• Οικονομία

    Λαγκαρντ: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για περισσότερο χρόνο, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    «Έχουμε περάσει ένα διάστημα 11 ετών χωρίς αυξήσεις επιτοκίων και τώρα πρέπει να αλλάξουμε αυτή την πολιτική» δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% εντός του Ιουλίου.

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το τέλος του Προγράμματος αγοράς ομολόγων, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουλίου αλλά και του Σεπτεμβρίου, χωρίς να ξεκαθαρίσει το ύψος της δεύτερης φάσης.

    «Η αλλαγή θα πρέπει να έχει μια διαβάθμιση, όχι απότομη και πάντα προσαρμοσμένη στα δεδομένα», δήλωσε η Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως «αυτή η πολιτική θέλουμε να μας φέρει στον στόχο 2% για τον πληθωρισμό».

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρθηκε αμέσως μετά στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγως στο πλαίσιο της πανδημίας, επανεπενδύοντας πλήρως σε ομόλογα που λήγουν για εκτεταμένη χρονική περίοδο για όσο διάστημα κρίνει απαραίτητο.

    «Έχουμε υποχρέωση να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των αγορών στην ευρωζώνη. Παρακολουθούμε στενά την αγορά και διαθέτουμε ευελιξία στον τρόπο που ασκούμε την πολιτική αγορών μας. Ξέρουμε πώς να δημιουργούμε αλλά και πως να χρησιμοποιούμε νέα εργαλεία προς αυτόν τον σκοπό. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και θα το αποδείξουμε, εκ νέου, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», ανέφερε η Λαγκάρντ.

    Τέλος στα μηδενικά επιτόκια

    Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε πως η ΕΚΤ ετοιμάζει μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμα μεγαλύτερη αν χρειαστεί.

    «Αποφασίσαμε να κάνουμε και νέα βήματα για την ομαλοποίηση της πολιτικής μας», ανέφερε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει «την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής».

    «Έχουμε διαμορφώσει ένα μονοπάτι και οι συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου είναι τα πρώτα βήματα στο δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων μας», εξήγησε.

    Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανάι επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία.

    «Αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν όπως είναι σήμερα ή επιδεινωθούν, τον Σεπτέμβριο περιμένουμε ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη», εξήγησε η Λαγκάρντ. «Στη συνέχεια περιμένουμε πως νέες αυξήσεις θα είναι αναγκαίες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για τις προοπτικές του πληθωρισμού».

    Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να πιέζεται, λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ έκανε λόγο για ένα περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας.

    «Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αιφνιδίασαν όλους τους αναλυτές. Όλα τα διεθνή ινστιτούτα έκαναν το ίδιο λάθος, να υποτιμήσουν ή να χάσουν στις προβλέψεις τους κάποιες από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών», τόνισε.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο, νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο – Τέλος στις αγορές ομολόγων

    Χρηματιστήριο: Καλύτερη εικόνα σε σχέση με Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, ασανσέρ ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ- Κάτω από τα 5,90 η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ