• ΑΓΟΡΕΣ

    Φρένο στην κατοχύρωση κερδών “πάτησε” το Χρηματιστήριο


    Με οριακές απώλειες -0,20% στις 793,06 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση κατοχύρωσης κερδών, εν μέσω ενός πιεσμένου διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος. Ο ΓΔ περιόρισε δραματικά τις απώλειες που έφτασαν το -1,20% ενδοσυνεδριακά, με το τέλος των δημοπρασιών να τον βρίσκει κοντά στα υψηλά ημέρας.

    Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις, που έφεραν το Χρηματιστήριο στα υψηλά 52 εβδομάδων, εκτονώθηκαν σήμερα, με τους αγοραστές να αναδιπλώνονται και να δίνουν τόπο στο κλείσιμο των βραχυπρόθεσμων θέσεων. Άλλωστε η άμετρη αισιοδοξία που έφερε στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, προκάλεσε εντυπωσιακές επιδόσεις, με αρκετούς  επενδυτές να προτιμούν την ενθυλάκωση των κερδών τους, παρά την παραμονή στις long θέσεις τους, όσο η αγορά προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το νέο τεχνικό σημείο των 800 μονάδων.

    «Απαλλαγμένη» από τις δύο αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI που έλαβαν χώρα στις 23 και στις 28 Μαΐου, η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 92,81 εκατομμύρια ευρώ, με τα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Jumbo να αθροίζουν στα 6,71 εκατομμύρια. Οι τράπεζες διεκδίκησαν και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου, αγγίζοντας συνολικά το 53% των συνολικών συναλλαγών.

    Παρά όμως τη σημερινή πτώση, το ΧΑ έχει καταφέρει να καταγράψει τη θετικότερη μετεκλογική πορεία σε σχέση με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, και αυτό γιατί ο σημαντικότατος καταλύτης της πολιτικής αλλαγής τού επέτρεψε μέχρι στιγμής να “δραπετεύσει” τόσο από το επιβαρυμένο κλίμα του εξωτερικού που αφορά στις εμπορικές εντάσεις των δυο υπερδυνάμεων (Κίνα-ΗΠΑ) όσο και από την αναστάτωση που προκαλεί στην Ευρώπη το δημοσιονομικό χάος της Ιταλίας και η γενικευμένη πολιτική αβεβαιότητα που έφεραν σε άλλες χώρες του μπλοκ οι Ευρωεκλογές.

    Έτσι, μία ημέρα που οι ευρωαγορές δέχθηκαν ισχυρούς κλυδωνισμούς (DAX -1,50%, CAC -1,90%,  FTSE -1,50%), ο γενικός δείκτης κατόρθωσε να περιορίσει τις απώλειές του σε επίπεδα χαμηλότερα του -0,50%, παρά την έντονη μεταβλητότητα στους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Το θετικό μήνυμα της κάλπης, δε φαίνεται πάντως να ξεθυμάνει τόσο εύκολα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι κρίνουν απόλυτα φυσιολογική τη στάση ή και την περεταίρω πτωτική διόρθωση της αγοράς, πριν από την κατάκτηση υψηλότερων εδαφών. «Η σημερινή διόρθωση, σε συνδυασμό με την πτώση των ξένων αγορών, όχι μόνο είναι αναμενόμενη, αλλά αποτελεί και δείγμα “υγιούς” συμπεριφοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ταυτόχρονα, η επαναφορά του τζίρου σε επίπεδα άνω των 90 εκατομμυρίων, χωρίς το κίνητρο των προηγούμενων αναδιαρθρώσεων, είναι ένας ακόμη θετικός δείκτης για τη δυναμική της αγοράς», σχολιάζει ο κ. Γεώργιος Γαλλίκας, Γενικός Διευθυντής της Πήγασος ΧΑΕΠΕΥ.

    Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να υπαινισσόμαστε ότι ο δρόμος της αγοράς ή μιας νέας κυβέρνησης θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς, όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις της χώρας παραμένουν σημαντικές. Παρόλα αυτά, το μήνυμα έναντι του λαϊκισμού που έστειλαν οι κάλπες της Κυριακής, έχουν δώσει νέα κίνητρα στους ξένους επενδυτές για την επένδυση στα ελληνικά assets, γεγονός που εκδηλώθηκε τόσο στο ταμπλό του ΧΑ όσο και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις της ελληνικής 5ετίας και 10ετίας υποχώρησαν εκ νέου σήμερα, φτάνοντας στο 1,964% και 3,13% αντίστοιχα, ενώ στη Νέα Υόρκη το ελληνικό etf, GREK, διαπραγματευόταν λίγο πριν τις 17:30 στο +0,47%.

    Επιπλέον θετικό μήνυμα για τη χρηματιστηριακή αγορά, και δη τις τράπεζες, αποτέλεσε η σημερινή είδηση για τη μείωση των short θέσεων στην Alpha Bank από την Oceanwood, κίνηση που δείχνει προς μια πιθανή αλλαγή στρατηγικής των ξένων funds απέναντι στις συστημικές τράπεζες. Το γεγονός υπογραμμίζει τη σημασία που εμπεριέχει η πολιτική αλλαγή στα μάτια των ξένων επενδυτών, οι οποίοι shortαραν ασταμάτητα τις τραπεζικές μετοχές παρά το συνεχές τραπεζικό ράλι. Από ό,τι φαίνεται, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και η επανένταξη ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ στους δείκτες της MSCI διέκοψαν την… όρεξη των funds, γεγονός που μπορούμε να ερμηνεύσουμε σαν μια επιπλέον θετική προσδοκία για τον τραπεζικό κλάδο, χωρίς, εννοείται, να αφαιρούμε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των  short σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Στο ταμπλό, ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 712,87 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,95%. Στο +1,67% έκλεισε η Alpha Bank (ΑΛΦΑ 1,52€), στο -3,94% η Πειραιώς (ΠΕΙΡ 2,44€), ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν Εθνική (ΕΤΕ 2,12€) και Eurobank (ΕΥΡΩΒ 0,82€), διαγράφοντας εξ’ ολοκλήρου τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες.

    Στον μη τραπεζικό large cap με κέρδη έκλεισαν οι Motor Oil (ΜΟΗ 21,46€ +6,55%), ΟΤΕ (12,10€ +3,86%), Όμιλος Τιτάν (ΤΙΤΚ 17,60€ +0,80%), Cenergy (CENER 1,324€ +0,30%), Coca Cola (ΕΕΕ 32,14€ +0,12%) και Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ 8,50€ +0,12%). Χωρίς μεταβολή στα 4,40€ έκλεισαν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ενώ με πτώση έκλεισαν οι  ΟΛΠ (21,85€ -5,41%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,73€ -3,35%), Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ 9,45€ -3,28%), Viohalco (ΒΙΟ 3,27€ -2,82%), ΔΕΗ (1,597€ -2,26%), Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ 6,85€ -2,14%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (5,12€ -2,10%), Σαράντης (ΣΑΡ 7,68€ -1,92%), Jumbo (ΜΠΕΛΑ 15,80€ -1,43%), Fourlis (ΦΡΛΚ 5,04€ -1,18%), ΑΔΜΗΕ (1,77€ -1,12%), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ 8,33€ -0,33%), ΟΠΑΠ (9,15€ -0,33%) και Lamda Development (ΛΑΜΔΑ 7,39€ -0,14%).



    ΣΧΟΛΙΑ