• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι Έλληνες θεσμικοί γκρέμισαν τη χρηματιστηριακή αγορά

    Χρηματιστήριο


    Ο φόβος των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών είναι εκείνος που φαίνεται ότι επέδρασε περισσότερο από όλα τα άλλα στο χθεσινό γκρέμισμα της χρηματιστηριακής αγοράς. Στον απόηχο του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα που κήρυξε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι Έλληνες διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων αποδείχθηκαν περισσότερο «θερμοί» στις αντιδράσεις τους σε σύγκριση με τους ξένους.

    Από την έναρξη έως και το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, οι εγχώριοι διαχειριστές παρέμειναν πιστοί στις πωλήσεις μετοχών κυρίως της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μικρότερα «χαρτιά» οι πιέσεις αποδίδονται στους ιδιώτες Έλληνες, αυτή τη φορά, που πήραν τη «σκυτάλη» από τους θεσμικούς.

    Στην αντίπερα όχθη και με κλειστό χθες το χρηματιστήριο του Λονδίνου ξένοι «παίκτες» αποδείχθηκαν ηπιότεροι στη συμπεριφορά τους. Εκείνο όμως που μέτρησε περισσότερο από την πλευρά τους δεν ήταν η ένταση των πωλήσεων που εκείνοι έκαναν αλλά το γεγονός ότι ατόνησε το αγοραστικό τους ενδιαφέρον.

    Όλα αυτά είχαν σαν συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με απώλειες 2,6%. Απώλειες οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από τις 20 του μηνός του περσινού Νοεμβρίου, όταν και η αγορά είχε βρεθεί στο -3,9%.

    Για τη στάση των Ελλήνων θεσμικών, πέραν των φόβων που μεταδόθηκαν από τη συμπεριφορά των μεγάλων διεθνών αγορών, φαίνεται ότι μέτρησε και το γεγονός των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών που έχουν καταγράψει τα χαρτοφυλάκιά τους. Ως εκ τούτου ο πειρασμός της κατοχύρωσης κερδών ήταν σε αρκετές περιπτώσεις έντονος. Εκ των πραγμάτων η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση θα καταδείξει αν η Ελληνική αγορά μπορεί να βρει ένα σημείο ισορροπίας στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ειδικά μάλιστα μετά το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street με πολύ πιο ελαφρές απώλειες από το ξεκίνημά της.

    Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε χθες ο ΟΛΠ (-6,76%), ο πλειοψηφικός έλεγχος του οποίου ανήκει στην κινεζική Cosco. Ακολούθησαν στην πτώση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΑΚΤΩΡ και ο Μυτιληναίος καταγράφοντας απώλειες από -5,35% έως -4,34%. Αρνητική εικόνα και στα τραπεζικά «χαρτιά» με την Alpha Bank και τη Πειραιώς να χάνουν -4,38% ενώ Εθνική και Eurobank έχασαν -4,04% και -3,22% αντίστοιχα. Μοναδικό »χαρτί» από τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap) ήταν αυτό της ΔΕΗ ενώ ανθεκτικότητα στην πτώση έδειξαν κατά σειράν οι Σαράντης, Coca Cola, Jumbo και Motor Oil, των οποίων η πτώση ήταν από -0,41% έως και -1,65%.

    Πέραν της εικόνας των διεθνών αγορών, οι ξένοι «παίκτες» έχουν αρχίσει πλέον να βάζουν στα «μοντέλα αξιολόγησης» και το επικείμενο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Όπως αναφέρεται από διαχειριστές ξένων funds οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο αναφοράς και συνάμα ένα πρόκριμα για την κυβέρνηση που θα υπερισχύσει στις μετέπειτα εθνικές εκλογές. Στη περίπτωση αυτή το ζητούμενο για τα ξένα funds είναι να προκύψει ξεκάθαρη νίκη που θα δώσει ορίζοντα τετραετίας στη νέα κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση το χρηματιστήριο αναμένεται να βρεθεί σε αισθητά ψηλότερα επίπεδα από εκείνα που βρίσκεται τώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η τρικυμία Trump τάραξε και τα ρηχά νερά του ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ