• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι ξένοι «σκουπίζουν» την προσφορά σε ΔΑΑ, ΔΕΗ, Eurobank, Αlpha, roadshow της Ιντραλότ στο Λονδίνο και η σειρά της Πειραιώς

    Γιάννης Παράσχης (ΔΑΑ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Γιάννης Παράσχης (ΔΑΑ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Πάνω από 231 εκατ. ευρώ συναλλαγές στο Χρηματιστήριο σε μία εμβληματική για την αγορά μέρα: Με την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο, την πρώτη δημόσια εγγραφή αποεπένδυσης του Δημοσίου από εταιρεία μετά από 18 χρόνια, όπως είπε άλλωστε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος κατά την τελετή εισαγωγής της νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Ο οποίος είπε και κάτι ακόμα, ότι κατά την ημερίδα της JP Morgan στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον των ξένων ήταν έντονο.

    Πέρα από το ΔΑΑ και τα 90 εκατ. ευρώ συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην μετοχή, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν το προηγούμενο διάστημα οι ανεβασμένες συναλλαγές στις τράπεζες, όπου στην Alpha κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις διακινήθηκαν περισσότερα από 50 εκατ. κομμάτια ή τα 26,2 εκατ. κομμάτια με 40 εκατ. ευρώ συναλλαγές στην Eurobank, δείχνουν εμπράκτως της μαζική εισροή των ξένων στην αγορά.

    Ακόμα και χθες που η ΔΕΗ υποχώρησε στα επίπεδα των 11,55 ευρώ, ξένοι ήταν οι αγοραστές που απορρόφησαν την προσφορά που προέκυψε από τους «ανήσυχους» επενδυτές για μια παλιά ιστορία της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως, χρεώνεται η Επιχείρηση.

    Μία έρευνα ξεκινά από την Κομισιόν με αβέβαιο αποτέλεσμα με την αγορά να θεωρεί ότι οι συνθήκες της ηλεκτρικής ενέργειας και της μετεξέλιξης της ΔΕΗ από μία ζημιογόνο εταιρεία, σε πρωταγωνιστή έχουν αλλάξει ριζικά.

    Για το λόγο αυτό, η προσφορά απορροφήθηκε, πάνω από 3,37 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η διοίκηση της Ιντραλότ βρίσκεται στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί roadshow στους ξένους επενδυτές ενόψει  της έκδοσης ομολόγου άνω των 135 εκατ. ευρώ.

    Οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν στο Λονδίνο, ενώ προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο, επικαιροποιώντας τις προβλέψεις για τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα.

    Η Intralot με τα έσοδα από τις δύο εκδόσεις θα αποπληρώσει πλήρως το ομόλογο λήξης Σεπτεμβρίου 2024 που φέρει ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,25%.

     H έκδοση εκτιμάται ότι θα αρχίσει να τρέχει μεταξύ 21 – 23 Φεβρουαρίου.

    Ταυτόχρονα, σειρά παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς που την ερχόμενη Τετάρτη, 14/2 ανοίγει τον χορό ανακοίνωσης των τραπεζικών αποτελεσμάτων για την χρήση του 2023.

    Τα αποτελέσματα αποτελούν προάγγελο για το placement του ΤΧΣ, για το οποίο, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, θα κινηθεί στο 20%.

    Σύμφωνα άλλωστε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη χθες από το Χρηματιστήριο, οι μετοχοποιήσεις, τόσο των τραπεζών, όσο και εταιρειών που το Δημόσιο είχε συμμετοχή, όπως ο ΔΑΑ συμβάλουν στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, αλλά και της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί εδώ και τώρα με επιτόκιο χαμηλότερο από χώρες στη βαθμίδα «ΑΑ»

    Global X: Ισχυρό 2024 στο Χρηματιστήριο – Τα 6 θετικά νέα για τις μετοχές

    Γιατί πέφτει η μετοχή της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ