• ΑΓΟΡΕΣ

    JP Morgan: Γιατί βλέπει άμεσα άνοδο στις αγορές;

    Karen Ward και Nikolaos Panigirtzoglou, αναλυτές της JP Morgan


    Παρά το διαρκές σφυροκόπημα στις αγορές, οι οποίες αδυνατούν να ανακάμψουν από τα διαρκή πτωτικά σερί, η JP Morgan όχι μόνο διατηρεί την αισιοδοξία της αλλά προβλέπει σύντομα άνοδο, κατά το δεύτερο εξάμηνο.

    «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αστάθεια του πληθωρισμού θα μπορούσε να κορυφωθεί, κάτι που θα ήταν συνεπές με τη θεωρία ότι οι αγορές μπορούν να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την άνοδό τους», ανέφεραν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

    Η στάση της JP Morgan παραμένει θετική τόσο για τις αγορές των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης. Και στις δύο περιπτώσεις η αύξηση των επιτοκίων έχει ταράξει τις αγορές, με αρκετά sell-off και «mini» ανακάμψεις, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις απώλειες.

    Στην Ευρώπη, η ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο κατά 0,25%, έφερε απώλειες στον Europe Stoxx 600 φέρνοντας έντονες πιέσεις σε μετοχές, ιδίως τεχνολογίας και real estate, ενώ εκτόξευσε ελληνικά και ιταλικά ομόλογα.

    Τα στοιχήματα για την Ευρώπη

    Ο φόβος των επενδυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει το sell-off κι αν θα εξελιχθεί σε παρατεταμένη πτώση που θα μπορεί να πλήξει κέρδη σε επίπεδα 30% έως και 50%.

    Η Karen Ward, μία από τις κορυφαίες στρατηγικές αναλύτριες της τράπεζας για την περιοχή της Ευρώπης, αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

    Θεωρεί ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να τονώσουν τις αγορές, ακόμα κι αν επιμένουν ότι προτεραιότητά τους είναι να χτυπήσουν τον πληθωρισμό.

    «Τώρα απλά κάνουν αυτή τη κουβέντα. Και πρέπει να το κάνουν καθώς ο πληθωρισμός είναι στα ύψη», αναφέρει η Ward και συνεχίζει: «Όμως καθώς η οικονομία επιβραδύνεται πιστεύουμε ότι θα δούμε χαλάρωση από τις τράπεζες. Και η πολιτική θα χαλαρώσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

    Το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν γίνει επιφυλακτικοί στις αγορές, αποτρέπει το φαινόμενο υπερβολικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά ή να οδηγήσουν σε ύφεση», υποστηρίζει η Ward.

    Αισιόδοξοι και για τις ΗΠΑ

    Ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, ο Nikolaos Panigirtzoglou της JP Morgan, βλέπει ότι ο S&P 500 μπορεί να κλείσει στο 4.400, μία άνοδο της τάξης του 7% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

    Και δεν είναι  μόνο αυτός, καθώς κι άλλη ομάδα αναλυτών της JP Morgan τη Δευτέρα επανέλαβαν την άποψή τους για «bullish view», ανοδικά σήματα δηλαδή στην αγορά, υποστηρίζοντας ότι η ανταπόδοση στις μετοχές βελτιώνεται εντός του δεύτερου εξαμήνου.

    Τι έγινε την Πέμπτη στις αγορές

    Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την έναρξη της περιόδου αύξησης των επιτοκίων, διευρύνθηκαν οι απώλειες στην Ευρώπη σε 1,5% για τον Dax στις 14.215, ο γαλλικός CAC κατά 1,4% στις 6.352 και ο Eurostoxx 1,70%, στις 3.724 μονάδες.

    Εκτίναξη στα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας κατεγράφη λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα να σπάνε το φράγμα του 4%, μια αύξηση 12 μονάδων από χθες.

    Ακολούθησε το ιταλικό 10ετές με την απόδοσή του να εκτινάσσεται κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,66%, ενώ και το ισπανικό έφτασε στο 2,60%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 10 χρόνια.

    Τέλος, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Καλύτερη εικόνα σε σχέση με Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ασανσέρ ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ- Κάτω από τα 5,90 η ΔΕΗ

    Χρηματιστήριο: Όλα δείχνουν deal και μάλιστα γρήγορα στην Τέρνα Ενεργειακή, ράλι στον Καρέλια λόγω μερίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ