• Business

    Microsoft: Επενδύει 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία πίσω από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT

    • NewsRoom
    Satya Nadella, CEO Microsoft

    Satya Nadella, CEO Microsoft


    Σε συνομιλίες με την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, φέρεται να βρίσκεται η Microsoft, για μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος ενός γύρου χρηματοδότησης που ενδέχεται να αποτιμήσει την εταιρεία στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε τη Δευτέρα ο ιστότοπος Semafor, επικαλούμενo άτομα με γνώση του θέματος.

    Η είδηση ​​υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Chatbox, το οποίο μπορεί να δημιουργεί κείμενο και κώδικα ή να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα το εν λόγω λογισμικό έχει μπει στο στόχαστρο των πανεπιστημίων στην Αυστραλία, καθώς φαίνεται πως χρησιμοποιείται από φοιτητές για να «απαντήσουν» σε εξετάσεις ή για τη συγγραφή δοκιμίων.

    Ο κύκλος χρηματοδότησης θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών.

    Η Microsoft είχε επενδύσει το 2019 ένα δισ. δολάρια στο OpenAI, το οποίο ιδρύθηκε από τον Elon Musk και τον Sam Altman. Ο βραχίονας υπηρεσιών cloud της Microsoft παρέχει επίσης την υπολογιστική ισχύ που χρειάζεται η εταιρεία AI.

    Ο κολοσσός της τεχνολογίας αποκάλυψε το 2022 σχέδια για ενσωμάτωση λογισμικού δημιουργίας εικόνων από το OpenAI στη μηχανή αναζήτησής της Bing. Παρόμοια σχέδια βρίσκονταν σε εξέλιξη και για το ChatGPT καθώς η Microsoft προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ηγετική θέση της αγοράς στην Google Search.

    Σύμφωνα με το Semafor, η Microsoft θα λάβει επίσης το 75% των κερδών του OpenAI μέχρι να αποπληρωθεί η αρχική της επένδυση.

    Μετά την επίτευξη αυτού του ορίου, η Microsoft θα έχει μερίδιο 49% στο OpenAI, με άλλους επενδυτές να λαμβάνουν το υπόλοιπο 49% και τη μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία του OpenAI να έχει το 2%, αναφέρει το Semafor.

    Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το OpenAI δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Coinbase: Νέος γύρος απολύσεων – Συρρικνώνει κατά 20% το προσωπικό της



    ΣΧΟΛΙΑ