• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το μοντέλο Air Max 270 της Nike, οι υπογραφές διαμαρτυρίας και ο… Αλλάχ

    • Bloomberg

    Nike Air Max 270


    Πιέσεις για να αποσύρει μία από τις κορυφαίες σειρές των αθλητικών της παπουτσιών δέχεται η Nike, μετά από το σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα ενός πελάτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η σχεδίαση του λογότυπου που βρίσκεται στη σόλα του συγκεκριμένου μοντέλου μοιάζει με την αραβική γραφή της λέξης “Αλλάχ”.

    Στην αναφορά του ο πελάτης χαρακτηρίζει “φριχτό” να βρίσκεται το όνομα του θεού στα παπούτσια Nike Air Max 270, τα οποία “σίγουρα θα τσαλαπατηθούν, θα κλωτσήσουν και θα λερωθούν με λάσπη και βρωμιά”. Ο πελάτης, Saiqa Noreen ζήτησε από τη Nike να ανακαλέσει από τις παγκόσμιες αγορές άμεσα “αυτό το βλάσφημο και προσβλητικό παπούτσι και όλα τα προϊόντα που φέρουν το συγκεκριμένο λογότυπο, το οποίο μοιάζει με τη λέξη Αλλάχ”.

    Από την πλευρά της η Nike τόνισε σε δήλωση της ότι το λογότυπο ήταν μια στυλιζαρισμένη αναπαράσταση του εμπορικού σήματος Air Max. “Οποιοδήποτε άλλο νόημα γίνεται αντιληπτό έχει συμβεί ακούσια”, ανέφερε. “Η Nike σέβεται όλες τις θρησκείες και αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις συγκεκριμένες ανησυχίες”.

    Η αναφορά, η οποία έχει στόχο να συγκεντρώσει 25.000 υπογραφές, έχει ήδη υπογραφεί από περισσότερους από 16.000 ανθρώπους.

    Η Nike αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα το 1997. Το Συμβούλιο Αμερικανικών-Ισλαμικών Σχέσεων διαμαρτυρήθηκε για το λογότυπο της εταιρείας σε ορισμένα αθλητικά παπούτσια, λέγοντας ότι μοιάζει με τη λέξη “Αλλάχ” σε αραβική γραφή. Η Νike εξέφρασε τότε τη λύπη της για οποιαδήποτε παρανόηση, εξηγώντας ότι το λογότυπο προοριζόταν να μοιάζει με φλόγες και να χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη σειρά παπουτσιών.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο δέχθηκε και πέρυσι κριτική για την διαφημιστική της καμπάνια με τον Colin Kaepernick, τον πρώην παίκτη αμερικανικού ποδοσφαίρου και νυν ακτιβιστή.

    Η παρουσία του αθλητή στη διαφήμιση της γραμμής “Just Do It” στην αρχή προβλημάτισε τους επενδυτές, οι οποίοι τελικά επικρότησαν την κίνηση.

    κολιν-καπερνικ
    Colin Kaepernick

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: H αμφιλεγόμενη διαφήμιση που αύξησε τις πωλήσεις της Nike



    ΣΧΟΛΙΑ