• ΑΓΟΡΕΣ

    Έτοιμο να διεμβολίσει και το 1,3% το ελληνικό 10ετές

    • NewsRoom
    Στερλίνα


    Δεν έχει τέλος, αλλά ούτε και διάλειμμα, το ράλι των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις κινούνται σταθερά πτωτικά, σημειώνοντας το ένα χαμηλό μετά το άλλο.

    Σήμερα, Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε μάλιστα σε νέα ιστορικό χαμηλό, στο επίπεδο του 1,3%, ενώ η ελληνική 5ετία κινείτο στο 0,737%.

    Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δείχνει όχι μόνο να ανακάμπτει, αλλά να έχει μπροστά της ένα αρκετά αισιόδοξο μέλλον, έχει αλλάξει δραματικά το επενδυτικό κλίμα, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στο ενδιαφέρον που εκφράζεται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία, όμως, δεν φαίνεται να υπακούει… Δεν υπακούει ούτε στην κατακρήμνιση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ούτε στις θετικές συστάσεις και αναφορές των ξένων για τις τράπεζες και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Χθες, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στο Bloomberg, ανέφερε πως η άνοδος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι δικαιολογημένη, ενώ αναφέρθηκε και στη ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου αιτιολογείται από την απόσταση που υπάρχει μεταξύ της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και του αντίστοιχου μέσου όρου των ευρωπαϊκών αγορών.

    «Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι δικαιολογημένη και υπάρχει περιθώριο ανόδου. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ είναι συγκριτικά πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και διαμορφώνεται κοντά στο 1/3. Το μέλλον είναι μπροστά μας και φυσικά είμαστε ικανοποιημένοι από τις υψηλές αποδόσεις που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

    Παράλληλα, τόνισε πως η άνοδος αυτή σχετίζεται με την πολιτική που ακολουθείται, την προσπάθεια για αποκατάσταση της σταθερότητας. τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που βαρύνουν τους ισολογισμούς τους και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

    Στην ερώτηση εάν μετά από 9 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε “ήρεμα νερά”, απάντησε θετικά αναφέροντας ότι αυτό αποτυπώνεται στα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου και στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα που μειώνονται ταχύτατα, κάτι που αποτυπώνεται και στο υψηλό ενδιαφέρον για το 14ο Annual Greek Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

    Από την πλευρά της, η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, επίσης σε συνέντευξη στο Bloomberg, τόνισε πως το momentum για την ελληνική κεφαλαιαγορά είναι θετικό, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι ασφαλής και έχει υιοθετήσει όλες τις παραμέτρους της διαφάνειας και των ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό που έγινε εμφανές και στο roadshow του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας τη γενικότερη αλλαγή κλίματος, είναι ότι στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επανεμφανίστηκαν ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια που έμεναν εκτός από το 2010, όταν και η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα, της παρουσίασης των εισηγμένων στο roadshow του Χ.Α. έδωσε το «παρών» ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, η Fidelity, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων.

    Στους λόγους για τους οποίους υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο γνώμης του, στους Financial Times, και ο δημοσιογράφος Tony Barber, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα φαίνεται πλέον να έχει λαμπρές προοπτικές, αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να έχει τη βοήθεια που χρειάζεται από τους εταίρους της.

    Όπως τονίζεται συγκεκριμένα, πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα βυθίστηκε σε μια κρίση χρέους που απειλούσε να σαρώσει ό,τι είχε καταφέρει να επιτύχει μεταπολιτευτικά. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα οι προοπτικές για τη χώρα δείχνουν να είναι λαμπρές: Τα capital controls καταργήθηκαν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για τη χώρα από το 2000 και μετά.

    Οι εκλογές του Ιουλίου έδωσαν επίσης άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ένα συντηρητικό κόμμα που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής υπευθυνότητας και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όλα αυτά συνθέτουν ένα μάλλον αισιόδοξο σκηνικό για τους επενδυτές και κυρίως τους ξένους που ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία αλλά και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υγιούς ισολογισμούς και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, όπως φάνηκε καθαρά από την άκρως επιτυχή ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ.

    Ζητούμενο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι το θετικό αυτό κλίμα να τροφοδοτήσει νέες θετικές εξελίξεις οδηγώντας σε έναν «ενάρετο» ανοδικό κύκλο.



    ΣΧΟΛΙΑ