• ΑΓΟΡΕΣ

    Η απτή ψήφος εμπιστοσύνης του Prem Watsa στο Χ.Α. και η κίνηση σε Mytilineos και Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)-Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)-Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Εμφατική ψήφος εμπιστοσύνης και μάλιστα απτή στη χρηματιστηριακή αγορά από τον Πρεμ Γουάτσα (Prem Watsa) της Fairfax.

    Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, Eurobank, στην οποία ο ινδοκαναδός ιδιοκτήτης της Fairfax συμμετέχει με 33,47%, και Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,68% 37,74, στην οποία η συμμετοχή του είναι 6,43%, ετοιμάζουν σημαντικές ανακοινώσεις.

    Σήμερα η Eurobank ανακοινώνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα η Morgan Stanley είχε ανεβάσει την τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ και η Deutsche Bank στα 1,70 ευρώ.

    Με υψηλά έτους πάνω από το 1,46 ευρώ, η μετοχή της τράπεζας έγραψε υψηλά χθες πάνω από το 1,445 ευρώ.

    Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει στο πρώτο τρίμηνο κατ’ ελάχιστο καθαρά κέρδη στα 225 εκατ. ευρώ (έκθεση Optima).

    Aπό την άλλη, από τον Καναδά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος βλέπει να ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες της περαιτέρω διεθνοποίησης του ομίλου που οδεύει φέτος σε EBITDA πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

    Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα στα κίνητρα τα οποία δίνονται στις «πράσινες» επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική και προανήγγειλε μεγάλη συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

    Όπως είπε, «στην πραγματικότητα, επενδύουμε δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Είμαστε παρόντες σε 32 χώρες, με σημαντική παρουσία στην Αυστραλία, με σημαντική παρουσία στη Χιλή και μετά τον IRA και τα νέα μέτρα της καναδικής ενδιαφερόμαστε αρκετά για τη Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα. Για να προσθέσει με νόημα ότι, ‘είμαστε κοντά σε μία συμφωνία».

    Υπό τα δεδομένα αυτά, αυξάνονται οι προσδοκίες για κίνηση του Χ.Α. ακόμα και πιο ψηλά.

    Χθες υπήρξαν εντολές από το εξωτερικό σε Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,98% 1,98 και Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,01% 3,94, ακόμα κι αν η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

    Χρηματιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στην περίπτωση που το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ήρεμο, να επιχειρηθεί ακόμα και διάσπαση των προηγούμενων υψηλών της αγοράς ενδοσυνεδριακά (1/3/2023) που ήταν οι 1.140 μονάδες και οδεύοντας προς την Παρασκευή να προσεγγιστεί η περιοχή των 1.180-1.200 μονάδων.

    Το επιθυμητό σενάριο για την αγορά θα ήταν να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν άνετη πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος, της ΝΔ, εξέλιξη που θα λύσει τα χέρια της αυτοδυναμίας σε επαναληπτικές εκλογές που θα διενεργηθούν στις αρχές Ιουλίου.

    Αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρξουν δεύτερες εκλογές, συζητείται εντόνως στην αγορά το σενάριο δημιουργίας κυβέρνησης με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

    Ισχυρή αίσθηση δε, έκανε χθες, η αντίδραση που βγήκε στον ΟΤΕ ΟΤΕ 0% 14,34 με κίνηση πάνω από τα 13,78, τα νέα υψηλά έτους της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,31% 11,33 , τα νέα ιστορικά υψηλά της Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,47% 12,74 , του Τιτάνα,  τα υψηλά έτους για τον Φουρλή ΦΡΛΚ 0,98% 4,11 .

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: «Βγείτε long» στις φθηνές ελληνικές τράπεζες

    Deutsche Bank: Στα 3 ευρώ η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς

    Mytilineos: Κοντά σε συμφωνία στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη Βόρεια Αμερική



    ΣΧΟΛΙΑ