• ΑΓΟΡΕΣ

    Ιστορικό ρεκόρ για τη χρυσή λίρα που «πέταξε» σήμερα στα 392,37 ευρώ


    Συνθήκες απογείωσης για τις τιμές της χρυσής λίρας, που σήμερα το πρωί βρέθηκαν στο πιο ψηλό σημείο στη μέχρι τώρα, συμπληρωμένη, 18χρονη, φυσική παρουσία που έχει το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα της χώρας.

    Με βάση το δελτίο της τραπέζης της Ελλάδος, αν κάποιος ήθελε να αγοράσει μία χρυσή λίρα από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να καταβάλει 392,37 ευρώ.

    Αν πάλι κάποιος ήθελε να πουλήσει μία λίρα, τότε θα εισέπραττε 325,40 ευρώ.

    Αυτές οι καθορισμένες τιμές για τις σημερινές αγοραπωλησίες χρυσών λιρών είναι στα ψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, εξαιρουμένης της κατοχικής περιόδου, με τα ακραία πληθωριστικά φαινόμενα της δραχμής.

    Οι νέες τιμολογήσεις της λίρας ήρθαν στον απόηχο του ανοδικού άλματος που έκανε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές (αν και υποχώρησαν ελαφρώς στη συνέχεια).

    Απόρροια της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης, με φόντο την… μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής. Καθώς «ο κόσμος έχει αρχίσει να καίει» εντείνονται και οι κινήσεις των επενδυτών προς αναζήτηση «καταφυγίου» με συνέπεια η τιμή του «βασιλιά των μετάλλων» να είναι στις 9 σήμερα το πρωί στα 1.594,36 δολάρια ανά ουγγιά των 31,1 γραμμαρίων. Τιμή η οποία εκφραζόμενη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (με την τρέχουσα συναλλακτική ισοτιμία έναντι του αμερικανικού) αντιστοιχεί σε 1.429,69 ευρώ.

    Έτσι, αποτιμώμενος σε ευρώ, ο χρυσός βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς ξεπέρασε την αμέσως προηγούμενη κορυφή του, που είχε κατακτηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019. Όταν και είχε φτάσει στα 1.410,63 ευρώ, έχοντας ξεπεράσει τότε το προηγούμενο υψηλό των 1.379 ευρώ ανά ουγγιά, της 28ης Σεπτεμβρίου του 2012.

    «Χρυσά» κέρδη 399,6% στα χρόνια του ευρώ

    Οι τιμές που δίνει τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρυσή λίρα (και εφόσον στη διάρκεια της ημέρας δεν εκδοθεί κάποιο νεότερο δελτίο) είναι σχεδόν 7 ευρώ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.

    Οι τιμές επίσης είναι για λόγους εμπορικής πολιτικής πάνω από το δίκαιο συσχετισμό αποτίμησης του πολύτιμου μετάλλου και της περιεκτικότητας της λίρας σε καθαρό χρυσό (7,322 γραμμάρια ή 0,23542 ουγγιές).

    Επίσης, στις αγοραπωλησίες της λίρας, η ΤτΕ επιβάλλει ένα τεράστιο «κεφαλικό φόρο» της τάξεως του 20,6%, αφού στις τιμές που η ίδια πουλάει και αγοράζει, υπάρχει μια διαφορά…66,97 ευρώ.

    Στο τελευταίο 12μηνο οι τιμές της χρυσής λίρας έχουν ανέβει κατά 27,8%, ενώ στα 18 χρόνια του ευρώ έχουν ενισχυθεί κατά… 399,6%.

    Βέβαια και τουλάχιστον μέχρι πρότινος, η άνοδος των τιμών αποτέλεσε ευκαιρία όχι για αγορές, αλλά για πωλήσεις. Διότι όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ στο 9μηνο της περσινής χρονιάς πουλήθηκαν εν συνόλω 73.808 χρυσές, ενώ αγοράστηκαν μόνο 5.153. Μάλιστα, στο τρίτο, περσινό τρίμηνο, οι πωλήσεις πήραν τη μορφή… καταιγίδας, καθώς εκποιήθηκαν 32.543 χρυσές λίρες.



    ΣΧΟΛΙΑ