• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άλμα πάνω από τα 1.600 δολάρια για τον χρυσό, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

    • Bloomberg
    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός


    Ο χρυσός εκτοξεύθηκε πάνω από 1.600 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από έξι χρόνια, αφού το Ιράν επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ που φιλοξενούσαν αμερικανικά στρατεύματα, σε αντίποινα για τη δολοφονία Ιρανού στρατηγού από τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα να δουν αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανταπαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

    Οι τιμές σημείωσαν άνοδο άνω του 2%, αφού η Τεχεράνη εκτόξευσε μια σειρά από ρουκέτες με στόχους τις αμερικανοϊρακινές βάσεις νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ώρα Βαγδάτης. Μετά την άνοδο, ο χρυσός μάζεψε τα κέρδη του, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα δεν επιδιώκει πόλεμο, αν και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της από οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα.

    Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν υπήρξαν θύματα ή μεγάλες ζημιές από τις επιθέσεις. Αλλά ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Όλα είναι καλά!» και «Μέχρι στιγμής, όλα καλά!», προσθέτοντας ότι ο απολογισμός ήταν σε εξέλιξη και θα κάνει μια ευρύτερη δήλωση το πρωί της Τετάρτης στις ΗΠΑ.

    Ο χρυσός έχει ξεκινήσει δυνατά το 2020, λόγω των ταχέως κλιμακούμενων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, οι οποίες βοηθούν το πολύτιμο μέταλλο να επεκτείνει τα κέρδη 18% που σημείωσε το περασμένο έτος. Αν και οι αμερικανικές μετοχές έχουν ενισχυθεί σε μια σειρά από ρεκόρ κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ο χρυσός έχει επίσης κινηθεί ανοδικά, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ χαλάρωσε την πολιτική της, οι κυβερνήσεις πρόσθεσαν χρυσό στα αποθεματικά τους και οι συμμετοχές σε exchange-traded funds (ETFs) αυξήθηκαν.

    «Είμαι ιδιαίτερα έκπληκτος που το Ιράν έχει επιλέξει έναν τόσο ανοιχτό τρόπο για να αντιδράσει, σχεδόν προσκαλούν τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν μια απάντηση “σοκ και δέος”», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγορών στην Oanda Corp. «Μπορώ μόνο να δω τον χρυσό, το ασήμι και το πετρέλαιο να συνεχίζουν να εδραιώνουν αυτά τα μεγάλα κέρδη στην Ασία το πρωί».

    Ο spot χρυσός σημείωσε άνοδο έως 2,4% στα 1.611,42 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, και ανερχόταν στα 1.593,86 δολάρια στις 5:49 π.μ. στο Λονδίνο. Τα futures σημείωσαν άνοδο 2,5%. Την Τρίτη, πριν από τις τελευταίες αναταράξεις, οι συμμετοχές σε ETFs που στηρίζονται στον χρυσό αυξήθηκαν στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Στήριξη στον χρυσό

    Σε άλλες αγορές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για αμερικανικές μετοχές και οι ασιατικές μετοχές παρουσίαζαν πτώση, ενώ το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε αρχικά περισσότερο από 5%, και κατόπιν διαπραγματευόταν κατά 1,3% υψηλότερα. Μεταξύ των μετοχών, τα χρυσωρυχεία Newcrest Mining σημείωσαν άνοδο έως 5,1%, ενώ η Evolution Mining πρόσθεσε έως και 6,1%.

    Ο χρυσός μπορεί να ξεπεράσει τα 1.625 δολάρια αυτό το τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία από τις αναταραχές στην αγορά μετοχών και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Citigroup σε σημείωμα της 6ης Ιανουαρίου. Η Goldman Sachs Group ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο στοίχημα από το πετρέλαιο εν μέσω της κρίσης.

    «Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την περαιτέρω ανοδική πορεία του χρυσού», δήλωσε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επί των commodities στην Australia & New Zealand Banking Group, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV. «Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που έχουμε δει να επιστρέφει στην αγορά είναι αρκετά ισχυρό, και αν παραμείνουν αυτές οι τάσεις, υποψιάζομαι ότι θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές».

    Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων, το οποίο σύμφωνα με το Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε από το Ιράν. Εκτοξεύθηκαν δεκαπέντε πύραυλοι, δέκα από τους οποίους έπληξαν τη βάση Ayn al-Asad και μια άλλη εγκατάσταση στην Erbil, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ένας άλλος έπληξε αεροπορική βάση κοντά στη Βαγδάτη, ενώ τέσσερις δε βρήκαν στόχο.

    Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στην ανταπόκριση των ΗΠΑ, το εύρος της οποίας θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις ζημιές, και από το αν Αμερικανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο Trump έδειξε αυτοσυγκράτηση σε προηγούμενες επιθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε το Ιράν και στις οποίες δε σκοτώθηκαν Αμερικανοί πολίτες, αλλά η άμεση ανάληψη ευθύνης από τη χώρα και η στόχευση αμερικανικών στρατιωτικών στόχων καθιστούν πιο πιθανό κάποιο είδος αντιποίνων.



    ΣΧΟΛΙΑ