• Business

    Γκρεγκ Μπρόκμαν: Ποιος είναι ο ιδρυτής της αγαπημένης start-up της Silicon Valley με επενδυτές τον Έλον Μασκ και την Microsoft

    • NewsRoom

    Greg Brokman, συνιδρυτής της Open AI


    Το Open AI, μία εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα της Silicon Valley καθώς φλερτάρει με μία χρηματοδότηση ύψους 10 δις δολαρίων από τη Microsoft. O Γκρεγκ Μπρόκμαν κατάφερε μόλις στα 26 του χρόνια να συνεργαστεί με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ και τον επενδυτή Σαμ Άλτμαν και να ιδρύσουν την εταιρεία, η οποία πλέον αποτελεί τη νέα «hot» επιλογή των επενδυτών.

    Ποιος είναι ο 33χρονος ερευνητής και επιχειρηματίας

    Με διεθνείς διακρίσεις στα μαθητικά του χρόνια σε επιστημονικούς διαγωνισμούς, ο Μπρόκμαν φοίτησε στο ΜΙΤ, το οποίο το παράτησε χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του και μετακόμισε το 2010 σε ηλικία 21 ετών στο Σαν Φρανσίσκο.

    Ο Μπρόκμαν είχε από την αρχή της ερευνητικής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας το «χάρισμα» να συγκεντρώνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Έκανε θραύση στον κόσμο της τεχνολογίας όταν εντάχθηκε στην start-up Stripe, η οποία ανέπτυξε λογισμικό επεξεργασίας πληρωμών. Η εταιρεία από 4 υπαλλήλους προχώρησε μέσα σε λίγο διάστημα σε αύξηση του προσωπικού του σε 250 υπαλλήλους.

    Το 2015 ξεκίνησε την εταιρεία Open AI μαζί με τον Έλον Μασκ και τον Σαμ Άλτμαν, εκτοξεύοντας την στην κορυφή των ερευνητικών εργαστηρίων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν άργησε να φανεί. Ο Μπρόκμαν εργάστηκε σε ένα project, το OpenAI LP, στο οποίο επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια η Microsoft το 2019.

    Και δεν είναι ο μόνος επενδυτής που τον έχει στηρίξει.

    Από την αρχή της λειτουργίας της Open AI, η εταιρεία είχε υποστήριξε από κορυφαίους επενδυτές. Όπως ο συνιδρυτής του LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν, ο επενδυτής Πίτερ Θίελ και φυσικά ο Έλον Μασκ, ο οποίος ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2018, αλλά έφυγε για να επικεντρωθεί στην Tesla.

    Πλέον, στα 33 του χρόνια έχει μία από τις πιο πολυπόθητες start-ups στον χώρο της Silicon Valley, σε μία περίοδο που οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να χάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Η καινοτομία του ChatGPT

    Έχοντας πρωταγωνιστήσει στον χώρο της τεχνολογίας με διάφορα επιτυχημένα τεχνολογικά projects, το λογισμικό νοημοσύνης ChatGPT είναι το νέο «όπλο» της εταιρείας Open AI για να συγκεντρώσει κεφάλαια από επενδύσεις. Η είδηση ότι η Microsoft σκέφτεται να επενδύσει ακόμα και 10 δις δολάρια, εφόσον επιβεβαιωθεί, εκτοξεύει την αξία της εταιρείας στα 29 δις δολάρια, την ώρα που κολοσσοί της τεχνολογίας βλέπουν τους επενδυτές να φεύγουν και προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

    Το ChatGPT είναι σε θέση να διατυπώνει λεπτομερείς και πλήρεις απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα. Το πρόγραμμα συγκέντρωσε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που τα Apple Stores και Google Play κατακλύστηκαν από ψεύτικες εφαρμογές με το ίδιο όνομα.

    Η τεράστια επιτυχία του οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές στην στρατηγική μάρκετινγκ του OpenAI να παραδώσουν αυτή την τεχνολογία στο ευρύ κοινό.

    Οι δυνατότητές του έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις καθώς το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει κείμενο και κώδικα ή να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα το εν λόγω λογισμικό έχει μπει στο στόχαστρο των πανεπιστημίων στην Αυστραλία, καθώς φαίνεται πως χρησιμοποιείται από φοιτητές για να «απαντήσουν» σε εξετάσεις ή για τη συγγραφή δοκιμίων.

    Βέβαια, η χρηματοδότηση είναι μείζον ζήτημα για την εταιρεία σε ένα project το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις κοστίζει 3 εκατ. δολάρια το μήνα για να ανταποκριθούν τα bots της.

    Διαβάστε επίσης:

    Mercedes VS BMW: Ποια αυτοκινητοβιομηχανία επικράτησε στις πωλήσεις luxury αυτοκινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ