• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Έρχονται διακοπές στη λειτουργία εργοστασίων και βιομηχανιών στην Ευρώπη

    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις αναφορικά με τις ενεργειακές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία, καθώς η τελευταία βλάβη του αγωγού Νord Stream 1 (NS1) έφερε και πάλι ανοδικές πιέσεις στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αντισταθμίζοντας μέρος της διόρθωσης της προηγούμενης εβδομάδας, εξηγούν οι Daan Struyven και Devesh Kodnani της Goldman Sachs.

    O πληθωρισμός των τιμών ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο το φυσικό αέριο όσο και την ηλεκτρική ενέργεια, είναι εξαιρετικά αυξημένος και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

    Ταυτόχρονα συμπεραίνουν ότι: i) ο συνδυασμός των ανθεκτικών μέχρι στιγμής στοιχείων και οι αρνητικές μελλοντικές πληροφορίες από διάφορες έρευνες, η πιθανή τεράστια άνοδος των τιμών και του πραγματικού εισοδηματικού σοκ και η αυξανόμενη πιθανότητα μηδενικών ροών φυσικού αερίου μέσω του NS1 στρέφουν τους κινδύνους σε μια μεταγενέστερη αλλά και βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση στην Ευρώπη και ii) η σαφής σύνδεση μεταξύ της καταναλωτικής ζήτησης και της βιομηχανικής παραγωγής αυξάνει τη σημασία της αντίδρασης της δημοσιονομικής πολιτικής για την ευρωπαϊκή ύφεση.

    Οι αναλυτές της τράπεζας διακρίνουν μέχρι τώρα μέτριες περικοπές παραγωγής μόνο, οι οποίες επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα μέταλλα και κυρίως στα χημικά προϊόντα, ενώ δεν αναφέρουν ουσιαστικές περικοπές στον τομέα του χαρτιού, των δομικών υλικών, των τροφίμων και στις βιομηχανίες κεφαλαιουχικών αγαθών.

    Το νέο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι αναλυτές της τράπεζας αρχίζουν να μελετούν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, με έμφαση στις περικοπές της βιομηχανικής παραγωγής. «Παρά τους μεγάλους κλυδωνισμούς στις τιμές του φυσικού αερίου και στην κατανάλωση, οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι περικοπές της βιομηχανικής παραγωγής φαίνονται κάπως περιορισμένες μέχρι στιγμής.

    Από την άλλη πλευρά όμως, οι πιο έγκαιρες μετρήσεις δραστηριότητας των βιομηχανιών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου δείχνουν αυξανόμενη βιομηχανική αδυναμία. Τα στοιχεία του Ιουλίου από τη Γερμανία δείχνουν σχεδόν 2% πτώση στις ενεργοβόρες σε φυσικό αέριο επιχειρήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα συνέχισης των μειώσεων στα επόμενα στοιχεία. Οι βιομηχανικές έρευνες υποδεικνύουν πρόσθετη επιδείνωση τον Αύγουστο.

    Συγκεκριμένα, η συνιστώσα παραγωγής του ευρωπαϊκού σύνθετου δείκτη PMI έντασης φυσικού αερίου μειώθηκε περαιτέρω σε 40,7, ένα επίπεδο που ξεπεράστηκε μόνο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συγκυρίας των lockdowns.

    O σύνθετος δείκτης έντασης φυσικού αερίου του IFO για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

    «Πιθανότατα, η ανθεκτικότητα είναι πιθανό να εξαντληθεί με την πάροδο του χρόνου και οι πρόσθετες αυξήσεις του πληθωρισμού θα συμπιέσουν τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών, θα επιβαρύνουν την καταναλωτική ζήτηση, και έτσι θα περιορίσουν την ικανότητα των βιομηχανικών εταιρειών να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος, δίνοντας κίνητρα για περικοπές στην παραγωγή. Ως εκ τούτου, οι δημοσιονομικές και ενεργειακές πολιτικές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της βιομηχανικής δραστηριότητας», συμπεραίνουν οι Daan Struyven και Devesh Kodnani.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Βουτιά 25% στη Wall Street, σε περίπτωση ύφεσης



    ΣΧΟΛΙΑ