• Τράπεζες

    Sergio Ermotti: Η χρυσή επιστροφή του βετεράνου τραπεζίτη – Πώς εκτόξευσε την κεφαλαιοποίηση της UBS κατά 27 δισ. δολ.

    Sergio Ermotti, CEO UBS

    Sergio Ermotti, CEO UBS


    Μετά από μία εξαγορά-θρίλερ της Credit Suisse από την UBS, η ελβετική τράπεζα αιφνιδίασε τον τραπεζικό χώρο επαναφέροντας τον βετεράνο τραπεζίτη Sergio Ermotti στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

    Είχε προηγηθεί μία θητεία εννέα χρόνων στην ίδια θέση με στόχο την αναδιάρθρωση των μεθόδων εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας και τον προσανατολισμό της στη διαχείριση χρημάτων. Η επιστροφή του δικαίωσε τον όμιλο.

    Ρεκόρ κερδών

    Η UBS ανακοίνωσε την Πέμπτη  τα μεγαλύτερα όλων των εποχών κέρδη τριμήνου για τράπεζα στο β’ τρίμηνο του 2023. Κέρδη 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός του τριμήνου, εκτόξευση της μετοχής άνω του 6%, αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της τράπεζας κατά 27 δισ. δολάρια και η δεύτερη θέση μεταξύ των τραπεζών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, πίσω από την HSBC.

    Η UBS διαθέτει πλέον περίπου 5 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση των χρημάτων των πλουσίων.

    Συνηθισμένος στα δύσκολα

    Ο Ermotti δέχθηκε ένα τηλεφώνημα την επόμενη της ανακοίνωσης του ιστορικού deal μεταξύ UBS και Credit Suisse και ανέλαβε στις αρχές του περασμένου Απριλίου.

    Το ριψοκίνδυνο στοίχημα της τράπεζας να υποκύψει στις πιέσεις των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών και να εξαγοράσει την προβληματική Credit Suisse ήθελε δραστικές κινήσεις και η εμπειρία του Ermotti να διαχειρίζεται κρίσεις τον έθεσε του χάρισε την επιστροφή του.

    O 62χρονος τραπεζίτης παραδέχτηκε σε συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ότι δεν είναι μόνο τα τεχνοκρατικό αλλά και το συναισθηματικό κομμάτι που καλείται να διαχειριστεί.

    Όταν ανέλαβε τη UBS το 2011, η τράπεζα μόλις είχε επιβιώσει από μία κυβερνητική διάσωση και αντιμετώπιζε μία κρίση που της κόστισε ζημιές δισεκατομμυρίων.

    «Δεν υπάρχει χώρος για νοσταλγία»

    Ο Ermotti εργάστηκε ώστε να στρέψει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη διαχείριση πλούτου, κόβοντας περιττές δραστηριότητες και προσωπικό.

    Στην ίδια γραμμή συνεχίζει και αυτή την φορά την πρακτική του.

    Προχωράει σε περικοπές άνω των 3.000 ατόμων και αντί για τον στόχο εξοικονόμησης 8 δισ. δολαρίων έως το 2027, η UBS ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θέτει νέο στόχο για μείωση του κόστους κατά 10 δισ. δολάρια έως το 2026.

    «Δεν υπάρχει χώρος για νοσταλγία», ανέφερε στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας τη κατάρρευση μιας τράπεζας με 167 χρόνια ιστορίας ως μία «υποσημείωση» στα σχέδια της UBS.

    Η μετοχή της τράπεζας άλλωστε δείχνει ότι τουλάχιστον από την πλευρά των επενδυτών, το σχέδιο Ermotti έχει λάβει την έγκριση. Στο χρηματιστήριο της Ελβετίας η τιμή της μετοχής έχει κάνει ράλι άνω του 36% ενώ στη Wall Street άνω του 42%.

    Σύμφωνα με το Bloomberg η UBS ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία τη BNP Paribas αν και διατηρεί αρκετά μεγάλη διαφορά από την HSBC, της οποίας η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 147 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Τραπεζικό ρεκόρ εν μέσω της απορρόφησης της Credit Suisse – Στα 29 δισ. δολ. τα κέρδη β’ τριμήνου

    UBS: Έρχεται διψήφια πτώση στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης – Οι τιμές στόχοι των μετοχικών δεικτών

    Credit Suisse: Απώλειες $4 δισ. στο β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ