• Business

    Nvidia: To ράλι 59% και η ευκαιρία από τη mega-επένδυση της Microsoft των 10 δις. δολαρίων στο ChatGPT

    • NewsRoom
    Jen Hsun Huang, CEO της Nvidia. Πηγή: Wikicommons

    Jen Hsun Huang, CEO της Nvidia. Πηγή: Wikicommons


    Ύστερα από μια δύσκολη χρονιά για τις εταιρείες τεχνολογίας, η Nvidia αποτελεί μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις, με την μετοχή της να ακολουθεί ανοδική πορεία 22% μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2023 και 59% από τα χαμηλά του 2022.

    Ο λόγος που το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει εκτοξευτεί είναι η εμφάνιση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. To εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, προϊόν της start-up Open AI, την οποία έχει χρηματοδοτήσει ο Έλον Μασκ, έχει τραβήξει μέχρι και το ενδιαφέρον της Microsoft, η οποία ανακοίνωσε μια νέα πολυετή επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον κατασκευαστή της ChatGPT, OpenAI τη Δευτέρα.

    
    

    Πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να μιμηθεί ανθρώπινη φωνή και να παράγει περιεχόμενο σε κείμενο, δοκίμιο, ποίημα.

    Οι επενδυτές λοιπόν στρέφονται στην Nvidia, η οποία κυριαρχεί στην αγορά των τσιπ γραφικών, τα οποία σχεδιάζονται για σύνθετες υπολογιστικές εργασίες, κύριο συστατικό για την ανταπόκριση του ChatGPT στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών για τις υπηρεσίες του.

    Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ChatGPT, τόσο περισσότερη υπολογιστική ισχύ χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του OpenAI για να δημιουργήσει απαντήσεις στα εκατομμύρια ερωτήματα που ελήφθησαν από τους χρήστες του. Ήδη το ChatGPT έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιείται από φοιτητές για να γράψουν ολόκληρες εργασίες χωρίς καθόλου κόπο.

    Οι αναλυτές συμφωνούν με τους επενδυτές

    Σύμφωνα με τη Citigroup, η ταχεία ανάπτυξη της χρήσης ChatGPT θα μπορούσε να οδηγήσει σε πωλήσεις για την Nvidia μεταξύ 3 έως και 11 δις. δολαρίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Ο αναλυτής Άτιφ Μάλικ, αν και αναγνώρισε τη δυσκολία στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης για μια τόσο εκκολαπτόμενη υπηρεσία, υποστήριξε τις προβλέψεις για τη ζήτηση που θα συνεχίζει να έχει το ChatGPT αλλά και τα έσοδα ανά λέξη για την Nvidia.

    Η Bank of America Corp. δήλωσε ότι η Nvidia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εταιρειών που πρόκειται να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η Wells Fargo & Co. είπε ότι τα επερχόμενα τσιπ από την Nvidia είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν από μεγαλύτερες υπολογιστικές ανάγκες που απαιτούνται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

    Φυσικά, είναι πιθανό η υπηρεσία να είναι απλώς η πιο πρόσφατη μόδα που σαρώνει τη βιομηχανία της τεχνολογίας.

    Οι επενδυτές της Nvidia και όσοι βάζουν χρήματα σε άλλους κατασκευαστές ημιαγωγών στα τέλη του 2021, γνωρίζουν ότι η υπόσχεση συνεχούς ανάπτυξης μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση.

    Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ίδια η Nvidia, η οποία έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της μετοχής της από την κορύφωσής της τον Νοέμβριο του 2021.

    Η μετοχή πάντως συνεχίζει να παραμένει μία από τις πιο ακριβές του Nasdaq και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει ένα 13% επιπλέον μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

    Η Ιβάνα Ντελέβσκα, επικεφαλής επενδύσεων στην SPEAR Invest, asset manager, υποστηρίζει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πλέον πολύ υψηλότερο και θα εμφανιστούν κι άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Γκρεγκ Μπρόκμαν: Ποιος είναι ο ιδρυτής της αγαπημένης start-up της Silicon Valley με επενδυτές τον Έλον Μασκ και την Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ