• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι 3+1 εισηγμένες που κάνουν πίσω για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

    Φαίδων Ταμβακάκης, Αντιπρόεδρος Alpha Trust Ανδρομέδα


    Φρένο στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες, με περισσότερο ευνοημένες τις εταιρείες που προέβησαν στη σχετική διαδικασία το 2021.

    Ευρωσύμβουλοι, CPI, Alpha Trust Ανδρομέδα και Ξυλεμπορία, είναι μερικές από τις εισηγμένες που ανακρούουν πρύμναν.

    Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για τις ΑΕΕΑΠ, οι οποίες δύο χρόνια μετά τη σύστασή τους καλούνται να τολμήσουν την εισαγωγή τους στο Χ.Α., κάτι που ισχύει για τη Noval του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και την Trades Estate του ομίλου Φουρλή ΦΡΛΚ -3,40% 3,98.

    Και πάλι όμως, οι δύο τελευταίες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων θα κάνουν το μεγάλο βήμα το φθινόπωρο φέτος (ειδικά η θυγατρική της Βιοχάλκο μετά από παράταση που ζήτησε και πήρε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

    Μέσα στις εισηγμένες που σχεδίαζαν για φέτος αύξηση κεφαλαίου, ενώ ήδη είχε προχωρήσει το καλοκαίρι του 2021 ήταν η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,40% 2,50 , καθώς η αγορά περίμενε ότι ο όμιλος θα πραγματοποιούσε μία ακόμα κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης ενόψει των νέων προκλήσεων που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη των μεγάλων έργων ανάπτυξης, αλλά και ιδιωτικών στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

    Κατά τα άλλα, οι Ευρωσύμβουλοι οι οποίοι ολοκλήρωσαν αύξηση κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ, συζητούν να προχωρήσουν σε μία ακόμα φέτος, την οποία όμως, όπως έχει τονιστεί στο  mononews, θα καλύψει στρατηγικός επενδυτής.

    Η Alpha Trust Ανδρομέδα μόλις προσφάτως, στις 25/2,  έλαβε απόφαση για αύξηση κεφαλαίου μέχρι 8 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, πλην όμως δεν είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα εκτελεστεί άμεσα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Trust Ανδρομέδα κ. Κωνσταντίνος Τζινιέρης είχε δηλώσει ότι, «Παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα που παρατηρείται αυτή την περίοδο, λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών γεγονότων, πιστεύουμε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε μάλλον ευκαιρίες παρά απειλές που θα παρουσιαστούν στην ελληνική αγορά, καθώς η οικονομία της χώρας πλέον βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από αβεβαιότητες διεθνώς, έχουμε όμως αποδείξει ότι η προσήλωση στη στρατηγική μας που εδράζεται στην προσεκτική επιλογή εταιρειών βάσει των θεμελιωδών μεγεθών τους».

    Επίσης, πριν από περίπου δέκα μέρες η γενική συνέλευση της CPI εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δυνατότητα κατάργησης ή περιορισμού του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

    Τέλος, από πέρσι υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ξυλεμπορίας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να αποφασίζει σχετικά για μία 5ετία.

    Διαβάστε επίσης

    Το μυστικό της Viohalco: Πώς πέρασε τα 5 δισ. τζίρου και πετυχαίνει σταθερή πορεία σε ασταθές περιβάλλον

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Το νέο του επιχειρηματικό σχήμα και τα πρόσωπα που το πλαισιώνουν



    ΣΧΟΛΙΑ