• ΑΓΟΡΕΣ

    Ιντραλότ: Μέχρι και 55,6 εκατ. ευρώ δεσμεύεται να εισφέρει ο Σωκράτης Κόκκαλης στην ΑΜΚ – Όλες οι λεπτομέρειες για τους μετόχους

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης


    Το μυστικό της πιο αποδοτικής, επενδυτικής «συνταγής» για την Ιντραλότ, κρύβεται στο… follow President Socrates. Να ακολουθείς δηλαδή τον Προέδρο Σωκράτη.

    Τουλάχιστον αυτό είναι που συμπερασματικά προκύπτει, μέσα από τη ροή των εξελίξεων των τελευταίων 20 μηνών. Αρχής γενομένης από την Παρασκευή και 13 Νοεμβρίου του 2020, όταν ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και Διοικητικός ηγέτης της εταιρείας, ξαναπήρε στα χέρια του το τιμόνι του CEO.

    Την ημέρα της επιστροφής Κόκκαλη στις επάλξεις του μάχιμου επιχειρείν, η μετοχή της Ιντραλότ, έπειτα από άνοδο 5,8%, έκλεισε στα 0,127 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να διαμορφώνεται τότε, στα 19,9 εκατ. ευρώ όλα κι όλα…

    Αν και οι καταστάσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες ο Σωκράτης Κόκκαλης κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι. Φέροντας είς πέρας μια διπλή αποστολή: Να προχωρήσει σε «βελούδινη» συμφωνία με τους ομολογιούχους-πιστωτές που απειλούσαν ευθέως το μέλλον της εταιρείας, αλλά και να χαράξει τις νέες συντεταγμένες για την πορεία της.

    Σήμερα η μετοχή της Ιντραλότ βρίσκεται στην (αναπροσαρμοσμένη) τιμή των 0,54 ευρώ. Έχοντας ενσωματώσει και την επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση, μέχρι του ποσού των 129,2 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση  της εισηγμένης κινείται πλέον στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ…

    Όσοι πίστεψαν στον Κόκκαλη, αγόρασαν μετοχές στις 13 Νοεμβρίου του 2020 και τις κρατάνε μέχρι τώρα, χωρίς να έχουν κάνει άλλες πράξεις στο μεσοδιάστημα, μετράνε κέρδη 325,2%. Σχεδόν…14 φορές περισσότερα, σε σύγκριση με αυτά που έχει πετύχει ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα. Κάποια στιγμή μάλιστα η μετοχή αναρριχήθηκε και έως τα υψηλά των 0,865 ευρώ, για να υποχωρήσει έκτοτε αισθητά χαμηλότερα.

    Εκείνο όμως που έχει την εξόχως καθοριστική σημασία σε μια χρηματιστηριακή αγορά και κατ’ επέκταση και στις μετοχές, είναι το μέλλον. Όπως έχει πει κι ο Γουόρεν Μπάφετ «αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι…»

    Στην προκειμένη περίπτωση οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Ιντραλότ αντιμετωπίζουν ένα Σαιξπηρικού τύπου δίλλημα:  Να μπει κανείς ή να μην μπει στην αύξηση κεφαλαίου;

    Η δυσκολία της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι η διάθεση των νέων μετοχών (σε αναλογία 1,499 νέες για κάθε 1 παλαιά) γίνεται στα 0,58 ευρώ η μία. Ακριβότερα δηλαδή κατά 7,4% από ότι να αγοράσει κάποιος απευθείας από το χρηματιστήριο, όπου χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,54 ευρώ.

    Εξέλιξη η οποία επί της ουσίας απονευρώνει και την αγορά των δικαιωμάτων, η διαπραγμάτευση των οποίων ξεκινά αύριο Τετάρτη, 6 του μηνός και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουλίου.

    Διότι η διαφορά των τιμών (χρηματιστηριακής και διάθεσης των νέων μετοχών) οδηγεί το δικαίωμα σε αρνητική αξία. Αλλά καθώς στη χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να υφίστανται αρνητικές αξίες, η τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων θα ξεκινά από το 0,001 ευρώ.

    Οι κινήσεις Κόκκαλη στο πεδίο της ΑΜΚ

    Ποιοι όμως είναι οι σχεδιασμοί του Σωκράτη Κόκκαλη απέναντι σε όλα αυτά;

    Κατ’ αρχάς έχει φροντίσει να…διπλοκλειδώσει την αύξηση κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 126,5 εκατ. ευρώ, που είναι  το ελάχιστο προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η ΑΜΚ.

    Σε πρώτη φάση έχει συμφωνήσει για στρατηγική συμμετοχή στην Ιντραλότ, με το Νεοϋρκέζικο fund Standard General  του νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ. Το συγκεκριμένο fund θα απορροφήσει τα αδιάθετα υπόλοιπα, μέχρι του σημείου να φτάσει να κατέχει έως το 33,33% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας (παλαιών και νέων).

    Από την άλλη πλευρά ο Σωκράτης Κόκκαλης δεσμεύεται να εξασκήσει όχι μόνο τα δικαιώματα του 28,023%, αλλά αν χρειαστεί να βάλλει κι άλλα προσωπικά του κεφαλαία, φτάνοντας το ποσοστό του στην Ιντραλότ μέχρι το 37,507%…

    Χωρίς να απαιτείται η υποβολή δημόσιας πρότασης  καθώς το αυξημένο ποσοστό του ( πέραν του ενός τρίτου) θα  προέρχεται από ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης και αγορά μετοχών που έχουν μείνει αδιάθετες. Από τη δημόσια πρόταση εξαιρείται και το αμερικανικό fund.

    Το «ζεστό» χρήμα που δεσμεύεται να τοποθετήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης ξεκινά από τα 36,2 εκατ. ευρώ (για να διατηρήσει το 28,023% της συμμετοχής του) και μπορεί να  φτάσει μέχρι τα 55,616 εκατ. ευρώ… Είτε χρησιμοποιώντας προσωπικούς οικονομικούς πόρους, είτε δανειακούς, είτε και τα δύο.

    Στα 33 χρόνια της παρουσίας του στο χρηματιστήριο ώς εισηγμένος, ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι σταθερά πωλητής. Με μία και μόνη εξαίρεση. Αυτήν της ΑΜΚ της εταιρείας Κέκροψ, που έγινε το 2014 και ό ίδιος είχε τοποθετήσει μέσω της τότε προσωπικής του εταιρείας (Intrapar) περί το 1,1 εκατ. ευρώ.

    Τώρα είναι η δεύτερη και συνάμα ηχηρότερη εξαίρεση από τον «κανόνα». Μάλιστα ο πολυσυζητημένος 83χρονος επιχειρηματίας, έχει ξεκινήσει να βάζει χρήμα στην Ιντραλότ (3,4 εκατ. ευρώ τουλάχιστον) ενισχύοντας τη μετοχική του θέση, πριν από το ξεκίνημα ΑΜΚ. Γεγονός που έρχεται να καταδείξει ότι πιστεύει στο μέλλον της εταιρείας του και μάλιστα εμπράκτως.

    Το αν και οι επενδυτές  θα ακολουθήσουν το δικό του δρόμο, συνιστά επι του παρόντος ένα ανοικτό ερώτημα.

    Τα σενάρια για τις συμμετοχές και το χρήμα που απαιτείται

    Πρακτικά πάντως, μόνο αν… δεν συμμετάσχουν κατά ένα μεγάλο μέρος οι υφιστάμενοι μέτοχοι μειοψηφίας της Ιντραλότ, θα μπορέσει να έχει σοβαρή, στρατηγική συμμετοχή το Standard General  fund. Τοποθετώντας κεφάλαια, το ύψος των οποίων μπορεί να ανέβη το πολύ, μέχρι τα 70,9  έως 71,8 εκατ. ευρώ.

    Ο Κόκκαλης και το Standard General  θα φτάσουν να κατέχουν συνολικά το 70,8% της Ιντραλότ, μόνο στην περίπτωση που κανένας άλλος μέτοχος δεν θα έχει συμμετοχή στην ΑΜΚ… Στην ακραία αυτή εκδοχή, δεν θα εκδοθούν 222.800.215 νέες μετοχές, αλλά 218.103.448, με συνολική αξία διάθεσης τα 126,5 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει 41.624.719 μετοχές και στο κλασικό σενάριο της ΑΜΚ του αναλογούν 62.432.916 νέες με αντίτιμο τα 36,211 εκατ. ευρώ.

    Αν δεν υπάρξει συμμετοχή άλλων μετόχων, τότε ο ίδιος θα κληθεί να απορροφήσει 95.890.038 νέες μετοχές, έναντι τιμήματος 55,61 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς και δεν θα συμβεί το ακραίο αυτό σενάριο, οπότε εκείνο που μένει είναι να αποτυπωθεί ποσοτικά και στην πράξη το ενδιαφέρον των υφιστάμενων μετόχων για την ΑΜΚ.

    Στις 26 Ιουλίου λήγει η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, μαζί με τα δικαιώματα προεγγραφής, από τα οποία και θα κριθεί το νέο μετοχικό status στην εταιρεία.

    Αν κάποιος πριν από την αποκοπή του δικαιώματος είχε 1.000 μετοχές (τρέχουσας αγοραίας αξίας 540 ευρώ) δικαιούται να λάβει 1.449 νέες από την ΑΜΚ, με συνολικό κόστος 869,42 ευρώ. Αν πάρει τον ίδιο αριθμό μετοχών από την αγορά, χωρίς να μπει στην ΑΜΚ, θα πληρώσει (με τα χθεσινά δεδομένα) 809,46 ευρώ…

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου, πέραν του Προέδρου και CEO της Ιντραλότ, ποσοστά 7,579% και 5,644% δηλώνονται αντίστοιχα από τις Credit Suisse και EFG Bank Ζυρίχης. Λειτουργώντας και οι δύο ώς θεματοφύλακες πελατών, τα ονόματα των οποίων δεν γνωστοποιούνται. Άγνωστο παραμένει επίσης και το τι τελικά θα πράξουν στην ΑΜΚ.

    Στο κέντρο του κάδρου η αμερικανική θυγατρική

    Από τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Ιντραλότ, τα περίπου 125,1 εκατ. ευρώ προορίζονται να διατεθούν για την εξαγορά του 34,27% της αμερικανικής θυγατρικής (Intralot inc). Ποσοστό που είναι στα χέρια των ομολογιούχων-πιστωτών και από τη στιγμή που θα το εξαγοράσει η Ιντραλότ, θα κατέχει το 100% της θυγατρικής. Από την οποία προήλθαν πέρσι τα 76 από τα 100,4 εκατ. ευρώ της λειτουργικής κερδοφορίας σε επίπεδο Ομίλου.

    Η αμερικανική θυγατρική κουβαλάει πάνω της ένα ομόλογο 242,1 εκατ .δολαρίων ( 232,4 εκατ. ευρώ) που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2025 και έχει επιτόκιο 7,09% το οποίο ανεβαίνει βαθμιαία κατ΄ έτος μέχρι το 8,87%.

    Με βάση το ποσοστό που εξαγοράζει η μητρική, η αποτίμηση ολόκληρης της θυγατρικής ανέρχεται στα 368 εκατ. ευρώ. Από μόνη της δηλαδή η Intralot inc τιμολογείται 1,84 φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία που έχει Ιντραλότ στο ελληνικό χρηματιστήριο, με υπολογισμένη και την ΑΜΚ…

    Η μητρική έχει μπροστά της ( τον Σεπτέμβριο του 2024) τη λήξη ομολογιακού δανείου με ανεξόφλητο υπόλοιπο 335,6 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 5,25%.

    Με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης που έκλεισε ο Σωκράτης Κόκκαλης, τα συνολικά βάρη από τα ομόλογα είναι τώρα στα 588 εκατ. ευρώ. Μειωμένα κατά 162 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικά οφειλόμενα 750 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα οι δαπάνες για τόκους εξακολουθούν να είναι σημαντικές, αφού απαιτούνται περί τα 34 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Όλα αυτά όταν τα προϋπολογιστικά στοιχεία της Ιντραλότ θέλουν τα εφετινά Ebitda του ομίλου να είναι στα 111 εκατ. ευρώ (οριακά πάνω από τα περσινά) να ανεβαίνουν στα 117 εκατ. το 2023 και στα 119 εκατ. ευρώ το 2024. Χωρίς τα μεγέθη αυτά να αποτελούν σαφείς εκτιμήσεις για την κερδοφορία.

    Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πώς έχει σχεδιάσει στο μυαλό του ο Σωκράτης Κόκκαλης τις επόμενες κινήσεις στην Ιντραλότ, που είναι μια διακριτή εταιρεία, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή με τον Όμιλο της Ιντρακόμ. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

    Λίγο-πολύ οι άνθρωποι της αγοράς προεξοφλούν ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street.  Αλλά ο …President Socrates δεν αποκλείεται να’ χει κι άλλους άσους στο μανίκι του.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: To Σχέδιο Ανάκαμψης «ξεκλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ