Διερευνώνται από την Οικονομική Αστυνομία τα πρώτα 2.000 ΑΦΜ που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις, αποκαλύπτει μέσω της συνέντευξής του στο Mononews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, σε σχέση με την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Κώστας Τσιάρας επισημαίνει πως μέσα από τις νέες τεχνικές διασταυρώσεις, διαπιστώνονται τεράστιες αποκλίσεις στα δηλωθέντα στοιχεία. «Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις “εκτροφών” χωρίς ζώα, ή μελισσοκομικών εγκαταστάσεων χωρίς ούτε μία κυψέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

1

Όσο για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν τελευταία στην πληρωμή κάποιων επιδοτήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην παρουσία της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δημιουργία αντιγράφων των σκληρών δίσκων.

Ξεκαθαρίζει όμως πως «οι επιδοτήσεις στους πραγματικούς δικαιούχους όχι μόνο θα καταβληθούν κανονικά, αλλά θα καταβληθούν με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αξιόπιστο».

Παράλληλα αποκαλύπτει πως το επόμενο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα κατά του προστίμου των 415 εκ ευρώ, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για την υπεράσπισή μας.

Τέλος ο Κώστας Τσιάρας για την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πρότεινε η κυβέρνηση λέει πως δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικού υπολογισμού αλλά θεσμικής ευθύνης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Για ποιο λόγο τελικά η κυβέρνηση πρότεινε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Γιατί να μην γίνει και προανακριτική επιτροπή όπως ζητάει η αντιπολίτευση;

Η επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικού υπολογισμού αλλά θεσμικής ευθύνης. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια, ούτε αποκρύπτουμε γεγονότα. Αντιθέτως, ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε τον φάκελο του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά.

Η εξεταστική επιτροπή έχει ως στόχο να ερευνήσει σε βάθος και χωρίς χρονικούς περιορισμούς όλη την περίοδο κατά την οποία διαμορφώθηκαν οι παθογένειες στον Οργανισμό – όχι αποσπασματικά, όχι επιλεκτικά. Αντιθέτως, η πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής περιορίζεται σε δύο πρώην υπουργούς, επιχειρώντας ουσιαστικά μια μονομερή στοχοποίηση προσώπων και όχι μια συνολική αποτύπωση του προβλήματος.

Μάλιστα, αποδίδονται ευθύνες ακόμη και για περιόδους στις οποίες τα εν λόγω πρόσωπα δεν είχαν καμία αρμοδιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεπώς, δεν μιλάμε για αναζήτηση ευθυνών με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αλλά για μια προφανή εργαλειοποίηση της υπόθεσης.

Επιλέξαμε μια εξεταστική επιτροπή που δεν αποκλείει τίποτα και κανέναν. Μια διαδικασία που θα αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν – είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, είτε για στελέχη της διοίκησης, είτε για εξωτερικούς παράγοντες. Και, αν από τα πορίσματά της προκύψουν στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης σε δικαστικό επίπεδο, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Η κοινωνία –και ειδικά ο αγροτικός κόσμος– ζητά κάθαρση, διαφάνεια και λύσεις. Όχι πολιτικά σόου. Κι εμείς δεσμευόμαστε να τους τις προσφέρουμε.

 

Δηλαδή αν κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής αναδειχθούν νέα στοιχεία, θα συνηγορήσει η κυβέρνηση σε μια προανακριτική επιτροπή;

Η πρόθεσή μας δεν είναι να κουκουλώσουμε τίποτα. Αντιθέτως, εφόσον από τη διαδικασία της εξεταστικής προκύψουν σαφείς ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιστά τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό είναι το αυτονόητο σε ένα κράτος δικαίου.

Αυτό όμως πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μπορεί η λειτουργία της Βουλής να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη, ούτε να μετατρέπεται σε εργαλείο αποπροσανατολισμού.

Η διαδικασία πρέπει να είναι αντικειμενική και θεσμικά ορθή. Δεν μας ενδιαφέρει να αποδώσουμε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά να φτάσουμε στην πλήρη διαλεύκανση. Όχι μόνο γιατί έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών προς τον Οργανισμό, αλλά και γιατί έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Κώστας Τσιάρας
Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες». Πού βρίσκεται η διαδικασία επιστροφής των επιδοτήσεων από μη δικαιούχους;

Η διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ενισχύσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη, και είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα τέτοιο έργο ξεδιπλώνεται με τόση ταχύτητα και τόση αποφασιστικότητα.

Έχει συσταθεί ειδική task force με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και επιτελικών στελεχών του Υπουργείου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει διασταυρώσεις και ελέγχους, κυρίως σε ευαίσθητους τομείς.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το τελευταίο δεκαήμερο, έχουν γίνει αντίγραφα των σκληρών δίσκων του Οργανισμού και διερευνώνται από την Οικονομική Αστυνομία κατ΄ αρχάς τα πρώτα 2.000 ΑΦΜ που έχουν λάβει τις υψηλότερες ενισχύσεις. Η έρευνα θα είναι καθολική. Ανάλογα ευρύτατη θα είναι η έρευνα και στη βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία, όπου εντοπίστηκαν οι πιο κραυγαλέες στρεβλώσεις.

Μέσα από τις νέες τεχνικές διασταυρώσεις, διαπιστώνονται τεράστιες αποκλίσεις στα δηλωθέντα στοιχεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις «εκτροφών» χωρίς ζώα, ή μελισσοκομικών εγκαταστάσεων χωρίς ούτε μία κυψέλη. Για τέτοιες περιπτώσεις, κινούμαστε ταχύτατα: οι φάκελοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και οι διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων ενεργοποιούνται.

Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα: όποιος καταχράστηκε δημόσιους πόρους –ευρωπαϊκούς ή εθνικούς– θα λογοδοτήσει και θα επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει παράτυπα. Δεν υπάρχει ατιμωρησία, δεν υπάρχει συγκάλυψη.

 

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις, θα καταβληθούν κανονικά στους δικαιούχους τους; Υπάρχει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, σε κάποιες περιοχές μάλιστα γίνονται κινητοποιήσεις.

Κατανοώ πλήρως την ανησυχία των αγροτών. Πράγματι, ορισμένες καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει ένταση και αβεβαιότητα, και είναι θεμιτό οι άνθρωποι του μόχθου να απαιτούν απαντήσεις. Αλλά η παρουσία της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δημιουργία αντιγράφων των σκληρών δίσκων, ήταν λογικό να προκαλέσει καθυστερήσεις στην προγραμματισμένη διαδικασία πληρωμών, ορισμένων υπολοίπων του 2024, πέραν της βιολογικής κτηνοτροφίας και βιολογικής μελισσοκομίας που με εντολή μου μπλοκαρίσθηκαν, λόγω των αποκλίσεων που παρουσίαζαν από την πραγματικότητα.

Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος: οι επιδοτήσεις στους πραγματικούς δικαιούχους όχι μόνο θα καταβληθούν κανονικά, αλλά θα καταβληθούν με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αξιόπιστο. Γι’ αυτό και καθυστερήσαμε σε κάποιες περιπτώσεις – όχι για να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα του Έλληνα και του Ευρωπαίου φορολογούμενου δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Οι πληρωμές που γίνονται από εδώ και στο εξής στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία: παραγωγή, σφαγές, κυψέλες, ζωοτροφές. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο ΟΠΕΚΕΠΕ – έναν Οργανισμό που δεν θα μοιράζει επιδοτήσεις στα χαρτιά, αλλά θα στηρίζει τον πραγματικό παραγωγό.

Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Και δουλεύουμε καθημερινά γι’ αυτό. Οι αγρότες έχουν δίκιο να αγωνιούν, αλλά τους καλώ να μας κρίνουν από τα αποτελέσματα.

 

Ισχύει ότι αποχωρούν οικειοθελώς όσοι δήλωσαν να πάρουν επιδοτήσεις από τα προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας;

Ναι, και είναι απολύτως ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος που έχει συντελεστεί. Μετά τους πρώτους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήσαμε, ήδη όντως αρκετοί… «δικαιούχοι» εγκαταλείπουν οικειοθελώς τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας, μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας.

Γιατί αποχωρούν; Γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά που δήλωσαν. Γιατί ξέρουν ότι οι έλεγχοι είναι πλέον ευρύτατοι- όχι απλά δειγματοληπτικοί- αυστηροί και διασταυρωμένοι. Αυτό είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η στρατηγική μας λειτουργεί.

Δεν κυνηγάμε κανέναν άδικα. Δεν τιμωρούμε κανέναν συλλήβδην. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η γεωργική πολιτική της χώρας να είναι πεδίο ευκαιριακού πλουτισμού για λίγους επιτήδειους. Η πραγματική παραγωγή είναι το μόνο εισιτήριο για επιδότηση. Όλα τα άλλα τελείωσαν.

 

Σε σχέση με το πρόστιμο της Κομισιόν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πότε πρέπει να πληρωθεί; Έχετε ασκήσει έφεση;

Το πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προηγούμενες παρατυπίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ –ύψους περίπου 415 εκατ. ευρώ– είναι αποτέλεσμα λανθασμένων διοικητικών πρακτικών από το 2015 έως σήμερα. Η Ελλάδα μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα κατά του προστίμου, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για την υπεράσπισή μας.

Παράλληλα, όμως, δεν εφησυχάζουμε. Προχωρούμε στην εφαρμογή του action plan με τα 54 σημεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και πιστεύουμε ότι μέχρι 12 Σεπτεμβρίου που πρέπει να καταθέσουμε την έκθεση πεπραγμένων στην ΕΕ, θα έχουμε ολοκληρώσει την υλοποίησή τους. Αυτό διασφαλίζει ότι παρατυπίες και λάθη, όπως αυτά που οδήγησαν στην επιβολή πολλών από τα πρόστιμα που περιλαμβάνονται στο ποσό των 415 εκατ. ευρώ, δεν θα επαναληφθούν.

Η μεταρρύθμιση και εξυγίανση στον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Χτίζουμε από την αρχή ένα σύστημα πληρωμών με διασταυρωμένους ελέγχους και με πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Θέλουμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αλλάζουμε. Και αλλάζουμε με πράξεις, όχι με λόγια. Και το κυριότερο, θέλουμε οι αγρότες μας να εμπιστευθούν και πάλι τον Οργανισμό.

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στην ΚΑΠ. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια βαίνουν προς μείωση. Υπάρχει κίνδυνος για τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί;

Θυμίζω ότι μείωση κονδυλίων υπήρχε και στην τρέχουσα ΚΑΠ αλλά και ότι η Ελλάδα, χάρη στις ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μόνη χώρα που διατήρησε το ίδιο επίπεδο της ΚΑΠ που είχε και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Πλέον, η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις αλλά και σε οικονομικά προβλήματα. Το τι γίνεται στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι ενδεικτικό.

H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε την Τετάρτη και αφορά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβλέψεις και  για την νέα ΚΑΠ.

Συνιστά, ωστόσο, το εναρκτήριο σημείο, τη βάση μιας μακράς διαπραγμάτευσης, στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από την Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο. Από ελληνικής πλευράς, αξιολογείται το περιεχόμενο της πρότασης αυτής, ώστε να διαπραγματευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των Ελλήνων γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτησης της τελικής μορφής του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου απαιτεί πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ομοφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε απλώς στην αρχή μιας  πολυμερούς και μακράς συζήτησης.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι ξέρει να δίνει μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών. Και αυτό θα πράξει και πάλι.