• ΑΓΟΡΕΣ

    Η «βουτιά» της τουρκικής λίρας έχει αρχίσει να προκαλεί πανικό σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Ερντογάν τον… Αλλάχ του!

    • NewsRoom
    ρετζεπ ταγιπ ερντογαν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Στον Αλλάχ εναποθέτει τις ελπίδες του για τη σωτηρία της τουρκικής οικονομίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του, με απώλειες που έφτασαν σήμερα το 13,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

    Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ριζέ, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας: «Θα εργαστούμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη με όλες τις 81 περιφέρειές της, Θεού θέλοντος. Απλώς να γνωρίζετε πως είμαστε καλύτερα τώρα απ’ ότι χθες και το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Μην ανησυχείτε».

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «υπάρχουν διάφορες εκστρατείες. Μην νοιάζεστε γι’ αυτές. Και μην ξεχνάτε πως αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, το δίκιο μας, τον Αλλάχ μας… Ευελπιστώ στην υπομονή και τον ζήλο σας».

    Να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα διολισθαίνει και σήμερα Παρασκευή, υποχωρώντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια λύση στην πρόσφατη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ και οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία από την Άγκυρα συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον  με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να διευθετηθούν οι εντάσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου.

    Η ισοτιμία τουρκικής λίρας – δολαρίου διαμορφώθηκε σήμερα στο ιστορικό χαμηλό των 6,3005 λιρών/δολάριο.

    Ανησυχία στην ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

    Την ίδια ώρα, η ανησυχία εκτός Τουρκίας κλιμακώνεται, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εκφράζει ανησυχία για την έκθεση κάποιων τραπεζών της Ευρωζώνης στην Τουρκία, μετά τη διολίσθηση της λίρας.

    Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η UniCredit SpA και η BNP Paribas SA είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται ανώνυμες πηγές.

    Ο SSM της EKT έχει αρχίσει τους τελευταίους δύο μήνες να παρακολουθεί πιο στενά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με τη χώρα, αναφέρουν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει είναι οι τουρκικές τράπεζες να μην έχουν αντισταθμίσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η αδυναμία της λίρας και να σταματήσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα.



    ΣΧΟΛΙΑ