• Μετοχές

    Το «πάρτι» των τραπεζικών μετοχών, το +345,6% της Πειραιώς και τι θα γίνει από εδώ και πέρα

    • Δημήτρης Κόκκορης
    Στις 188 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2021


    Διθυραμβικό χαρακτήρα παίρνει το μετεκλογικό «πάρτι» των τραπεζικών μετοχών, που έρχεται να δώσει μεγαλύτερη ορμή στο «ράλι» ανόδου των τιμών, το οποίο και έχει ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

    Το «χαρτί» της Τράπεζας Πειραιώς εξελίσσεται σε «άλογο κούρσας» καθώς στις δύο χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει μετά από το σαρωτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει ενισχυθεί κατά… 46,8%. Κλείνοντας χθες στα 2,54 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται στα 1,109 δισ. ευρώ.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς κατάφερε να επιστρέψει σε επίπεδα χρηματιστηριακής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ, μετά από 182 συνεδριάσεις. Και συγκεκριμένα από τις 31 Αυγούστου του 2018, οπότε και ήταν για τελευταία φορά στην κορυφαία βαθμίδα των κεφαλαιοποιήσεων.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή της Πειραιώς στην αρχή του περασμένου Φεβρουαρίου ήταν στα χαμηλά των 0,57 ευρώ, τότε το μέχρι τώρα ανοδικό της άλμα μεταφράζεται σε κέρδη… 345,6%. Κάτι που την έχει αναγάγει σε απόλυτο play της αγοράς.

    Δεύτερο τραπεζικό «χαρτί» σε μετεκλογικά κέρδη είναι αυτό της Alpha Bank που έχει ανέβει 20,8%. Φτάνοντας πλέον στα 1,495 ευρώ και οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στα 2,308 δισ. ευρώ.

    Δεδομένου του ότι το χαμηλό της μετοχής ήταν στην αρχή του περασμένου Φεβρουαρίου στα 0,87 ευρώ, η μέχρι τώρα άνοδός της είναι 71,8%.

    Για τη μετοχή της Eurobank, η άνοδος στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις είναι 18%, με την τιμή της να διαμορφώνεται τώρα στα 0,82 ευρώ.

    Καθώς η τράπεζα έχει ενσωματώσει πλέον και τη Grivalia, η αποτίμησή της ανέρχεται στα 2,308 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,793 δισ. αφορούν την «παλαιά» Eurobank.

    Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που η αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής δεν είχε παρά μια εντελώς ανεπαίσθητη μεταβολή, τα μέχρι τώρα κέρδη της από τα τελευταία χαμηλά (των 0,476 ευρώ, στις 21 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου) είναι στα επίπεδα του 72,3%.

    Τα χαμηλότερα μετεκλογικά κέρδη τα έχει καρπωθεί η Εθνική Τράπεζα, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 7% και να κλείνει χθες στα 2,12 ευρώ. Διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 1,939 δισ. ευρώ.

    Το «χαρτί» της Εθνικής όμως προέρχεται από ένα ισχυρό «ράλι» ανόδου. Και τούτο γιατί από τα χαμηλά των 0,92 ευρώ που είχε αντικρίσει στις 21 Ιανουαρίου, καταγράφει μέχρι τώρα κέρδη της τάξεως του… 130,4%. Τα μεγαλύτερα μετά από αυτά της Πειραιώς.

    Μπορεί και 1000 μονάδες η αγορά…

    Το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου είναι πλέον αν το τραπεζικό «πάρτι» θα συνεχιστεί ή αν οι τιμές έχουν αρχίσει ήδη να μπαίνουν σε «υπεραγορασμένες ζώνες», οπότε και μπορεί να υπάρξει «αποθέρμανση». Όλα αυτά βεβαίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θεώρησης των εξελίξεων.

    Έμπειρος διαχειριστής διεθνούς χαρτοφυλακίου με μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά λέει σχετικά: «Οι τιμές ανεβαίνουν γιατί δεν συναντούν σοβαρές αντιστάσεις από τους πωλητές. Συμβαίνει δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με αυτό που γινόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Όταν δεν έβγαιναν αγοραστές και οι τιμές έπεφταν. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε τώρα είναι ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και μαζί με αυτό αναπροσαρμόζεται ανοδικά και η αποτίμηση της χώρας, σε όλα τα επίπεδα. Η σύντομη προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές και το σαφέστατα φιλοεπενδυτικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας που έχει καταφανώς την πρωτοκαθεδρία για τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτό το μήνυμα δίνουν. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι τράπεζες συνιστούν το βασικό κρίκο για την οικονομική ανόρθωση, τότε για εκείνες διαμορφώνονται καλύτερες προοπτικές και χρηματιστηριακά. Ανεξάρτητα από τις όποιες διορθωτικές διακυμάνσεις, μπορεί να δούμε στις τιμές, η μεγάλη εικόνα είναι θετική. Και για αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρείες, αφού το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να «δει» τις 1.000 μονάδες νωρίτερα απ’ ότι πιστεύουν οι πολλοί. Ας μη ξεχνάμε ότι το χρηματιστήριο είναι πρωτίστως ψυχολογία. Και η επενδυτική ψυχολογία έχει αλλάξει…».

    Κατά τα άλλα, και όπως συνήθως συμβαίνει στα ανοδικά «ράλι», όποιοι είναι εκτός αγοράς θεωρούν ότι οι τραπεζικές μετοχές ενσωματώνουν υπερβολικά αισιόδοξες προοπτικές και θα «ξεφουσκώσουν».

    Αντίθετα, οι «αγορασμένοι» πιστεύουν ότι ο δρόμος της ανόδου θα είναι μακρύς και ότι οι όποιες διορθώσεις στις τιμές θα είναι ευκαιρίες εισόδου και όχι εξόδου από την αγορά. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα παραμείνει ομαλό το «κλίμα» στα διεθνή χρηματιστήρια.

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Πειραιώς, το ανοδικό της άλμα λογίζεται ως αντίδραση στις μεγάλες πιέσεις που είχε υποστεί σε προγενέστερο διάστημα. Η συνεχιζόμενη άνοδος σχετίζεται με την επικείμενη μεταβίβαση του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων της, αλλά και τις ευνοϊκότερες συνθήκες που δημιουργούνται για την άντληση κεφαλαίων Tier 2.

    Με τα σημερινά δεδομένα, η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς είναι στο 21,9% της ενσώματης λογιστικής της αξίας. Της Alpha Bank είναι στο 30,1%, της Εθνικής στο 40,3%, ενώ για τη «νέα» Eurobank δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη η αποτίμηση.

    Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τιμολογούνται χρηματιστηριακά στα 7,15 δισ. ευρώ, αν από τη Eurobank αποκολληθεί η συνεισφορά της Grivalia. Στα πρόσφατα χαμηλά της, η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε διαμορφωθεί στα μόλις 3,4 δισ. ευρώ…



    ΣΧΟΛΙΑ