• Οικονομία

    Οι τυχεροί του PSI και γιατί είναι ελκυστικό ακόμα και τώρα το ελληνικό 10ετές

    επενδυσεις


    Κανένας δεν πουλάει ελληνικά ομόλογα, ειδικά εκείνοι που βρέθηκαν με τα ομόλογα του PSI και έχουν κουπόνι 3,5%.

    Ακόμα και Έλληνες επενδυτές που έχουν στα χέρια τους τέτοια ομόλογα θα περιμένουν τα επόμενα χρόνια να τα πληρωθούν στη λήξη τους πετυχαίνοντας εντυπωσιακές αποδόσεις, που, εννοείται, ότι δεν υπάρχουν σήμερα, αφού η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 1,29%.

    Με βάση την εικόνα του ελληνικού 10ετούς την Παρασκευή, η χώρα αν δανειζόταν σήμερα θα το έκανε με κόστος πολύ κοντά σε εκείνο των δανείων, που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων του EFSF είναι στο 1,2% και εκείνων του διαδόχου σχήματος, ESM, είναι κοντά στο 1,5%.

    Σημαντική, επίσης, είναι η απόδοση του 5ετούς τίτλου που την Παρασκευή αγγίζει το 0,737%, όταν δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν στο 1,258%.

    Οι ελληνικοί τίτλοι είναι ελκυστικοί αφενός λόγω του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών της ευρωζώνης, καθιστώντας το ασφαλές στα μάτια των ξένων επενδυτών και αφετέρου γιατί η απόδοσή τους, αν και χαμηλή σε σχέση με έναν χρόνο πριν, είναι ελκυστικότερη έναντι άλλων κρατικών ομολόγων που προσφέρουν μηδενικές αποδόσεις, όπως τα γερμανικά, αποτελώντας κάτι σαν… πάρκινγκ κεφαλαίων.



    ΣΧΟΛΙΑ