• ΑΓΟΡΕΣ

    H φρενίτιδα της Wall Street για το ChatGPT και τα πρώτα ETF με τεχνητή νοημοσύνη


    Όταν το Βloomberg ζήτησε από το πιο πρόσφατο και δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT να δημιουργήσει ένα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο, αυτό απάντησε ότι η αγορά είναι απρόβλεπτη.

    Ωστόσο οι traders έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους στην  τεχνητή νοημοσύνη, εκτοξεύοντας τις μετοχές των εταιρειών που θεωρούν ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην νέα εποχή. Χαρακτηριστική η περίπτωση της εταιρείας Nvidia, η οποία είχε την καλύτερη επίδοση στους αμερικάνικους δείκτες τον Ιανουάριο.

    Οι αγορές ποντάρουν στα νέα δεδομένα που θα φέρει η τεχνολογία, αλλάζοντας τους κανόνες της αγοράς. Γι’ αυτό το λόγο και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τεράστιο γύρω από αυτόν τον τομέα με τον Nasdaq 100 να καταγράφει ανοδική πορεία, παρά τους κινδύνους της οικονομίας και τα αδύναμα αποτελέσματα των Big Tech.

    To επιτυχημένο μοντέλο ενός AI ETF

    Μπορεί το Chat GPT να μην δίνει ακόμα απαντήσεις σε ανυπόμονους επενδυτές, όμως η αγορά έχει σπεύσει να απαντήσει σε αυτές τις ανάγκες. Μία από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις είναι το AI Powered Equity ETF, το οποίο ήδη διαχειρίζεται 102 εκατ. δολάρια και ανήκει το Managers Group ETF.

    Με τη δύναμη του υπερυπολογιστή Watson της IBM, το ETF αυτό αξιοποιεί τη τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα δυνατό  χαρτοφυλάκιο. Μέσα στο 2023, έχει αποδώσει περίπου 9,9%, διπλάσιο από το 4,7% στον δείκτη συνολικής απόδοσης του S&P 500.

    Διαθέτει μόλις 114 τίτλους στο χαρτοφυλάκιο του και η προμήθειά για τους πελάτες του είναι αρκετά πιο ακριβή σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

    Όμως «πουλάει» το πλεονέκτημά του να διαχειρίζεται πληροφορίες από έναν ωκεανό δεδομένων που ξεφεύγει από τα στενά όρια παραδοσιακών δεικτών όπως  του Bloomberg και του S&P και διαχειρίζεται δεδομένα όπως tweets και λέξεις κλειδιά.

    Χρησιμοποιεί ένα ποσοτικό μοντέλο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα στην πλατφόρμα Watson της IBM Corp. για να αξιολογεί περισσότερες από 6.000 εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ κάθε μέρα. «Διαβάζει» ρυθμιστικές καταθέσεις, ειδήσεις, προφίλ διαχείρισης, μετρητές συναισθήματος, οικονομικά μοντέλα, αποτιμήσεις.

    Το προϊόν, που αναπτύχθηκε από την EquBot LLC και εποπτεύεται από το ETF Managers Group LLC, έχει γρήγορα αντανακλαστικά στα δεδομένα συμμετοχής και έκθεσης, προσφέροντας στους επενδυτές ένα βαρόμετρο για το συναίσθημα των επενδυτών και της αγοράς.

    «Εστιάζουμε σε δεδομένα που σχετίζονται με τις επενδύσεις, εξετάζοντας πώς αυτοί οι διαφορετικοί τύποι σημάτων επηρεάζουν τις πρακτικές ασφάλειας σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες», σημείωσε ο Chief Investment Officer της Equbot, Chris Natividad στο ETF.com.

    Κατά τη διάρκεια της τριετίας, η AIEQ έχει επιστρέψει 4,8% σε ετήσια βάση. Φέτος, ωστόσο, η AIEQ ξεκίνησε πολύ καλά. Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση, είναι πιθανό το αμοιβαίο κεφάλαιο να βελτιώνεται με τον καιρό στην επιλογή μετοχών.

    «Συνεχίζουμε να βλέπουμε βελτίωση στο ταμείο για διάφορους λόγους. Τα συστήματα συνεχίζουν να μαθαίνουν από κάθε συναλλαγή που εκτελείται αυτή τη στιγμή», εξήγησε o Natividad. «Οι καλύτερες μέρες του ταμείου είναι ακόμα μπροστά. Και όπως θα δείτε τις απαντήσεις του ChatGPT να αλλάζουν και να εξελίσσονται με το χρόνο και τα δεδομένα, το ίδιο θα κάνει και το ταμείο μας.»

    H δυναμική του ChatGPT

    Σε μία έρευνα της JP Morgan, πάνω από το 50% θεσμικών και επαγγελματικών traders, ανέφερε ότι η τεχνολογία θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις συναλλαγές τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2022, μόλις το 1/3 πίστευε κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Inteligence, πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προσπαθούν ήδη να ενσωματώσουν κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα τους, αν και αναγνωρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

    Παρ’ όλα αυτά, η τεράστια δημοτικότητα του ChatGPT της OpenAI έχει δημιουργήσει ενθουσιασμό στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές χάρη στις νέες δυνατότητες που υπόσχεται να προσφέρει. Η Microsoft Corp. επενδύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, η οποία έχει δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη φρενίτιδα για την ζήτησή του εργαλείου της. Χρειάζεται χρηματοδότηση και ισχύ υπολογιστικού νέφους για να τρέξει όλο και πιο περίπλοκα μοντέλα, που θα ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

    Αν και λανσαρίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ήδη εγκαινιάσει το πρώτο συνδρομητικό πρόγραμμα για premium χρήση.

    Θα είναι διαθέσιμο στους συνδρομητές έναντι 20 δολαρίων το μήνα. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του ChatGPT ακόμη και ώρες αιχμής και θα απολαμβάνουν ταχύτερους χρόνους απόκρισης από το λογισμικό και κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε νέες δυνατότητες και βελτιώσεις του chatbot, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Η φρενίτιδα της Wall Street έχει συμπαρασύρει και άλλες εταιρείες με την Nvidia Corp., η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, να έχει «διαφημιστεί» από τους αναλυτές της Wall Street ως ο βασικός μοχλός της επένδυσης στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς κυριαρχεί στην αγορά τσιπ γραφικών που παρέχουν την υπολογιστική ισχύ πίσω από τα μοντέλα λογισμικού. Οι μετοχές της σημείωσαν ράλι 34% τον Ιανουάριο, τον καλύτερο μήνα της Nvidia εδώ και σχεδόν έξι χρόνια. Αντίστοιχα η C3.ai Inc., ένας άλλος κατασκευαστής λογισμικού σημείωσε άνοδο ρεκόρ 77% τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκρεγκ Μπρόκμαν: Ποιος είναι ο ιδρυτής της αγαπημένης start-up της Silicon Valley με επενδυτές τον Έλον Μασκ και την Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ