• ΑΓΟΡΕΣ

    Δύσκολος ο Σεπτέμβριος για τις αγορές με ΕΚΤ και Fed στο επίκεντρο – Τι λένε οι αναλυτές

    χρηματιστήριο, ταύροι, αρκούδες


    Με τον Αύγουστο να σπάει το εντυπωσιακό σερί κερδών για τις αγορές, ο Σεπτέμβριος, ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας από τους χειρότερους μήνες για τις αγορές ενισχύει την αβεβαιότητα εν μέσω αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και δυσάρεστων εκτιμήσεων από κορυφαίους αναλυτές.

    Τα τελευταία στοιχεία τροφοδότησαν στοιχήματα για παύση της αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από Fed και EKT. H Morgan Stanley εκτίμησε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα υποκύψει υπό το βάρος των στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας και δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, αν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στις επιθετικές δηλώσεις.

    Στο μέτωπο της Fed αναλυτές από Blackrock και Pimco, αλλά και οι επενδυτές ομολόγων ετοιμάζονται για μία νέα παύση των επιτοκίων από τον Πάουελ.

    Ο χρησμός των αναλυτών

    Το εντυπωσιακό ράλι σε ευρωαγορές και Wall Street άφησε κορυφαίους αναλυτές με ηχηρή διάψευση των ανησυχιών τους για νέα βουτιά των διεθνών δεικτών. Morgan Stanley και JP Morgan  είχαν εκτιμήσει νέα χαμηλά εν μέσω ζοφερών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και λόγω της αργής ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας.

    Πλέον, οι αναλυτές επιμένουν ότι ο «χρησμός» θα εκπληρωθεί λίγο αργότερα μέσα στο 2023.

    Ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, ο οποίος απέτυχε να είναι εύστοχος στις εκτιμήσεις τους για δεύτερη συνεχή χρονιά για την πορεία των αγορών, ανέφερε πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι το ράλι έχει εξαντληθεί. Επικαλέστηκε τα θετικά στοιχεία της Nvidia, τα οποία δεν κατάφεραν να πυροδοτήσουν εκ νέου μια εντυπωσιακή ανάκαμψη στις αγορές, σημειώνοντας ότι η κορύφωση έχει επέλθει.

    Αντίστοιχα, το ίδιο απαισιόδοξος είναι και ο Ντουμπράβκο Λάκος της JP Morgan, ο οποίος χαρακτήρισε τους επενδυτές υπερβολικά αισιόδοξους. «Απλώς δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και η ανάπτυξη θα τα πάει καλά», δήλωσε ο Λάκος σε συνέντευξή του στο CNBC.

    Αν και οι αναλυτές παραμένουν διχασμένοι για την πορεία του S&P μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι περισσότεροι συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τον Τζερόμ Πάουελ στην επερχόμενη ομιλία του τον Σεπτέμβριο να παραδεχτεί ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

    Και στο μέτωπο της Ευρώπης, η οποία επηρεάζεται ιδιαίτερα από την πορεία της οικονομίας στη Κίνα, οι επενδυτές κρέμονται από τα χείλη της Λαγκάρντ για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.

    Ακόμα κι αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε παύση αύξησης των επιτοκίων, τα στοιχήματα των traders δείχνουν ότι είναι πιθανή μία ακόμη αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

    Η επόμενη ημέρα για τα επιτόκια

    Με τους επενδυτές να ασχολούνται με τα στατιστικά του λεγόμενου «September effect», των επιπτώσεων του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ιστορικά είναι ο μήνας με τις χαμηλότερες επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες, οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μέσα στον μήνα τις αποφάσεις τους σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

    Η ΕΚΤ, ύστερα από εννέα διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022, έχει φτάσει τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,25% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%. Τα στοιχεία που οδήγησαν σε μεταστροφή τη Morgan Stanley και τους traders ήταν αυτά του πληθωρισμού του Αυγούστου, τα οποία αν και έδειξαν αμετάβλητο τον γενικό πληθωρισμό, κατέγραψαν μείωση στον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας και έχει απασχολήσει στο παρελθόν έντονα τους ευρωπαίους αξιωματούχους λόγω του υψηλού επιπέδου του, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. Αν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 0,25.

    Για τη Fed τα στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου θα δώσουν σημαντικά στοιχεία στην απόφασή της, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή τους για το αν θα προχωρήσουν σε μία νέα κίνηση της τάξης του 0,25 τον Σεπτέμβριο.

    Τον Ιούλιο οι Αμερικανοί τραπεζίτες αύξησαν το εύρος των επιτοκίων μεταξύ 5,25% με 5.5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Xρηματιστήριο: Σε Mytilineos, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ τα «πονταρίσματα» των αναλυτών για το φθινόπωρο

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Την τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο οκτάμηνο – Οι πρώτες μετοχές σε αποδόσεις

    Wall Street: Τέλος στο ανοδικό σερί του Nasdaq – Θετική η εβδομάδα για τoυς βασικούς δείκτες



    ΣΧΟΛΙΑ