της στρατηγικής των παγκόσμιων αγορών (Global Markets Strategy) της JP Morgan


    «Οι ισχυροί αριθμοί για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Fed, ωθώντας τους οικονομολόγους μας να μετατοπίσουν την εκτίμηση τους και να περιμένουν πλέον και αυτοί αύξηση 75 μ.β. το Νοέμβριο», εξηγεί ο Marko Kolanovic στη στρατηγική των παγκόσμιων αγορών της JP Morgan.

    Τα ανθεκτικά στοιχεία και οι ισχυρές αγορές εργασίας διατηρούν υψηλούς τους κινδύνους πολιτικής και στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας στην ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή αυτής της εβδομάδος. Ενώ η φετινή ανατίμηση έχει κάνει το δολάριο να φαίνεται ακριβό σε πολλές μετρήσεις, οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές ευνοϊκές συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν υποστηρικτικές για το αμερικανικό νόμισμα. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι μετά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    «Εμείς διατηρούμε τη long θέση στα διετή ομόλογα και τη short θέση στα δεκαετή των ΗΠΑ, δεδομένης της κυκλικής δυναμικής που οδεύει προς το τέλος του κύκλου των αυξήσεων. Τα πρακτικά της ΕΚΤ δεν δημιούργησαν αμφιβολίες για την πιθανότητα άλλης αύξησης κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο, οπότε παραμένουμε ουδέτεροι για τα δεκαετή της Γερμανίας και αρνητικοί για τα ομόλογα της Ιταλίας έναντι Γερμανίας, δεδομένων των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τους κινδύνους πολιτικής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κεντρική τράπεζα BoE αντιμετωπίζει αντίθετες πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και καλεί σε προσοχή δεδομένης της επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», συνεχίζει ο Kolanovic.

    «Η υπερβολική πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, μας έδωσαν σήμα για μείωση της αρνητικής θέσης μας, αν και η πτωτική τάση παραμένει άθικτη. Η θετική σχετική υπόθεση για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει, καθώς διαπραγματεύονται με έκπτωση ρεκόρ στην αποτίμηση, προσφέρουν το υψηλότερο μέρισμα και αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας τους από το εξωτερικό. Στα εταιρικά ομόλογα, σημειώνουμε ότι ο κίνδυνος επιτοκίου έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον πιστωτικό κίνδυνο φέτος. Στην Ευρώπη, στα ομόλογα υψηλής απόδοσης (HY), τα ποσοστά αθέτησης παραμένουν αμετάβλητα στο 0,4% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αλλά υπάρχουν σημάδια επικείμενης αύξησης του πιστωτικού κινδύνου. Παραμένουμε με αρνητική στάση στα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, καθώς τα spreads είναι ευρύτερα, αλλά εξακολουθούν να είναι ακριβά, δεδομένων των υψηλότερων πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ και των πιο ήπιων προοπτικών ανάπτυξης», εκτιμά ο strategist της JP Morgan.

    «Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. δολάρια ανά ημέρα για τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο, αν και η πραγματική περικοπή είναι μικρότερη, καθώς ορισμένα μέλη δεν εκπληρώνουν τις υφιστάμενες ποσοστώσεις. Αυτό το αποτέλεσμα είχε ήδη ενσωματωθεί στις προβλέψεις μας για την προσφορά, αφήνοντας τις προβλέψεις μας για περαιτέρω άνοδο για τις τιμές του πετρελαίου, αμετάβλητες. Η αποθήκευση φυσικού αερίου στη ΒΔ Ευρώπη οδεύει προς το 95% της πλήρωσης τον Νοέμβριο και η τιμή του αερίου στο TTF μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 150EUR/MWh, αλλά οι καιρικές συνθήκες και οι περαιτέρω μειώσεις της προσφοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασύμμετρη άνοδο των τιμών», επισημαίνει η JPM.

    Που εστιάζουν οι επενδυτές

    Τα αποτελέσματα της έρευνας της περασμένης εβδομάδας των πελατών της JPM έδειξαν:

    1)      η έκθεση σε μετοχές/συναίσθημα είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο.

    2)      το 54% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε μετοχές και το 69% να αυξήσουν τη διάρκεια των ομολόγων βραχυπρόθεσμα.

    3)      το 52% πιστεύει ότι η υποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη φορολογική του πολιτική θα σταθεροποιήσει τα ομόλογα και το νόμισμά του.

    4)       κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες αναμένουν το βασικό επιτόκιο της BoE να είναι 3,75% και η ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο στο 1,08 στο τέλος του έτους έναντι 1,10 που είναι τώρα.

    5)      Το 54% πιστεύει ότι οι αγορές είναι υπερβολικά εφησυχασμένες όσον αφορά τον ιταλικό πολιτικό κίνδυνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Στο ίδιο έργο θεατές, αντίδραση σε ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ

    JP Morgan: Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει στην ψηφιακή εποχή



    ΣΧΟΛΙΑ