• ΑΓΟΡΕΣ

    Jefferies: Οι πρόσφατες τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Οι πρόσφατες τάσεις στις αμοιβές των καταθέσεων και ο σημαντικός τουριστικός τομέας παραμένουν υποστηρικτικοί για τα περιθώρια και τα κόστη των προβλέψεων στις ελληνικές τράπεζες, με την ΕΤΕ να είναι στην καλύτερη θέση για να εκπλήξει θετικά και στις δύο περιπτώσεις, επισημαίνει η Jefferies.

    Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του αμερικανικού οίκου με τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ και σύσταση αγοράς. Για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι συστάσεις είναι διακράτησης με τιμές στόχους στα 1,70 ευρώ και στα 3,10 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ τέλος για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 1,10 ευρώ και η σύσταση «underperform».

    Τα τελευταία στοιχεία για τις καταθέσεις δείχνουν ότι η αμοιβή των καταθέσεων παραμένει ευνοϊκή, ενώ η ανάπτυξη στα δάνεια είναι έτοιμη να ανακάμψει μετά την προεκλογική αβεβαιότητα. Τα στοιχεία για τον τουρισμό συνεχίζουν να δείχνουν μια πολύ ισχυρή κορύφωση το 2023.

    Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι αμοιβές για τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν καλά συγκρατημένες στην τρέχουσα περίοδο σύσφιξης.

    Η μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα κατά την περίοδο 2005-2008. Μετά από μια ταχύτερη αύξηση του μεριδίου των καταθέσεων προθεσμίας τα προηγούμενα τρίμηνα, η μετατόπιση του μείγματος έχει επιβραδυνθεί πιο πρόσφατα.

    Υπάρχουν διαφορές στη μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με τις καταθέσεις που επικεντρώνονται στη λιανική όπως η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς να παρέχουν ανώτερες επιδόσεις.

    Τα επιτόκια που καταβάλλονται στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις έχουν επιταχυνθεί, αλλά υστερούν σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς. Τα επιτόκια των καταθέσεων των νοικοκυριών, ιδιαίτερα, υστερούν κατά πολύ (αυτό συγκρίνεται με την σχεδόν απόλυτη αντιστοιχία κατά την περίοδο 2005-2008).

    Όσο το ευνοϊκό περιβάλλον της άφθονης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, παραμένουν σε ισχύ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν απομονωμένες από ουσιαστικότερες πιέσεις για να είναι πιο επιθετικές στη μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες.

    Η αύξηση των δανείων αναμένεται να επιταχυνθεί

    Η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί δραματικά στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ.

    Η αβεβαιότητα για τις εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποτέλεσε πρόσθετη τροχοπέδη στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα.

    Μετά την αποφασιστική επανεκλογή της φιλελεύθερης συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες καθοδηγούν για μια απότομη αύξηση της αύξησης των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Από την πλευρά των αποπληρωμών, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν επιβράδυνση των προπληρωμών και της αποπληρωμής των πιστωτικών γραμμών που επιβάρυναν τα πιστωτικά υπόλοιπα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο δυναμικές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ελληνικών δανείων σε σχέση με τις επιδόσεις της Νότιας Ευρώπης το β’ εξάμηνο.

    Η τουριστική περίοδος αιχμής διαμορφώνεται έντονα και τα στοιχεία για την περίοδο αιχμής των διεθνών επισκεπτών υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ελληνικές διακοπές είναι πάνω από τα πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019.

    Με τον τουρισμό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτές οι τάσεις υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα.

    Ούτε η «κρίση του κόστους ζωής» στον πυρήνα της Ευρώπης, ούτε οι αυξανόμενες τιμές για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν ουσιαστική καθοδική πίεση στη ζήτηση. Η ισχυρή δραστηριότητα στον τόσο σημαντικό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα παραμένει μια ευνοϊκή έκθεση στην Ευρώπη, με την οικονομική δυναμική να συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δύσκολος ο Σεπτέμβριος για τις αγορές με ΕΚΤ και Fed στο επίκεντρο – Τι λένε οι αναλυτές

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Viohalco, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Fourlis, Intrakat, Ideal και τραπεζικές μετοχές

    Sergio Ermotti: Η χρυσή επιστροφή του βετεράνου τραπεζίτη – Πώς εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση της UBS κατά 27 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ