• Συνεντεύξεις

    Θεοφάνης Μυλωνάς (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών): Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για μία τριετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεοφάνης Μυλωνάς

    Θεoφάνης Μυλωνάς,Asset manager Eurobank


    Τώρα που οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων αποτελούν παρελθόν, οι αποταμιευτές στρέφονται στα αμοιβαία κεφάλαια για να «κτίσουν» το δικό τους life plan.

    «Στόχοι ζωής» που προσαρμόζονται στο προφίλ του κάθε επενδυτή, ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει και το πλάνο που έχει σχεδιάσει.

    Για τη νέα συνθήκη που επικρατεί και αλλάζει τα δεδομένα σε επίπεδο δημιουργίας κεφαλαίου μιλάει στο mononews.gr ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, πρόεδρος & CEO της Eurobank Asset Μanagement ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

    Η υποχώρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, έχει καταστήσει μη ελκυστικές τις προθεσμιακές καταθέσεις, που αποτελούσαν ένα προσοδοφόρο καταφύγιο για τους κλασσικούς αποταμιευτές. Τα επιτόκια που προσφέρουν διαμορφώνονται σε επίπεδα πάρα πολύ χαμηλά. Ωστόσο, η ανάγκη για αποταμίευση, για δημιουργία κεφαλαίου, παραμένει έντονη, ειδικά στο σημερινό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται –και λόγω της πανδημίας- ως αυξημένης αβεβαιότητας.

    Για να καλυφθεί αυτή η πάγια ανάγκη για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ασφαλείας», λανσάρονται νέα αποταμιευτικά προϊόντα, τα οποία ενέχουν ωστόσο μικρότερο ή μεγαλύτερο ρίσκο. Προϊόντα που «κτίζονται» και προσαρμόζονται πάνω στο προφίλ του κάθε «αποταμιευτή-επενδυτή» και στον βαθμό ρίσκου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

    Πώς λοιπόν ένα νοικοκυριό, που θέλει να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες, που μπορεί να είναι οι σπουδές των παιδιών του ή η ενίσχυση της σύνταξης του, μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο προϊόν; Τι πρέπει να προσέξει καθώς η επένδυσή του θα είναι πιο σύνθετη από ένα απλό λογαριασμό προθεσμίας;

    «Στην Ελλάδα τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά, στο εξωτερικό αρνητικά, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόζονται υψηλές χρεώσεις για τη διαχείριση των λογαριασμών» σημειώνει ο κ. Θ. Μυλωνάς. Ο ίδιος εκτιμά πως τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για αρκετό διάστημα, καθώς είναι εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να αναθερμάνουν την οικονομία. Ενδεχομένως τα επιτόκια να παραμείνουν μηδενικά για μία τριετία ακόμα και δεν αποκλείεται να δούμε και στην χώρα μας να επιβάλλονται χρεώσεις για την διαχείριση των λογαριασμών.

    Όπως προσθέτει, ο παραδοσιακός αποταμιευτής θα πρέπει να «βρει τα πατήματά του» σε αυτό το νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Και στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει ο ιδιώτης που θέλει να αποταμιεύσει ο κ. Μυλωνάς λέει πως: Θα πρέπει να αποκτήσει λογική επενδυτή, διότι η πολιτική των μηδενικών ή/και των αρνητικών επιτοκίων, αποσκοπεί στο να γίνουν επενδύσεις και, μέσω αυτών, να δράσουν οι πολλαπλασιαστές στην οικονομία και να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Οι επενδύσεις μπορεί να γίνουν είτε σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία (real assets), όπως είναι, για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ακινήτων (real estate), είτε σε χρηματοοικονομικά οικονομικά στοιχεία (financial assets), που με τη σειρά τους επενδύουν σε διάφορα πεδία, είτε στην εγχώρια είτε στη διεθνή οικονομία.

    Ωστόσο, οι ιδιώτες αποταμιευτές-επενδυτές, θα πρέπει να αποκτήσουν και ανάλογη κουλτούρα επενδύσεων. Και εδώ, τονίζει, είναι ιδιαίτερα σημαντική η βελτίωση της οικονομοτεχνικής επιμόρφωσης για να κινούνται οι επενδυτικές αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επαγγελματική διαχείριση των επενδύσεων. Ο επαγγελματίας διαχειριστής παρακολουθεί real time τις εξελίξεις στις αγορές και μπορεί να συμβουλεύσει κατάλληλα τον υποψήφιο επενδυτή –λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

    Όπως σημειώνει ο κ. Μυλωνάς, οι βασικές αρχές για της νέας γενιάς «αποταμιεύσεις-επενδύσεις» είναι τρεις:

    1. Οι επενδύσεις του, πρέπει να γίνονται πάντα ανάλογα με το ρίσκο που ο ίδιος είναι διατεθειμένος να πάρει και τους στόχους που έχει θέσει. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια προκειμένου να κτίσει ο ενδιαφερόμενος σταδιακά το κεφάλαιό του, όπως επενδυτικά – αποταμιευτικά προγράμματα με επιλογή του ποσού επένδυσης, που στην περίπτωση της Eurobank, επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ της, που μπορεί να ξεκινούν από τα 60 ευρώ/μήνα, χωρίς επιβαρύνσεις προμηθειών συμμετοχής και εξαγοράς.

    2. Να υπάρχει μακροπρόθεσμος ορίζοντας και προσήλωση στο στόχο που έχει θέσει (stay invested – investment goals).

    3. Nα υπάρχει διασπορά στις επενδύσεις, τόσο στις χρονικές τοποθετήσεις όσο και στις επιλογές του χαρτοφυλακίου. Πριν προχωρήσει κάποιος σε μία επένδυση θα πρέπει να «μετρηθεί», σωστά, η ανθεκτικότητά του στην ανάληψη ρίσκου και ο χρονικός ορίζοντας που θα διαρκέσει η επένδυση.

    Όλα αυτά ανάλογα με το στόχο για την ικανοποίηση μελλοντικών αναγκών.

    Σε ερώτηση του mononews για τα χαρακτηριστικά του masterplan, ο κ. Μυλωνάς αναφέρει πως μιλούμε για «ένα επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου, κάνοντας συστηματικές συμμετοχές σε Αμοιβαία Κεφάλαια, σε προκαθορισμένα από εμάς διαστήματα, με προκαθορισμένα ποσά, χτίζουμε σταδιακά το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο».

    Πόσα χρήματα όμως πρέπει να διαθέσει κάποιος για να δημιουργήσει το προσωπικό του προϊόν;

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ: «Δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός διαθέσιμου, μεγάλου χρηματικού κεφαλαίου για να επενδύσει κάποιος στα Αμοιβαία Κεφάλαια. Ενδεικτικά, χρησιμοποιώντας κανείς το επενδυτικό πρόγραμμα Masterplan, μπορεί να ξεκινήσει να χτίζει χαρτοφυλάκιο με μόλις 60 ευρώ το μήνα».

    Σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η επένδυση, ο κ. Μυλωνάς τονίζει πως: «Οι επενδύσεις έχουν ρίσκο ανάλογα με το είδος τους. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Η διασπορά-διαφοροποίηση, τόσο σε επίπεδο προϊόντων – Α/Κ, όσο και σε επίπεδο χρόνου επένδυσης (σταδιακές τοποθετήσεις), είναι το βασικό στοιχείο που μας βοηθάει να μειώνουμε το όποιο ρίσκο φέρει η επένδυσή μας σε σχέση με το στόχο μας».

    Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς σημειώνει πως πλέον αλλάζει και η φιλοσοφία των επενδυτών, καθώς δεν αναζητούν μόνο την απόλυτη απόδοση –κάτι που ήταν κυρίαρχο στη δεκαετία του 1980-, αλλά ενδιαφέρονται για την ανταποδοτικότητα των επενδύσεων.

    Λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια ESG, -το τρίπτυχο δηλαδή οικολογία, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση- που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Μάλιστα ο κ. Μυλωνάς εκτιμά ότι μέχρι το 2025, το 50% των αμοιβαίων κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι επενδεδυμένα με τα συγκεκριμένα κριτήρια και οι επενδυτές θα τα επιλέγουν.

    Στο ερώτημα τώρα ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τον υποψήφιο επενδυτή, τραπεζοασφαλιστικά, αμοιβαία, μετοχές, ο κ. Μυλωνάς απαντά πως: «Όλα είναι συνάρτηση του πόσο ρίσκο είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε και του ποιοι είναι οι στόχοι μας, για ποιο λόγο επενδύουμε. Σε κάθε περίπτωση, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, είναι οι πλέον διαφοροποιημένες μορφές επένδυσης, δεδομένου ότι μπορούν και επενδύουν σε ένα πλήθος από υποκείμενες κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, ρευστά διαθέσιμα, άλλα αμοιβαία κεφάλαια, κ.λπ.), δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αποφεύγουμε τη μονοδιάστατη έκθεση σε μία μόνο μορφή επένδυσης, παρέχοντάς μας ταυτόχρονα την επιλογή να κινηθούμε σε επενδύσεις διαφόρων τύπων και ρίσκου» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα εκτιμά πως σε ορίζοντα διετίας η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων θα «μεγαλώσει κατά 50%».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ΤΧΣ; Τα δύο ονόματα που «παίζουν» δυνατά για τη θέση του CEO

    Κόντρα Στουρνάρα- Ζαββού στη Βουλή για «Ηρακλή» και «bad bank»

    Γιάννης Στουρνάρας: Η bad bank είναι βέλτιστη για τον Έλληνα φορολογούμενο και την εθνική οικονομία

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ