• ΑΓΟΡΕΣ

    Με απώλειες κινούνται οι ευρωαγορές


    Σημαντικές απώλειες σημειώνουν οι ευρωαγορές, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο και τις ενδοευρωπαϊκές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

    Οι επενδυτές διατηρούν την επιφυλακτική τους στάση, καθώς η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας αποδεικνύεται για άλλη μία φορά το κύριο σημείο ανησυχίας των παγκόσμιων αγορών. Νωρίτερα μές στην εβδομάδα, ο πρόεδρος Trump είχε αναφέρει ότι η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε συμφωνία με την Κίνα, προσθέτοντας ότι οι δασμοί στις εισαγωγές των κινεζικών αγαθών θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

    Από την άλλη πλευρά οι υποθέσεις ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της στο χώρο των σπανίων ορυκτών ως όπλο στα πλαίσια της εμπορικής διαφωνίας, αυξήθηκαν μετά από την προειδοποίηση κινέζου αξιωματούχου,  ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται από τέτοια ορυκτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εις βάρος της ανάπτυξης της χώρας. Το σχόλιο αυτό λήφθηκε ως κεκαλυμμένη απειλή προς τις ΗΠΑ και τις τεχνολογικές εταιρίες της, οι οποίες εξαρτώνται από τέτοια υλικά.

    Πίσω στην Ευρώπη οι φόβοι για μία πολιτική μάχη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα, με την εμφάνιση νέων αναφορών, σύμφωνα με τις οποίες η ευρωπαϊκή ένωση εξετάζει πειθαρχικά μέτρα για την αποτυχία της ιταλικής κυβέρνησης να περιορίσει το χρέος της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο CNBC, αν και η επιβολή προστίμου στην Ιταλία δε μπορεί να επιβεβαιωθεί,  υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βρίσκεται στο -0,94%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -0,62%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,94% και στο Παρίσι ο CAC 40 στο -1,17%.



    ΣΧΟΛΙΑ