• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Στα 3 ευρώ η τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    «Μετά τη δημοσίευση του ισχυρού πρώτου τριμήνου φέτος, με θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), η Πειραιώς επικαιροποίησε τους στόχους της για το 2023 και το 2025, σύμφωνα με τις προηγούμενες προσδοκίες μας», εξηγεί ο Alonso της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank. Ο ίδιος αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση «αγορά».

    Συνολικά, τα καλύτερα νέα προήλθαν από τα υψηλότερα επιτόκια, ενισχύοντας τη συνεισφορά από τις χορηγήσεις, ενώ, από την άλλη πλευρά, το κόστος των καταθέσεων αυξήθηκε με ελεγχόμενο ρυθμό. Τα έξοδα και οι προβλέψεις σημείωσαν επίσης καλές επιδόσεις, επιτρέποντας την τράπεζα να θέσει σε νέο δείκτη αποδοτικότητας RoTE για το 2023 σε περίπου 12% έναντι περίπου 10% προηγουμένως.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του τριμήνου και, αν και κατά την άποψη του Alonso είναι πιθανώς κοντά στην κορύφωσή τους, το γεγονός ότι το beta των καταθέσεων εξακολουθεί να είναι στο 10% το πρώτο τρίμηνο δίνει εμπιστοσύνη στην επικείμενη απόδοση για τα NII που παραμένουν λίγο καλύτερα από τα αναμενόμενα.

    Επιπλέον, οι προβλέψεις για τα NII για το 2023 βελτιώθηκαν σε 1,68 δισ. ευρώ έναντι 1,58 δισ. ευρώ προηγουμένως, φθάνοντας τα 1,60 δισ. ευρώ το 2025, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της τράπεζας για μια ανθεκτική απόδοση, με την αύξηση των δανείων να αντισταθμίζει ως επί το πλείστον την σταδιακή επίδραση από τη μετακύλιση στις καταθέσεις και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

    Οι προβλέψεις της DB είναι ακόμη και ελαφρώς υψηλότερες από τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς για το 2023-2025, αν και αναγνωρίζεται ότι η μεταβλητότητα που προέρχεται από το κόστος των καταθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

    Οι προμήθειες ήταν σε σταθερές σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια συνεχίστηκε η βελτίωση. Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ισχυρή βελτίωση των επιδόσεων, η οποία αντανακλάται από την αύξηση της αναλογίας των καθαρών εσόδων από προμήθειες έναντι των περιουσιακών στοιχείων από περίπου 0,6% έως το 2023 σε περίπου 0,8% έως το 2025, κυρίως λόγω της πιστωτικής επέκτασης και άλλων πρωτοβουλιών που δημιουργούν αμοιβές, ένα μέγεθος όμως που η Deutsche Bank θεωρεί μάλλον πολύ αισιόδοξο (πιστεύει ότι θα μείνει κάτω από το 0,7% έως το 2025).

    Οι καλύτερες προσδοκίες για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs (ο στόχος για τον δείκτη NPEs έχει βελτιωθεί στο 5% το 2023 έναντι χαμηλότερα από 6% προηγουμένως, φτάνοντας στο 3% το 2025) αντανακλούν τις περιορισμένες εισροές NPEs, αλλά δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε βελτιώσεις στην καθοδήγηση σε ό,τι αφορά το κόστος των προβλέψεων (CoR). Τα επίπεδα κεφαλαίου συνέχισαν επίσης να βελτιώνονται σημαντικά, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 FL να φτάνει στο 12,2% το πρώτο τρίμηνο φέτος.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ