ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο -η οποία ωστόσο αναπροσαρμόζεται μέρα με τη μέρα- και σε γενικές γραμμές προβλέπει την εθελοντική μετατροπή τους σε ευρώ, με «κούρεμα» από 10% έως 25% ανάλογα με την περιουσία και το εισόδημα του δανειολήπτη και χαμηλό επιτόκιο, από 2,3% -2,9%.
Το κόστος για τις τράπεζες από τη ρύθμιση Πιερρακάκη υπολογίζεται στα 300+ εκατ. ευρώ και κυρίως δεν «κτυπάει» τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλή».
Να σημειωθεί ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν απομείνει στεγαστικά σε ελβετικό ύψους 2,5 δισ. ευρώ (περίπου 18.000 δανειοληπτών). Η πλειονότητα αυτών των δανείων, σε ποσοστό πάνω από 60% – που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ- βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο μιας και μόνο τράπεζας.
Η τράπεζα έχει ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη για το σχέδιο της ρύθμισης, καθώς έχει και τον μεγαλύτερο όγκο των δανείων, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν την ρύθμιση με την οποία θα συμφωνήσει η αυτή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το σχέδιο για τα δάνεια που θα γυρίσουν (εθελοντικά) σε ευρώ έχει τέσσερα σκέλη, καθώς ανάλογα με την ακίνητη περιουσία και το ετήσιο εισόδημα των δανειοληπτών προβλέπει ότι:
– Για νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία ως 185.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 22.000 ευρώ, το «κούρεμα» θα είναι 25% και το επιτόκιο σταθερό στο 2,3%.
– Για νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία ως 230.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 27.500 ευρώ, το «κούρεμα» θα είναι 20% και το επιτόκιο σταθερό στο 2,5%.
– Δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία ως 277.500 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 33.000 ευρώ, το «κούρεμα» θα είναι 15% και το επιτόκιο σταθερό στο 2,7%.
– Δανειολήπτες με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία και εισοδήματα που θα γυρίσουν τα δάνεια τους σε ευρώ, θα λάβουν «κούρεμα» 10% και θα έχουν επιτόκιο σταθερό 2,9%.
Την περίοδο 2005-2010 περί τις 55.000 νοικοκυριά πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, καθώς θεώρησαν ευνοϊκή την ισοτιμία -1 ευρώ= 1,67 ελβετικά φράγκα- και τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των δανείων σε ευρώ.
Ωστόσο στη συνέχεια η ισοτιμία διαφοροποιήθηκε, δημιουργώντας πιέσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων αυτών και σήμερα διαμορφώνεται στο 1 ευρώ= 0,93 ελβετικά φράγκα. Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές.
Οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους περί τις 20.000 στεγαστικά σε ελβετικό με το υπόλοιπο τους να υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Και άλλα 15.000 δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια των servicers. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των δανείων βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της doValue, ήτοι 3,8 δισ. ευρώ που αφορούν σχεδόν 12.000 οφειλέτες, ενώ 817 εκατ. ευρώ έχει η Intrum και μόλις 150 εκ. ευρώ η Cepal.
Από την πλευρά του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού φράγκου, η εκπρόσωπος του Δέσποινα Σονιάδου σχολίασε πως το προτεινόμενο σχέδιο δεν θα προσφέρει επαρκή ανακούφιση. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο mononews.gr «αν η κυβέρνηση θέλει πράγματι να βοηθήσει τους δανειολήπτες που έχουν επιβαρυνθεί με 70%, τότε τα δάνεια θα πρέπει να γυρίσουν σε ευρώ με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και να επανυπολογιστούν οι δόσεις. Το προτεινόμενο “κούρεμα” είναι ψίχουλα. Εξάλλου σ’ όλη την Ευρώπη τα δικαστήρια έχουν κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα της ισοτιμίας. Ας τα κάνει και ο Άρειος Πάγος, λέει και συνεχίζει: Το ανώτατο δικαστήριο έχει αρνηθεί να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και εμείς έχουμε στραφεί κατά του Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση».
Με την υπόθεση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική την ρήτρα ισοτιμίας. Συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου.
Τα δικαστήρια σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία, έχουν κρίνει ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή. Με τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων οι πολίτες αποπληρώνουν τα δάνεια χωρίς τα βάρη της ισοτιμίας, ή αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο (που έχει απομείνει) χωρίς να καταβάλλουν τόκους.
Διαβάστε επίσης:
Δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: Να έχουμε ίση μεταχείριση με τους δανειολήπτες του ευρώ
Deutsche Bank: Νέα υπηρεσία φύλαξης κρυπτονομισμάτων το 2026
Aegean Baltic Bank: Νέα εποχή με αναδιάρθρωση στην ηγεσία – Νέος CEO ο Αριστείδης Βουράκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Intralot και τα μυστήρια της Intracom, τι συμβαίνει με την Βιοχάλκο, o Πιέρ «έκοψε» τον υπερ-Τειρεσία, γιατί λιποθύμησε ο Γιάννος ο Α’ και η αλησμόνητη περιπέτεια της Νιάρχου με την τζαμπατζού δημοσιογράφο
- Bentley Residences στο Μαϊάμι: καθορίζοντας νέους ορίζοντες για τις κατοικίες υψηλών προδιαγραφών
- Startups: Ποιες εταιρείες «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια το πρώτο μισό του 2025
- Η Μέρκελ πίσω από τις γραμμές: Δεν φώναξε ποτέ — τα είπε όλα με υπονοούμενα
