• ΑΓΟΡΕΣ

    Ideal (Λάμπρος Παπακωνσταντίνου): Η ανάλυση της δημόσιας πρότασης και πώς φτάνει στο 19,8% το πριμ για τους μετόχους της Byte

    Νέο Big Deal: H IDEAL εξαγοράζει την BYTE

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος IDEAL


    Σημαντικό είναι το πριμ που «κρύβει» η (προαιρετική) δημόσια πρόταση της Ideal Συμμετοχών, προς τους μετόχους της τεχνολογικής εταιρείας Byte. Και τούτο, καθώς η πριμοδότηση φτάνει επί της ουσίας… 19,8% ψηλότερα, σε σύγκριση με τα όσα αποτυπώθηκαν στη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής.

    Τουλάχιστον αυτό είναι που συνάγεται από τη λεπτομερέστερη ανάλυση της δημόσιας πρότασης, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι αμφίπλευρα επωφελή. Καθώς και η Ideal με τη σειρά της, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει ώς «λευκός ιππότης» και θα καταφέρει να εντάξει στους κόλπους της την Byte, είναι ευνόητο οτι θα ενισχύσει το επιχειρηματικό της εκτόπισμα. Ανοίγοντας περεταίρω τη «βεντάλια» των συμμετοχών της, σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο δραστηριοτήτων. Γεγονός που εκ των πραγμάτων θα επιδράσει θετικά, τόσο με όρους αύξησης του τζίρου και της κερδοφορίας, όσο και με γνώμονα την «παραγωγή» υπεραξιών για τους μετόχους.

    Κινητήριος μοχλός των εξελίξεων είναι για άλλη μια φορά, ο διορατικός Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Πρόεδρος της Ideal, με σχεδόν 30ετή παρουσία στην αγορά, έμπειρος και αποτελεσματικός διαχειριστής χαρτοφυλακίων, αλλά και ικανός να συνθέτει επενδυτικά σχήματα, πλαισιωμένα από ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου.

    Για να ευδοκιμήσει η δημόσια πρόταση της Ideal πρέπει να την αποδεχθούν οι έχοντες το 70% κατ’ ελάχιστον, έως και το 100% των μετοχών της Byte. Σε περίπτωση ολοκληρωτικής αποδοχής (15.816.009 μετοχές) θα υπάρξει ένας συνδυασμός ανταλλαγμάτων.

    Σε μετρητά θα δοθούν 2,10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή εν συνόλω 33,213 εκατ. ευρώ. Το σε μετοχές αντάλλαγμα θα είναι 0,39759 μετοχές της Ideal για κάθε 1 μετοχή της Byte.

    Για τον σκοπό αυτό η Ideal Συμμετοχών, που κάνει τη δημόσια πρόταση, θα εκδώσει 6.288.293 νέες μετοχές, προοριζόμενες να δοθούν στους μετόχους της Byte.

    To «μυστικό» στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται στην τιμή διάθεσης που θα έχουν οι νέες μετοχές. Γιατί αυτή θα είναι στα 4,15 ευρώ η μία. Κάτι που φυσικά δεν έχει προκύψει αυθαιρέτως, ούτε κατά το δοκούν, αλλά είναι πασιφανές ότι θα βασίζεται σε ανεξάρτητη έκθεση αποτίμησης. Η οποία και αναπροσαρμόζει ανοδικά την αξία της Ideal, σε σχέση με την τιμολόγησή της από τη χρηματιστηριακή αγορά. Όπου χθες η μετοχή έκλεισε στα 3,48 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 109,5 εκατ. ευρώ.

    Η «αρχιτεκτονική» των ανταλλαγμάτων

    Με τα δεδομένα αυτά και με βάση τα 4,15 ευρώ της τιμής διάθεσης, το σύνολο των νέων μετοχών (της Ideal) που θα λάβουν οι μέτοχοι της Byte μεταφράζεται σε αξία αποτίμησης 26.098.416 ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα μετρητά που θα δοθούν (33,213 εκατ.) τότε η αποτίμηση της Byte ανεβαίνει στα επίπεδα των 59,3 εκατ. ευρώ. Ήτοι 19,8% ψηλότερα από τη χρηματιστηριακή της αξία, που την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης ήταν στα 49,5 εκατ. ευρώ (στα 3,13 ευρώ το κλείσιμο της μετοχής).

    Συνεπώς, με τη δημόσια πρόταση το αντάλλαγμα της κάθε μετοχής της Byte ισούται με 3,75 ευρώ. Τα 2,1 ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα 1,65 ευρώ αφορούν την αξία από τα νέα «χαρτιά» της Ideal, που θα πάρουν (4,15 ευρώ Χ 0,39759 που είναι η αναλογία των μετοχών).

    Αν για παράδειγμα χθές αγόραζε κάποιος 1.000 μετοχές θα είχε κόστος κτήσης 3.130 ευρώ, με βάση την τιμή κλεισίματος. Από τη στιγμή που γίνει αποδεκτή η δημόσια πρόταση, τότε ο επενδυτής αυτός θα πάρει από την ανταλλαγή 2.100 ευρώ (1.000 Χ2,10). Θα ήθελε δηλαδή άλλα 1.030 ευρώ για να ισοφαρίσει το κόστος κτήσης. Καθώς όμως θα του αναλογούσαν και 397 μετοχές της Ideal, τότε η υπολογιζόμενη αξία τους για να ισοφαριστεί το ‘’κενό’’ στο κόστος κτήσης, είναι στα …2,594 ευρώ.

    Κάτι που συνιστά κραυγαλέα ανορθογραφία της αγοράς, αφού με αυτήν την τιμή η συνολική αξία της Ideal, που τώρα έχει 31.475.259 μετοχές, προσδιορίζεται στα ευτελή επίπεδα των 81,6 εκατ. ευρώ. Όταν πέρσι η λειτουργική της κερδοφορία ήταν στα 10,8 εκατ. ευρώ (7,15 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη) κι εφέτος, μετά από τις δύο, νέες εξαγορές, τα συνολικά Ebitda αναμένεται να είναι υπερδιπλάσια…

    Στη Byte, που πέρσι ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη της (5,6 εκατ. ευρώ Εbitda και 3,1 εκατ. καθαρά κέρδη) το 53,527 ελέγχεται από την οικογένεια Βυζάντιου, ενώ ένα επιπρόσθετο 13,035% είναι στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank. Εκείνοι είναι που πρωτίστως θα κληθούν να αποφασίζουν για την τύχη της δημόσιας πρότασης. Η οποία εφ’ όσον προχωρήσει θα δημιουργήσει τη…νέα Ideal Συμμετοχών. Χρηματιστηριακά δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή τιμών. Καθώς οι νέες μετοχές που θα προκύψουν, θα προστεθούν στις υπάρχουσες, λαμβάνοντας τις ίδιες τιμές, τις οποίες αυτές έχουν στη διαδρομή τους στην αγορά.

    Στο τωρινό μετοχικό σχήμα της Ideal Συμμετοχών, το χαρτοφυλάκιο της πλευράς Δαυίδ-Λεβέντη ελέγχει ποσοστό περίπου 20 %, Θεσμικοί Επενδυτές κατέχουν το 26%, ο αρχικός μέτοχος (Στέλιος Βυτόγιαννης) και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα (Olympia Group του Πάνου Γερμανού και VNK του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου) συγκεντρώνουν ποσοστά της τάξεως του 36%, ενώ το υπόλοιπο 18% είναι σε ιδιώτες μετόχους.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: H δημόσια προσφορά της Ideal για τη Byte, η επιβράβευση του Σ. Κόκκαλη και το μέρισμα του ΟΤΕ που φρενάρει τον δείκτη

    IDEAL: Δημόσια πρόταση για την εξαγορά της BYTE Computer – Επιβεβαίωση mononews



    ΣΧΟΛΙΑ